Visoke kamatne stope povećavaju rizik za zemlje u regiji

08/05/2012

Gospodarska kriza prisiljava zemlje da nastave sa zaduživanjem, a visoke kamatne stope mogle bi na kraju imati štetan učinak na gospodarstvo, poslovanje i životni standard.

Aleksandar Pavlevski za Southeast European Times iz Skoplja -- 08/05/12

photo

Praksa prodaje obveznica po visokim kamatnim stopama mogla bi se pokazati opasnim na dulje staze, kažu analitičari. [Reuters]

Naizgled beskrajna gospodarska kriza prisiljava zemlje diljem regije da progutaju težak zalogaj i posude novac po kamatnim stopama koje nisu nimalo atraktivne.

Makedonska vlada posudila je prošlog mjeseca 250 milijuna eura od Deutsche Banke. Kamatna stopa za petogodišni kredit iznosila je 6,83 posto, ali je bilo malo prostora za pregovore, s obzirom da je novac potreban za financiranje proračuna za 2012. godinu i refinanciranje obveza na temelju euroobveznica, koje dospijevaju na naplatu u siječnju 2013. godine.

Nikola Popovski, profesor na Europskom sveučilištu u Skoplju, upozorio je da će novi krediti koji su uzeti s visokim kamatnim stopama ugušiti slaba gospodarstva regije.

Sve više i više zemalja ulazi u začarani krug koji dolazi s uzimanjem kredita s visokom kamatnom stopom, rekao je Popovski.

U 2011. godini, Srbija je na stranim tržištima prodala 756 milijuna eura desetogodišnjih euroobveznica s kamatom od 7,25 posto. To je, prema riječima premijera Mirka Cvetkovića, bilo prvi put da su državni vrijednosni papiri prodani na europskom tržištu. Kamata na obveznice -- u okruženju nepovoljnih kretanja na globalnim tržištima -- pokazala je povjerenje ulagača u Srbiju, rekao je premijer.

Sredstva prikupljena od prodaje obveznica iskorištena su za financiranje proračunskog deficita u 2011. godini.

Međutim, potez Srbije bio je riskantan, a novac zarađen od prodaje mora biti vraćen po višoj cijeni, što povećava vanjski dug zemlje, izjavio je za SETimes Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Srbija je nedavno preprodala trogodišnje vladine obveznice -- prodajući ih prvo 28. veljače, a onda ponovno 27. ožujka -- u nominalnoj vrijednosti od 89 milijuna eura. Obveznice su prodane po stopi prinosa od 7,14 posto godišnje, a dospijevaju na naplatu 1. ožujka 2015.godine.

Iako se radi o riskantnoj praksi, Srbija nijje jedina zemlja u regiji koja je podlegla toj metodi posuđivanja.

U Crnoj Gori, vlada je nedavno posudila 150 milijuna eura od Credit Swiss banke. Ministar financija Milorad Katnić izjavio je da će kredit biti iskorišten za financiranje proračunskih potreba, servisiranje duga i stvaranje fiskalnih pričuva.

Od tih 150 milijuna eura, 52 milijuna eura bit će iskorišteno za refinanciranje postojećeg duga kod iste švicarske banke, dok će preostalih 98 milijuna eura biti iskorišteno za pokrivanje deficita i servisiranje duga.

U potezu bez presedana, Hrvatska je prošlog mjeseca pustila na američko tržište u optjecaj petogodišnje obveznice vrijedne 1,5 milijardu dolara, s prinosom od 6,3 posto. Obveznice dospijevaju na naplatu 27. travnja 2017. godine -- što čini Hrvatsku najzaduženijom zemljom u regiji u idućih pet godina.

"Ovo je znak da zemlje u regiji nemaju dovoljno poreznih prihoda za financiranje troškova i moraju posuđivati. Stanje se pogoršava svake godine i dugovi rastu. Zaduženost je sve češća, a gospodarska situacija se ne poboljšava", izjavio je za SETimes Živko Atanasovski, profesor na Ekonomskom fakultetu u Skoplju.

Slični članci

Loading

"Ako država posudi novac da bi vratila prethodno napravljen dug, to neće stvoriti rast u budućnosti. Sve to utječe na kamatne stope koje su odobrene za određenu zemlju", dodao je Atanasovski.

Kaže da je pravilo jednostavno: ako je država rizična u pogledu vraćanja kredita -- nalazi se u "opasnoj" regiji, ima nerazvijeno gospodarstvo, malen izvoz, nizak BDP i porast udjela duga -- kamatne stope bit će više za tu državu.

Stoga zemlje zapadne Europe dobivaju kredite sa stopom 2 do 3 posto manjom od onih na Balkanu.

Unatoč velikim prihodima od kredita i prodaje obveznica, glavni problem nastat će kada zemlje dođu u situaciju u kojoj ne mogu vraćati kredite: ionako slab razvoj će stati, dok će ulaganja u regiju nestati, upozorio je Atanasovski.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam