Protiv navodnog napadača na veleposlanstvo podignuta optužnica, traga se za nalogodavcima

26/04/2012

Protiv Mevlida Jašarevića podignuta je optužnica od strane Sjedinjenih Američkih Država na temelju optužbi za pokušaj ubojstva i ostala kaznena djela u vezi s njegovim navodnim napadom na veleposlanstvo u Sarajevu.

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva -- 26/04/12

photo

Snage sigurnosti stražare pored Mevlida Jašarevića nakon što ga je ranio policijski snajperist ispred američkog veleposlanstva u Sarajevu 28. listopada 2011. godine. [Reuters]

Tri osobe suočavaju se s 20 godina zatvora zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu prošle godine, ali stručnjaci se slažu kako mora biti učinjeno više da bi se terorizam eliminirao iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Mevlid Jašarević, 23, iz Srbije, jedna je od tri osobe protiv kojih je u ponedjeljak (23. travnja) podignuta optužnica za napad od 28. listopada 2011. godine. Tužitelji kažu kako je Jašarević pucao iz automatske puške na zgradu više od sat vremena, pogodivši je više od 100 puta prije nego što je ranjen snajperom i uhićen. Jedan policajac je ozlijeđen u napadu, ali nije bilo žrtava.

Boris Grubješić, glasnogovornik tužiteljstva BiH, izjavio je za SETimes kako su trojica osumnjičenika pripadnici terorističke skupine koja je organizirana u okviru vehabijske zajednice u selu Gornja Maoča.

"Bit će predstavljeno više od 100 dokaza, a tužiteljstvo će tražiti maksimalnu kaznu. Za ovo kazneno djelo zakonom BiH predviđena je kazna zatvora od 20 godina", rekao je Grubješić.

Vlasti već dugo povezuju vehabijski pokret s tim napadom. Dan nakon pucnjave, srpska policija uhitila je 15 vehabija u Sandžaku, u Srbiji, zaplijenivši telefone te stolna i prijenosna računala tijekom istrage napada na veleposlanstvo.

Jašarević je u utorak optužen i od strane savezne istražne porote u Sjedinjenim Američkim Državama na temelju optužbi za pokušaj ubojstva i druga kaznena djela u vezi s napadom.

Dušanka Majkić, predsjednica parlamentarnog Odbora za obranu i sigurnost BiH, izjavila je kako je tužiteljstvo djelomično riješilo slučaj, ali kako se mora mnogo toga učiniti da bi se iskorijenio fenomen terorizma.

"Sigurnosne agencije dobile su zadaću da dostave sve operativne podatke koji su vezani za ovaj, ali i za prethodne terorističke napade. Parlament će analizirati sve dokumente i u svibnju usvojiti zaključke koji će jasno odrediti strategiju na koji način možemo nastaviti borbu protiv terorizma", rekla je Majkić za SETimes.

Dževad Galijašević, voditelj Stručnog tima jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, regionalne nevladine udruge, izjavio je da, iako je to bez sumnje bio klasičan teroristički napad, ljudi koji su ga naručili ostaju nepoznati.

"Istragu treba usmjeriti na one koji su naložili ovo kazneno djelo i na one koji su ga financirali. Ako kazne samo Jašarevića, neće se postići ništa jer je on samo izvršitelj. U BiH postoji snažna mreža vehabijskog pokreta i ona je sigurno povezana s ovim napadom", rekao je Galijašević za SETimes.

"Mislim da tužiteljstvo ne bi trebalo ustrajavati na kazni od 20 godina, s obzirom da je Jašarević ranio samo dva policajca. [Norvežanin] Anders Brejvik je ubio 77 osoba i dobit će istu kaznu. Malo nerealno, zar ne?", rekao je Galijašević.

Slični članci

Loading

Ovo je treći teroristički napad koji se dogodio u BiH u posljednje četiri godine. Prvi je bio u rujnu 2008. godine kada su Suvad Đidić i Amir Ibrahimi aktivirali bombu u trgovačkom centru u općini Vitez, usmrtivši jednog policajca i ranivši šest osoba. Đidić je 2011. godine osuđen na devet godina zatvora.

Drugi napad dogodio se u Bugojnu kada je ispred policijske postaje postavljena eksplozivna naprava. Dva policajca su poginula, a šest je teško ranjeno. Policija je uhitila šest osoba i suđenje je još uvijek u tijeku.

Irena Femić, studentica na Pravnom fakultetu u Banja Luci, misli da vlada djeluje odlučno i sprečava ponavljanje takvih napada.

"Nadam se da će ovaj događaj utjecati na političare u BiH da zaborave na dnevnopolitičke razlike te se ujedine u borbi protiv terorizma. Svi u BiH trebamo živjeti bez straha bez obzira koje smo nacionalnosti. Mislim da je ovo prava prigoda da se pokaže jedinstvo i odlučnost", rekla je Femić za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Regija radi na rješavanju krize sa stambenim smještajem za RomeRegija radi na rješavanju krize sa stambenim smještajem za Rome

Države se usredotočuju na pružanje pomoći toj manjinskoj skupini u legalizaciji naselja u kojima žive.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske države surađuju u borbi protiv ilegalnih aktivnosti, kao što je računalni kriminal. Biste li željeli da se takva suradnja intenzivira?

Da
Ne
Ne znam