Grčka vojna potrošnja sljedeća na redu za štednju

20/04/2012

Skandal s podmićivanjem, kao i mjere štednje, najavljuju teška vremena za grčku vojsku.

Andy Dabilis za Southeast European Times iz Atene -- 20/04/12

photo

Vojska je održala mimohod u Ateni prošlog mjeseca obilježavajući Dan neovisnosti Grčke. [Reuters]

Zemlja je već bila pogođena skandalom pranja novca, u koji je umiješan bivši ministar obrane, koji je optužen za prihvaćanje čak 47 milijuna eura mita kako bi odobrio ugovore za rakete i njemačku podmornicu za koju se ispostavilo da je neispravna. Sada Grčku zabrinjava veliko smanjenje vojnih troškova, koje je planirano u sklopu novog kruga mjera štednje.

Grčka preživljava na prvoj tranši kredita spasa u iznosu od 109 milijardi eura od trojke EU-MMF-ECB, koji su odobrili drugi paket spasa od 130 milijardi eura, ali samo pod uvjetom da Grčka nastavi smanjivati plaće, podizati poreze, smanjivati mirovine i davati otkaze za 150.000 državnih službenika u iduće tri godine. Dok se Grci pripremaju za izbore 6. svibnja, na kojima će izabrati novog premijera s rascjepkane političke scene, što bi moglo dovesti do još jedne koalicijske vlade, trojka upozorava da je potrebno još 12 milijuna eura u rezovima.

To znači da se Grčka, čiji vojna potrošnja iznosi otprilike 4,3 posto od ukupno 301,8 milijardi dolara BDP-a, što je najveći postotak u Europi, mora okrenuti onome što se dugo smatralo nedodirljivim -- vojnim troškovima. Rezovi bi mogli iznositi čak i 30 posto u idućih nekoliko godina, što je brojka koja bi, kako kažu neki analitičari, mogla oslabiti sposobnost Grčke da brani sebe i sprečava ulazak nezakonitih useljenika. Kritičari visoke potrošnje kažu da je to izvedivo, jer Grčka nema stvarnih neprijatelja.

“Grčka pokušava održati korak s izdvajanjima Turske za naoružanje, ali puno je troškova koji nisu nužni… To je hladnoratovski mentalitet”, izjavio je za SETimes Ioannis Michelatos, koji vodi atenski Institut za sigurnosnu i vojnu analizu.

Međutim, John Nomikos, analitičar koji se bavi pitanjima terorizma i na čelu je Istraživačkog instituta za europske i američke studije u Ateni, kaže kako strahuje da će se zemlja naći u opasnosti. “Zbog ove financijske krize, bit će dovedena u pitanje sigurnost Grčke, ne samo obrambena, nego i unutarnja”, rekao je za SETimes. “Ono što nam je sada potrebno jest grčka Agencija za domovinsku sigurnost … Turska jest za nas problem, ali ilegalna imigracija je veća prijetnja i to će utjecati na sigurnost na granicama”, rekao je, zabrinut da bi rezovi doveli do smanjenja ophodnji.

Grčka vojska je i dalje dobro financirana, čak i nakon brutalnih mjera štednje koje su započele prije dvije godine. Ona je 2006. godine bila jedna od najvećih uvoznika oružja u svijetu, samo iza Kine i Indije, a naručivala je rakete, podmornice i drugo oružje dok je zemlja istovremeno smanjivala mirovine i oporezivala siromašne. Da su vojni troškovi u posljednjih 20 godina iznosili samo 1,7 posto, uštedjelo bi se ukupno 52 posto grčkog BDP-a, navodi britanski list The Guardian.

Grčka često navodi turske provokacije, uključujući upade turskih borbenih zrakoplova, koji zahtijevaju lažne borbe u zraku u znak osvete od strane grčkih lovaca, kao glavno opravdanje za vojne troškove. Ali, Turska je saveznik u NATO-u i predložila je zajedničko smanjenje naoružanja, što je Grčka odbila. Vanjski odnosi između dviju zemalja zatoplili su u posljednjem desetljeću i Grčka podupire dugogodišnju kandidaturu Turske za ulazak u EU.

Umirovljeni viceadmiral Vasilios Martzoukos, predsjednik Helenskog instituta za strateške studije, potvrdio je da gospodarska kriza zahtijeva smanjenje troškova obrane, ali je rekao za SETimes: “Jedini kriterij… temelji se na ekonomičnosti i logistici”. Dodao je: “Turska predstavlja izravnu vojnu prijetnju i Grčkoj i Cipru… Turski zahtjevi, koji su suprotni međunarodnom pravu, međunarodnim sporazumima i rezolucijama UN-a, prijete integritetu Grčke. Slabljenje grčkih oružanih snaga, uz samo gospodarske kriterije, predstavljalo bi velik rizik ne samo za sigurnost Grčke, nego i Europe i Zapada.”

Helenske zrakoplovne snage priopćile su da će prizemljiti većinu svojih zrakoplova, uključujući Mirage 2000, i odgoditi kupovinu helikoptera na tri godine, smanjiti ili zatvoriti određeni broj baza i smanjiti troškove održavanja. Grčko gospodarstvo trenutačno je toliko poljuljano da je privremeni ministar obrane Dimitri Avramopoulos morao odgoditi ponudu Sjedinjenih Američkih Država da Grčkoj daruju 400 korištenih tenkova M1A1 Abrams, jer nije imala 10 milijuna eura za njihov transport.

Slični članci

Loading

U izvješću Međunarodnog mirovnog instituta iz Stockholma navodi se kako je četverogodišnja neumjerena vojna potrošnja, koja se konačno okončala koncem prošle godine, dovela Grčku na 10. mjesto u svijetu. Bila je čak na četvrtom mjestu prije smanjenja od 18 posto u razdoblju 2002-2006. godine, kada se ponovno povećala kupovina oružja. Informativni portal EU Observer izvijestio je da je Grčka kupila oružje u vrijednosti preko milijardu eura iz zemalja EU dok je pregovarala o svojem prvom paketu spasa prije dvije godine.

Dok su Njemačka i Francuska ustrajavale na većoj štednji -- što je dovelo do smanjenja troškova u zdravstvu, mirovina i drugih temeljnih ljudskih potreba -- one su i dalje nagovarale Grčku, svojeg najboljeg kupca, da kupuje oružje od njihovih proizvođača.

Patrick Theros, bivši američki veleposlanik u Kataru i stručnjak za obranu, izjavio je da se Grčka može nositi sa smanjenjem vojne potrošnje od 10-15 posto, ako Francuska i Njemačka dozvole Grčkoj otkazivanje ugovora koji su unosni za te zemlje, prebaci opskrbu na domaće proizvođače i obnovi postojeće ratne brodove. “Grčka može imati učinkovitije oružane snage ako se eliminira mito”, rekao je za SETimes. Međutim, dodao je: “Francuzi i Nijemci borit će se protiv reformi u obrani.”

Stavros Karkaletsis, koji je na čelu Helenskog centra za europske i međunarodne analize u Ateni i objavljuje časopis o pitanjima obrane, izjavio je za SETimes da su rezovi opasni. “Mi smo na crvenoj crti … ravnoteža u Egeju predstavljat će katastrofu za nas. Ako se odlučimo za veće rezove u obrani, sigurnost Grčke bit će manja.” Dodao je: “Ponašanje Turske vezano je za našu snagu u Egeju… naša snaga sve više i više slabi.”

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam