Nesuglasice između Grčke i Turske oko porijekla simita

19/04/2012

Turska i Grčka se opet spore, jer obje tvrde kako je simit, jedna vrsta peciva, njihov proizvod.

Menekse Tokyay za Southeast European Times iz Istanbula -- 19/04/12

photo

Simit je tradicionalna vrsta peciva. [Reuters]

U odluci koju Grci ne mogu lako progutati, Istanbulska komora prodavača simita podnijela je ovog mjeseca peticiju Istanbulskom savezu komora obrtnika i majstora (ISTESOB), tražeći da savez poduzme korake kako bi zaštitio simit -- pecivo posuto pečenim sezamom -- putem nacionalnog i međunarodnog patenta, odbacujući tvrdnje Grčke da potiče iz te zemlje.

Simit je jedan od prehrambenih proizvoda koji se najviše koriste u Turskoj, a poslužuje se za doručak i ručak. Prodavači simita nalaze se na gotovo svakom uglu svakog grada.

"Simit je neka vrsta simbola Istanbula. To je neodvojivi dio turske kulture i hrana broj jedan i za bogate i za siromašne građane. Kao prodavač simita, osobno bih bio vrlo posramljen kada bi ga sustigla ista sudbina kao naša druga tradicionalna jela koja su prisvojili stranci", izjavio je za SETimes Osman Yildirim, 32-godišnji prodavač simita u okrugu Sariyer.

To nije prvi put da dvije susjedne zemlje prolaze kroz kulturološke nesuglasice. Tradicionalne poslastice, kao što su baklava i lokum, kao i likovi iz kazališta sjena Hacivat i Karagoz, bili su predmet sličnih neslaganja u prošlosti.

Turski institut za patente priopćio je u siječnju kako je spreman podržati trgovinske komore i nevladine udruge koje traže da se registriraju lokalna dobra, navodi tiskovna agencija Anadolu.

Rasprava oko simita započela je kada je grčki dnevnik Eleftheros Typos objavio cijelu stranicu o porijeklu simita, tvrdeći da je "simit poznat od prije Krista, te da je bio popularna hrana i u Istanbulu i u Solunu u bizantsko doba".

Predsjednik Komore istanbulskih prodavača simita Zeki Sami Ozdemir izjavio je za SETimes kako je simit dio turske kulture.

"Postoji velika razlika između našeg simita i onog koji se prodaje u Grčkoj pod nazivom koulouri", objasnio je. "Razlikuje se i metoda kuhanja i izgled i kvaliteta sezama."

Prema Ozdemiru, normalno je da grčka i turska hrana imaju sličnosti, zbog dubokih korijena koji povezuju dvije zemlje još od otomanskog razdoblja.

"S ponosom možemo pružiti relevantnim vlastima svu svoju povijesnu i tehničku dokumentaciju koja vodi prema njegovom porijeklu... iz naših otomanskih korijena, koji datiraju otprilike iz 16. stoljeća", dodao je.

Međutim, jedan Grk s kojim smo razgovarali na ulici kaže kako ne misli da pecivo dolazi iz iste linije.

"Ne mislim da koulouri pripada bilo komu", izjavio je za SETimes 60-godišnji trgovac na središnjem trgu Omonia, koji se predstavio samo kao Giorgos.

"To je osnovna namirnica. Prodajem koulouri čitav život. Svi mi dolaze i traže koulouri Thessalonikis -- to je naziv po kojem ga prepoznaju. Da je to turski [proizvod], zvali bi ga drugačije, kao što kažemo turska kava", dodao je.

Elisabet Koukoumeria, glavna tajnica Udruženja pekara Soluna, slaže se s tim.

Slični članci

Loading

"Svatko može tvrditi da je napravio prvi koulouri, ali je povijesno dokumentirano da datira iz Bizanta i da se zvao kollikion'", rekla je za SETimes.

"Nedavno je skupina Talijana posjetila našu pekaru i svi su tražili koulouri Thessalonikis. Svi ga znaju pod tim nazivom. Nikada nismo koristili bilo kakve promidžbene kampanje u tom smislu", objasnila je.

"Svi imamo tendenciju davati nazive. Međutim, tradicije su puno jače od bilo kakvih zakona, zabrana ili imena. Ja doista vjerujem da se ovdje više radi o proizvodnji afere kako bi se stvorila marketinška promidžba", rekla je Koukoumeria.

Dopisnica SETimesa Maria Paravantes iz Atene pridonijela je ovom tekstu.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam