BiH pokušava spriječiti korištenje piratskog softvera

18/04/2012

Inspekcijama se utvrđuje koje organizacije koriste nelicenciran softver te se nudi mogućnost kupnje licenciranog softvera ili plaćanja kazne.

Bedrana Kaletović iz Sarajeva za Southeast European Times - 18/04/12

photo

Stručnjaci kažu da je u nekim zemljama jugoistočne Europe više od 60 posto softvera ilegalno. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Bosna i Hercegovina (BiH) poduzima mjere kako bi spriječila korištenje piratskog računalnog softvera - što je problem koji već odavno muči jugoistočnu Europu - a dužnosnici vjeruju da će njihovi napori taj problem staviti pod kontrolu.

"Piratski računalni programi mogu se jednostavno kupiti na ulicama većine gradova u BiH, i to za samo nekoliko eura. Njihovo je korištenje široko rasprostranjeno, i među pojedincima i među institucijama", rekao je za SETimes Ibrahim Tirak, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH.

Procjenjuje se da ilegalno skidanje softvera s interneta godišnje stoji BiH 11 milijuna eura i 1.400 radnih mjesta.

Vlasti su prije tri tjedna započele provoditi inspekcijske nadzore diljem zemlje kako bi utvrdile koje organizacije koriste nelicenciran softver, nakon čega daju rok od pet do sedam dana da se softver kupi legalno.

U roku od tjedan dana, inspektori su različitim institucijama naplatili 360.000 eura u porezu na dodanu vrijednost za novonabavljeni softver.

"Inspekcije smo prvo započeli provoditi u velikim industrijskim subjektima -- bankama, organizacijama za davanje malih kredita, osiguravajućim društvima i građevinskim tvrtkama", rekao je za SETimes Besim Duraković, ravnatelj ispostave Ureda za inspekcijske poslove u Tuzlanskom kantonu.

Duraković je rekao da su dužnosnici uvjereni kako se korištenje piratskog softvera može staviti pod kontrolu, ali tek nakon što se nadzori prošire i na pojedince.

"Države u kojima korištenje piratskog softvera prelazi 66 posto ne mogu očekivati ozbiljna ulaganja", rekla je za SETimes Mirna Milanović-Lalić, pravna savjetnica udruge Business Software Alliance.

Crna Gora i Albanija predvode regiju po stopi ilegalnog korištenja računalnog softvera, s procijenjenih 83 odnosno 77 posto, prema globalnom istraživanju koje je predstavio Business Software Alliance, međunarodna udruga koja podupire softversku industriju.

Premda Hrvatska ima najnižu stopu - 53 posto - broj ilegalnih računalnih programa, igara i operativnih sustava ubrzano se povećava. Stopa ilegalnog korištenja softvera u BiH procjenjuje se na 66 posto.

"Vlada BiH je odlučila uspostaviti red na svim društvenim područjima. Zaštita intelektualnog vlasništva od velike je važnosti za BiH, osobito zbog Svjetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s [EU]", rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Dužnosnici iz BiH rekli su da inspekcije imaju za cilj i povećanje svijesti o korištenju i distribuciji licenciranog softvera, kako bi se spriječilo širenje sve snažnije sive ekonomije.

Premda očekuju i pomoć medija kako bi njihovi napori imali što veći učinak, ironično je što glavnina medija koristi piratski softver.

Edin Šehić, koji prikuplja informacije za televizijsku postaju koju je osnovala i financira sarajevska kantonalna vlada, rekao je kako vlada oklijeva s kupnjom licenciranog softvera zbog kroničnog nedostatka sredstava.

"Prikupljam [materijale] na računalu na kojemu nema niti jedan licencirani program, već su svi kupljeni za 5 eura. Za licenciranje svega trebalo bi nam mnogo novca, a vlada to zasigurno neće prihvatiti", rekao je Šehić.

Osnovni softverski paket stoji 180 eura; cijena specijaliziranog softvera ovisi o profesiji, ali stoji daleko više.

Neke male tvrtke koje očekuju da budu novčano kažnjene zbog toga što ne mogu kupiti licencirani softver prigovorile su da je vremenski rok koji im je vlada odredila prekratak.

Slični članci

Loading

Binasa Ruždić, savjetnica za nekretnine, radi za jednu od dvije organizacije koje očekuju da će biti kažnjene.

"Odmah nam naplaćuju kazne. Mnogi vlasnici privatnih tvrtki neće moći podnijeti [financijsko] opterećenje", rekla je Ruždić za SETimes

Učinkovita zaštita intelektualnog vlasništva jedan je od preduvjeta za razvoj IT industrije, tvrdi Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta BiH.

"Tijekom inspekcija se provjerava sav softver, a ne samo Microsoftov, koji je najzastupljeniji. Mi podupiremo ovu inicijativu", rekla je za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam