Gušeći se u emisijama štetnih plinova, Srbija traga za ekološki prihvatljivim prometom

16/04/2012

Vlada, tvrtke i udruge civilnog društva pokrenuli su programe za rješavanje problema zagađenosti.

Katica Đurović za Southeast European Times iz Beograda -- 16/04/12

photo

Ulice za bicikle, projekt koji promiče biciklističku kulturu i ekološki orijentiran promet, dobiva na popularnosti u Srbiji. [Katica Đurović/SETimes]

Razmjeri zagađenosti štetnim plinovima u Srbiji dovode do lokalnih i međunarodnih napora za poticanje korištenja energetski učinkovite tehnologije, biogoriva i bicikliranja, uz zapažene rezultate -- ali svi koji u njima sudjeluju slažu se kako je potrebno učiniti više.

Srbija je peti najveći proizvođač ugljičnog dioksida u Europi, iza Albanije, Bugarske, Moldavije i Ukrajine. Međunarodni centar za kvalitetu goriva svrstao je Srbiju na 93. mjesto među 100 zemalja po emisijama CO2, zbog visoke koncentracije sumpora u gorivu, koji zagađuje više od drugih derivata.

"Potrebno je hitno uvesti energetski učinkovite tehnologije radi smanjenja korištenja goriva barem za polovicu po prijeđenom kilometru", izjavila je za SETimes Jovanka Arsić Karišić iz nevladine udruge Srednjoeuropski razvojni forum.

Arsić Karišić rekla je da Srbija mora započeti raditi brže na razvoju energetski učinkovitog prometa i zbog uvjeta za pridruživanje EU.

Na temelju energetske politike EU, vozila trebaju prepoloviti emisije štetnih plinova i udvostručiti uštedu energije.

"Procjenjuje se da će potrošnja goriva za nove automobile biti smanjena za 50 posto do 2030. godine, u usporedbi sa 2005. godinom", izjavo je za SETimes Bojan Kovačević, zamjenik ravnatelja srpske Agencije za energetsku učinkovitost.

Javni prijevoz u Srbiji poduzima prve korake prema većoj učinkovitosti. U uporabi je deset, popularno nazvanih, "ekoloških" autobusa u Beogradu i šest u Novom Sadu, koji koriste čisti prirodni plin.

Ti autobusi se proizvode lokalno, u tvornici Vulović u Kragujevcu, a proizvođač je osigurao ugovor za 32 autobusa. Vlada će subvencionirati proizvođača, u pokušaju usklađivanja s politikom EU da 20 posto vozila bude na prirodni plin do 2020. godine.

Beograd planira kupovinu još 280 produljenih autobusa i 120 autobusa uobičajene duljine na prirodni plin, čime će se prepoloviti potrošnja goriva u sustavu javnog prijevoza, kaže Aleksandar Antić, predsjednik Skupštine grada Beograda.

"To je naš doprinos projektu čišćenja Srbije. Želimo ostaviti čišći Beograd sljedećoj generaciji i zato kupujemo ekološka vozila i sadimo drveće", rekao je Antić.

Drugi način za smanjenje emisija, kažu stručnjaci, jest korištenje biogoriva, a posebice biodizela. Tvrtka Victoria Group jedini je proizvođač biodizela u Srbiji, ali ne može prodati svoj proizvod.

"Cijena biodizela nije regulirana, ali ako budemo oslobođeni trošarina kao u ostalim zemljama regije i u EU, biodizel može biti pušten u prodaju", izjavila je za SETimes Jelena Mitrović, voditeljica projekata u Victoria Groupu.

Srbija ima potencijal proizvoditi 200.000 tona biodizela, a stručnjaci kažu kako to u budućnosti može biti glavni izvozni proizvod, jer je potražnja diljem Europe velika. Slovenija je pokazala zanimanje za kupovinu srpskog biodizela.

Uvjeti za proizvodnju biodizela -- koji se proizvodi od uljane repice, soje i suncokretova ulja - u Srbiji su ogromni, s obzirom da tih usjeva ima u izobilju, a postoji i razvijena naftna industrija.

Srpski zakon o trošarinama ne primjenjuje se za tekuća goriva koja se u potpunosti proizvode od biljnih sirovina, ali se primjenjuje na derivate koji sadrže mali postotak biogoriva.

Međutim, proizvođači plaćaju trošarinu jer biogorivo nikada nije čisto -- pomiješano je s benzinom i dizelom -- dobivenim preradom sirove nafte za koju je već naplaćena trošarina.

"Projekcija je da će do 2020. godine udio biogoriva dobivenih preradom uljarica, zrna soje, šećera i druge biomase na srpskom tržištu dosegnuti 2 milijuna tona", rekao je Kovačević.

Tri tvornice u Hrvatskoj i jedna u Bosni i Hercegovini također proizvode biodizel, ali je proizvodnja relativno mala. U Hrvatskoj iznosi 40.000 tona. S druge strane, Rumunjska proizvodi 3 milijuna tona.

Osim čiste tehnologije i biogoriva, civilno društvo i međunarodne udruge potiču i alternativne oblike prometa.

UNDP Srbija započeo je 2010. godine projekt poticanja održivog prijevoza u Beogradu, koji dobiva na popularnosti.

Slični članci

Loading

"Cilj projekta jest smanjenje gradske emisije štetnih plinova u Beogradu povećanjem sudjelovanja biciklista u prometu i pružanjem programskog okvira za razvoj održivog javnog prijevoza u Beogradu" izjavila je za SETimes Natasa Martins, portfolio menadžerica UNDP-a.

Istraživanje UNDP-a iz 2010. godine pokazalo je da samo jedan posto građana koristi bicikle kao prijevozno sredstvo.

Aktivistička skupina Ulice za bicikle prihvatila se izazova. Biciklisti, kojima se sve više pridružuju njihovi prijatelji i entuzijasti, voze ulicama Beograda svakog posljednjeg petka u mjesecu, promičući potrebu ekološki orijentiranog prometa.

"Bicikliranje je zdravo i ne izaziva zagađenje niti buku, pa je stoga najučinkovitije i najodrživije prijevozno sredstvo u gradovima", izjavio je za SETimes Milan Borić, aktivist skupine Ulice za bicikle.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam