Stranke i građani protive se odgodi izbora u BiH

10/04/2012

Stranački čelnici, analitičari i građani kažu kako je odgoda lokalnih izbora sve drugo nego mjera za smanjenje troškova.

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva -- 10/04/12

photo

Mnogi birači tvrde kako odgoda lokalnih izbora u BiH neće donijeti znatne promjene, ali bi produljila mandat vladajućih stranaka za još dvije godine. [Reuters]

Prijedlog dviju najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini (BiH) da se predstojeći lokalni izbori odgode za dvije godine nailazi na protivljenje, kako drugih stranaka tako i nekih birača.

Savez neovisnih socijaldemokrata i Stranka demokratske akcije kažu kako bi njihov prijedlog o spajanju lokalnih izbora s općim izborima 2014. godine pojednostavio skup izborni proces u BiH.

Međutim, mnogi stranački čelnici u BiH kažu da je svrha prijedloga produljenje mandata tih dviju stranaka, koje opterećuju gospodarske poteškoće. Pripreme za jesenske izbore već su započele, a točan datum listopadskih izbora trebao bi biti priopćen sljedećeg mjeseca.

"To nije pokušaj poboljšanja izbornog procesa, nego produljenja njihove dugogodišnje vladavine koja je dovela zemlju u katastrofalnu situaciju", izjavio je za SETimes Zoran Đerić, potpredsjednik Partije demokratskog progresa.

"Glasovanje je ustavno pravo svih građana BiH i naša stranka definitivno neće poduprijeti ovu inicijativu", rekao je Đerić.

Prijedlozi o spajanju izbora zabilježeni su na Balkanu i ranije. Srbija održava lokalne, parlamentarne i predsjedničke izbore 6. svibnja. Makedonija je smanjenje troškova navela kao razlog za odluku o održavanju lokalnih i predsjedničkih izbora istog dana 2009. godine.

Dok su manje stranke u BiH kategorično odbile prijedlog, Socijaldemokratska partija, koja je nedavno dobila velik publicitet nakon što je potpredsjednik Željko Komšić podnio, a potom i povukao svoju ostavku, još nije zauzela stajalište.

Neki smatraju da je prijedlog pokušaj dviju najvećih stranaka u BiH da skrenu pozornost birača s rasprave između Komšića i Socijaldemokratske partije.

"To je jedan u nizu poteza kojima se skreće pozornost s važnih stvari", izjavila je za SETimes Lela Šehović, 41-godišnja pravnica iz Tuzle.

Unatoč tome, neki zastupnici, poput Mate Franjičevića iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, kaže da su spremni razmotriti prijedlog. "Međutim, bez uvjerljivih argumenata o tome zašto je taj potez racionalan i opravdan, neću poduprijeti tu ideju", rekao je Franjičević za SETimes.

Inženjer iz Sarajeva, 28-godišnji Bojan Bakić, izjavio je za SETimes kako bi se odgađanjem izbora moglo uštjedeti nešto malo, ali ni izbliza dovoljno da bi se to odrazilo na proračun.

Slični članci

Loading

"Postoji tisuću načina na koji mogu štedjeti, ali političari jednostavno ne slušaju stručna mišljenja", rekao je Bakić.

"Te dvije stranke godinama su iracionalno trošile novac poreznih obveznika", izjavila je za SETimes Tanja Topić, politička analitičarka Zaklade Friedrich Ebert.

Topić tvrdi kako je tu inicijativu praktično nemoguće provesti; ona prethodno zahtijeva promjenu izbornog zakona i ustava.

"Ako žele uštedjeti, mogu pomaknuti opće izbore na ovu godinu, pa da se svi izbori održe ove godine", rekla je Topić.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam