Eksplozija dovela do eskalacije nemira u Mitrovici

10/04/2012

Nakon bombaškog napada u kojem je poginuo jedan etnički Albanac uslijedili su pozivi na uvođenje izvanrednog stanja na sjeveru Kosova.

Muhamet Brajshori za Southeast European Times iz Prištine -- 10/04/12

photo

Podijeljeni grad Mitrovica poprište je etnički motiviranog nasilja od 1999. godine. [Reuters]

Nakon eksplozije u nedjelju (8. travnja) ujutro u kojoj je jedan kosovski Albanac poginuo, a dvoje njegove djece ranjeno u stambenom kompleksu u Mitrovici, jedna politička stranka pozvala je kosovsku predsjednicu Atifete Jahjagu da proglasi izvanredno stanje na sjeveru zemlje.

Pokret Vetvendosje također je izjavio da će zatražiti od albanskog predsjednika Bamira Topija da pozove na održavanje hitnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a i stalnih predstavnika NATO-a.

Stambeni kompleks Tri tornja, gdje je bomba postavljena, naseljen je Albancima, u većinski srpskom dijelu podijeljenog grada.

Vlada je osudila napad, nazivajući ga "zločinačkim i terorističkim činom".

Sporadično nasilje između Albanaca i Srba u tom nemirnom području sjevernog Kosova događa se od 1999. godine.

Trenutačno, Srbija planira održati lokalne izbore 6. svibnja u podijeljenom gradu, omogućavajući Srbima da izaberu čelnike lokalnih vlasti. Kosovo je izjavilo da će onemogućiti izbore, ako je potrebno i silom.

Posebni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, pozvao je na mir.

"Bio sam šokiran kada sam čuo za bombaški napad u Mitrovici u kojem je poginuo Selver Haradinaj … Nadam se da će istraga biti provedena brzo i uspješno. U međuvremenu, apeliram na sve zajednice da ostanu mirne i prepuste slučaj policiji", istaknuo je Žbogar u priopćenju.

"Daljnji činovi nasilja ne mogu i ne smiju biti tolerirani. Takvi činovi mogu samo ugroziti mir i stabilnost na Kosovu", rekao je.

Glasnogovornik policije Besim Hoti izjavio je da vlasti nastavljaju istragu. Rekao je da policija, u suradnji s drugim lokalnim vlastima, pokušava osigurati veću sigurnost za građane Mitrovice, te smanjiti napetosti na tom području.

"Imamo iznimno napetu situaciju, [i povećanu] zabrinutost stanovnika -- ne samo na sjeveru, albanskih i srpskih stanovnika -- nego svih stanovnika u općini i šire", izjavio je Hoti za Radio Slobodna Europa u ponedjeljak.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je kako se stječe dojam da su napad izveli profesionalci.

U ponedjeljak je oko 200 Srba spriječilo policiju da postavi stražarske kućice oko stambenog kompleksa, prisilivši je na povlačenje u južni dio grada.

Skender Deliu, izvršni ravnatelj prištinskog Instituta za kaznene studije i sigurnost, izjavio je za SETimes kako očekuje povećanje napetosti sljedećih tjedana uoči srpskih izbora 6. svibnja.

"Jasno je da niti Kosovska policija, niti KFOR niti EULEX, nemaju nadzor nad sjeverom, te imaju ograničen pristup -- što sprječavanje takvih djela čini nemogućim. Multietnička naselja će biti meta s obzirom da su napetosti uvijek visoke u tim područjima", rekao je Deliu za SETimes.

Kaže kako je vladina ocjena da je to "teroristički čin" točna, s obzirom na razinu izgreda.

"Bacanje eskploziva u stan u kojem su živjeli bračni par i njihovo četvero djece, samo zbog etničke pripadnosti ili bilo koje druge razlike koju su mogli imati, jest teroristički čin -- to pokazuje da će vlada koristiti oštru retoriku u predstojećim tjednima i mjesecima", rekao je Deliu.

Shkurte Sadiku iz Centra za istraživanje sukoba izjavila je za SETimes kako su zajednice zabrinute da bi sigurnosna situacija mogla eskalirati.

"Znamo iz iskustva da takvi izgredi dovode do [dodatnih] napetosti i nemira u Mitrovici. Ljidi su zabrinuti da bi se to sada moglo ponovno dogoditi", rekla je Sadiku.

Dodala je kako policija i KFOR trebaju pokazati svoju nazočnost i poduzeti mjere.

"Tamo više ne postoji povjerenje u policiju i KFOR, zato što osobe koje počine takva djela rijetko budu uhićene i izvedene pred lice pravde. Sigurnosne institucije gube povjerenje građana, i nadamo se da neće izgubiti ograničeni nadzor koji imaju tamo."

Građani u Mitrovici također su osudili taj čin, te se boje posljedica.

Slični članci

Loading

"Bojim se kako bi i mi na jugu također mogli biti napadnuti. Nadam se da će takvi činovi biti zaustavljeni i da nitko više neće biti ozlijeđen. Umorni smo od nasilja i sukoba", izjavio je za SETimes 70-godišnji Rrahman Krasniqi, iz Mitrovice.

"Brinem za svoju djecu i njhovu sigurnost. To se može dogoditi svakome, i nitko ne nudi promjene", izjavila je za SETimes 29-godišnja Lejla Popović iz sjeverne Mitrovice.

Nekoliko sati nakon eksplozije, 66-godišnjeg kosovskog Srbina napala su i ozlijedila tri etnička Albanca u naselju Suvi Do, izvijestili su mediji.

Vladimir Denović je zadobio teške ozljede glave i grudnog koša, izjavili su njegovi liječnici.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na Balkanu

Stručnjaci kažu kako suradnja u regiji između nevladinih organizacija i policije može pomoći u suzbijanju tog rastućeg problema.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Smatrate li da se poduzima dovoljno napora kako bi se ljude odvratilo od pomaganja nasilničkim ekstremističkim skupinama?

Da
Ne
Ne znam