Jadranska skupina unaprjeđuje sigurnosnu suradnju u regiji

09/04/2012

Regionalni čelnici na području obrane obećali su zajednički pristup euroatlantskim integracijama i rješavanju zajedničkih sigurnosnih izazova.

Klaudija Lutovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 09/04/12

photo

Ministri obrane zemalja članica Jadranske skupine potpisali su zajedničku deklaraciju u Skoplju. [Tomislav Georgiev/SETimes]

Napori Jadranske skupine za unaprjeđenje regionalne sigurnosne suradnje i odluka njezinih članica da se zajedno približe članstvu u NATO-u, uoči samita Saveza idućeg mjeseca, korak je naprijed, kažu analitičari.

Ministri obrane iz Jadranske skupine -- Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) i Kosova - potpisali su deklaraciju tijekom svojeg skupa u Skoplju prošlog mjeseca u kojoj od NATO-a traže da na predstojećem sastanku u Chicagu jasno kaže da je predan svojoj politici "otvorenih vrata".

"NATO je najbolji jamac regionalne sigurnosti. Regionalne zemlje zajedno rade na [unaprjeđenju] obrambenih koncepata i neće biti obeshrabrene birokratskim procedurama", rekla je crnogorska ministrica obrane Milica Pejanović Đurišić.

Analitičar Pande Lazarevski s Instituta Pavel Shatev izjavio je za SETimes kako deklaracija također pokazuje da su regionalne zemlje spremne pridružiti se Savezu, ne samo na pojedinačnoj osnovi, nego i kao regionalna skupina.

"Objavljena spremnost za ulazak i zajedničku izgradnju kolektivnog obrambenog sustava važan je korak u procesu pridruživanja", rekao je Lazarevski.

Objasnio je kako je jednako važno da članice NATO-a Hrvatska i Albanija obećaju da će nastaviti pružati potporu zemljama koje teže članstvu, Makedoniji, Crnoj Gori i BiH.

"Hrvatska i Albanija i dalje sudjeluju u Jadranskoj skupini, više iz političke solidarnosti, premda također imaju koristi od nje u širem smislu", dodao je Lazarevski.

Umirovljeni pukovnik Petar Škrbina, vojno-sigurnosni analitičar, izjavio je za SETimes kako je namjera skopske konferencije bila i pripremiti teren za kandidaturu Kosova i BiH za prijam u NATO. Rekao je da to objašnjava odsutnost Srbije s tog skupa.

"Američko državno tajništvo priopćilo je kako Kosovo treba postati kandidat za članstvo u NATO-u. Taj plan trebao bi se ostvariti prilično brzo. Agim Cheku je bio u Skoplju kao ministar obrane Kosova", rekao je Škrbina.

"Kada je u pitanju kandidatura BIH, to će biti problematično, zbog statusa Republike Srpske", ukazao je.

Cheku je na konferenciji rekao da je "Kosovo spremno pomoći u izgradnji regionalne sigurnosti i stabilnosti i da je vrijeme da se pridruži skupini", a također je, što je važno, izrazio žaljenje zbog odsutnosti Srbije.

U svjetlu sigurnosnog vakuuma koji je stvoren grčkim blokiranjem pridruživanja Makedonije NATO-u, skupina je u deklaraciji obećala potporu Makedoniji, tražeći od Saveza da joj dodijeli članstvo "što prije".

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov zatražio je da NATO preispita svoju odluku sa samita u Bukureštu 2008. godine -- kada je prihvatio grčke zahtjeve.

"Makedonija ispunjava sve uvjete za članstvo i zemlje NATO-a trebaju uzeti u obzir presudu MSP-a, u kojoj se navodi da je Grčka prekršila međunarodno pravo blokiranjem prijama Makedonije u Savez", rekao je Ivanov.

Izrazio je nadu da će Grčka poštivati svoje obveze iz privremenog sporazuma s Makedonijom iz 1995. godine.

"To je najrazumnije rješenje. Privremenim sporazumom predviđeno je da Makedonija postane članica međunarodnih organizacija pod privremenim nazivom koji se koristi u UN-u: 'Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija'. Grčka se složila s tom odlukom", izjavio je za SETimes Tony Deskoski, profesor međunarodnog prava na Sveučilištu Svetog Ćirila i Metoda u Skoplju.

Skupina je također rekla kako treba poduzeti korake za provedbu multinacionalne zračne obrane.

Slični članci

Loading

Pozvala je na zajedničke regionalne projekte, kao što je uspostava regionalnih medicinskih timova, umreženje svih središta za obuku i proširenje suradnje na području prirodnih katastrofa.

"Ovo je pokazatelj odlučnosti za primjenu NATO-ovog koncepta pametne obrane i kolektivno korištenje postojećih obrambenih mogućnosti regije, što će barem smanjiti regionalne sigurnosne rizike i opasnosti", izjavio je za SETimes Dimitar Mirchev, bivši veleposlanik i profesor na Sveučilištu Svetog Ćirila i Metoda.

Uspostava regionalnog vijeća sličnog skandinavskom Nordijskom vijeću za razvoj projekata vezanih za energetiku, infrastrukturu, transport, hranu i zaštitu životnog okoliša, kako bi se unaprjedili obrambeni koncepti, trebala bi biti sljedeći korak, kaže bivši ministar vanjskih poslova Makedonije Srđan Kerim.

Taj model primjenjiv je jer ne mogu sve balkanske zemlje sudjelovati u različitim projektima, čime se nudi izlaz iz bilateralnih sporova koji su ometali napredak.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam