Povećan broj uhićenja na granici dok se bliže izbori u Srbiji

02/04/2012

Srpska žandarmerija uhitila je dvojicu kosovskih policajaca u subotu, istog dana kad su četiri srpska policajca, koje je u veljači uhitila Kosovska policija, pušteni na slobodu.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 02/04/12

photo

Srpske postrojbe uhitile su dvojicu naoružanih policajaca s Kosova u blizini graničnog prijelaza Merdare između Kosova i Srbije u subotu (31. ožujka). [Reuters]

Napetosti na granici Kosova i Srbije povećavaju se kako se bliže izbori u Srbiji 6. svibnja.

Dva kosovska policajca, Shukri Binaku i Sami Beqiri, uhićeni su u subotu (31. ožujka) od strane pripadnika srpske žandarmerije na graničnom prijelazu Merdare. Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da "upad dva pripadnika KPS-a [Kosovske policije] predstavlja drastično kršenje Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog u Kumanovu 1999. godine", izvijestio je B92.

"Što oni rade na teritoriju središnje Srbije i pod koji sporazum to potpada?" upitao je Dačić, dodajući da će "svatko tko se usudi kršiti Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova na ovaj način biti uhićen".

Policajci su u ponedjeljak (2. travnja) pušteni na slobodu i predani dužnosnicima EULEX-a te su se vratili na Kosovo. Priština je rekla da su policajci obavljali ophodnju u području odgovornosti Kosovske policije.

"Taj podmukao i organizirani čin srpske žandarmerije svjedoči još jednom o orijentaciji i agresivnom mentalitetu srpske države prema republici Kosovo", istaknulo je kosovsko Ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga uhićenje smatra "napadom na institucionalni i teritorijalni integritet Republike Kosovo".

To su najnoviji u nizu uhićenja na granici, zbog kojih je Dačić zaprijetio "recipročnim mjerama".

Kosovska policija uhitila je četvero Srba 28. ožujka zbog posjedovanja izbornog materijala i biračkih popisa. Arber Beka, glasnogovornik Kosovske policije, izjavio je za SETimes da su uhićenja povezana s pokušajima Srbije da održi izbore na Kosovu.

Srbija je zakazala lokalne i parlamentarne izbore za 6. svibnja te je rekla kako će glasovanje uključivati i područja na sjevernom Kosovu.

Priština se oštro suprotstavila i priopćila da će upotrijebiti silu, ako to bude potrebno, kako bi spriječila izbore unutar svojih granica. "Imamo operativnu zapovijed [koja pojašnjava] što policija treba učiniti u takvim slučajevima", rekao je Beka.

Kosovska policija također je 27. ožujka zaplijenila promidžbeni materijal navodno ekstremističke organizacije u Vučitrnu. Policija kaže da je pronašla novine pod nazivom Srpske novine u automobilu u kojem se nalazilo pet Srba.

Policija je pronašla 38 primjeraka novina, koje je u Torontu objavio Četnički ravnogorski pokret. Jedna osoba od petero Srba zadržana je u pritvoru 48 sati, zbog poticanja na mržnju i podjele. Puštena je na slobodu, ali se istraga nastavlja.

Također 28. ožujka, dva kosovska Albanca, među kojima je bio i Hasan Abazi -- predsjednik Metalurškog sindikata -- uhićeni su na temelju optužbi za špijunažu i krijumčarenje narkotika, izvijestio je B92.

Udruga Human Rights Watch zatražila je u subotu da oni budu pušteni na slobodu i ukazala da bi Kosovo trebalo omogućiti hitno preispitivanje optužbi protiv četvero Srba i njihova kućnog pritvora od strane suca misije EU na Kosovu.

"Recipročne mjere nisu u interesu Srbije i srpska policija ne želi to činiti. Ali… ovakva vrsta situacije očigledno se više ne može odvijati bez recipročnih mjera. Ako se netko želi natjecati u uhićenjima, imamo i mi odgovor", rekao je Dačić.

26. veljače, na Kosovu je uhićeno petero Srba -- uključujući četvoricu policajaca -- optuženih za ometanje provedbe sudskog naloga. Zadržani su u pritvoru 30 dana.

Misleći na dijalog Kosova i Srbije i sporazume postignute do sada, Dačić je postavio pitanje sporazuma o slobodi kretanja, "ako se Srbi mogu uhićivati svakog dana".

Slični članci

Loading

"To su otvorene provokacije i ne mogu više sprječavati policiju da blokira Končulj. Idućih dana će se vidjeti kako to izgleda kada se uvedu recipročne mjere", upozorio je Dačić.

Fisnik Rexhepi, politički savjetnik kosovskog ministra unutarnjih poslova, izjavio je da je uhićenje građana od strane srpske policije potpuno političko i suprotno sporazumu o slobodi kretanja.

"Građani Kosova, koji koriste odredbe sporazuma postignutog u Bruxellesu, namjeravali su prijeći preko teritorija Srbije, a ne obavljati bilo kakve službene aktivnosti u toj državi. To je razlika između zakonitih postupaka Kosovske policije i političkih i protueuropskih postupaka srpske države", rekao je Rexhepi za SETimes.

Posrednik EU Robert Cooper izjavio je da se politički problem treba rješavati kroz dijalog i pregovore, umjesto kroz selektivno provođenje zakona, izvijestio je B92. "EU očekuje da obje strane ispune obveze koje su preuzele tijekom dijaloga", rekao je.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam