Srednja škola za Rome izaziva nesporazume u Rumunjskoj

30/03/2012

Inicijativa za otvaranje srednje škole za mlade Rome izaziva kontroverze unutar zajednice.

Paul Ciocoiu za Southeast European Times iz Bukurešta -- 30/03/12

photo

Škola će se nalaziti u bivšoj vojnoj bazi u bukureštanskom Okrugu 5, u kojem živi značajan broj Roma. [Gabriel Petrescu/SETimes]

Romske nevladine udruge u Rumunjskoj žestoko kritiziraju prijedlog o otvaranju srednje škole za mlade pripadnike te zajednice u Bukureštu, nakon što je projekt od samog početka opterećen nizom zbunjujućih izjava.

Sve je započelo 13. ožujka, kada je premijer Mihai Razvan Ungureanu najavio financiranje prve srednje škole u zemlji s nastavom na romskom jeziku, na temelju projekta koji je prije nekoliko godina parlamentu podnio klub manjinskih zastupnika.

Cilj škole, koja će se nalaziti u napuštenoj vojarni, koju je dalo na korištenje ministarstvo obrane, zaustavljanje je vrlo visoke stope napuštanja škole kod romske djece.

Međutim, jedan od inicijatora, Varujan Pambuccian, čelnik zastupničke skupine manjina u Predstavničkom domu, donjem domu parlamenta, naglasio je da će se nastava održavati na rumunjskom jeziku, a da će romska djeca u srednjoj školi samo imati pristup satima romskog jezika i civilizacije. Pambuccian je za zbrku okrivio Ungureanuov lapsus.

Romski čelnici žestoko reagiraju na ovu zabunu. "Ovo pokazuje da ne znaju što žele", izjavila je za SETimes Magdalena Matache, izvršna ravnateljica Romani Crissa, vodeće nevladine udruge romske zajednice.

"Oni su samo iznijeli ideju, bez prethodne javne rasprave ili bilo kakvog konkretnog dokumenta kojim bi se podupro ovaj projekt. To je kaotična i improvizirana inicijativa. Romski narod se ne može više koristiti kao instrument za političke manevre", dodala je.

"U ovom obliku, ta je inicijativa i neka vrsta segregacije i diskriminacije: etničkim odvajanjem romskih učenika od drugih, time što su prisiljeni pohađati sate romskog jezika i civilizacije. Zakonom su samo dozvoljene ili integrirane škole s nastavom na romskom jeziku ili dvojezične škole", istaknula je.

Matache je rekla da se sustav nastave na romskom ne može napraviti preko noći. "Ne postoje školski udžbenici na romskom jeziku, niti nastavnici srednjih škola koji bi držali nastavu na romskom. Potrebno je barem desetljeće da se stvore ti resursi, kako bi se započelo s ozbiljnim nastavnim sustavom na romskom jeziku."

Ova inicijativa samo je skretanje pozornosti, rekla je. Projekt je javno predstavljen kako bi se skrenula pozornost javnosti sa žestoke rasprave u vladajućoj tročlanoj koaliciji o otvaranju medicinske škole na mađarskom jeziku u Targu Muresu, što je dovelo koaliciju na rub raspada.

Pambuccian je branio svoju inicijativu. "Prije svega, cilj mojeg projekta nije rješavanje etničkog problema, nego društvenog", rekao je za SETimes.

Slični članci

Loading

"Želimo napraviti srednju školu za siromašne zajednice i dati tamošnjoj mladeži posao, pretvoriti ih u porezne obveznike, a ne u kriminalce. Sati će biti na rumunjskom jeziku jer te mlade ljude trebamo pripremiti za društvo u koje će se integrirati. S druge strane, budimo iskreni: mnogi mladi Romi ni ne govore romski jezik", rekao je.

"Romska zajednica suočava se s ogromnim problemima i ako ih ne rješavamo na pravi način, ako ne razumijemo odakle potiču, onda ih ne možemo riješiti. Ako se vlasti ne umiješaju, oni nemaju nikakvu šansu, jer ih i unutar i izvan zajednice drže u mraku i neznanju", dodao je Pambuccian. Rekao je da priprema tri "smislena programa" za romsku zajednicu, kojima su obuhvaćena tri ključna područja: obrazovanje, zdravstvo i rad.

Florea Stancu, 43-godišnja Romkinja i vlasnica cvjećarnice u Bukureštu, izjavila je za SETimes: "Smiješno je da se, s jedne strane, zalažu za obrazovanje kao način da se romska zajednica izvuče iz bijede, ali, s druge strane, ne poduzimaju se konkretni koraci u tom smjeru ili, ako se poduzimaju, pokaže se da se radi o običnim oklijevanjima."

"Obrazovanje je ono što će izvesti ovu zajednicu iz tame. Nesumnjivo je da nema drugog načina. Ali, to se ne može učiniti sve dok nas iskorištavaju i koriste samo kao izborno sredstvo. Mislim da se iskra mora zapaliti iznutra."

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na Balkanu

Stručnjaci kažu kako suradnja u regiji između nevladinih organizacija i policije može pomoći u suzbijanju tog rastućeg problema.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Smatrate li da se poduzima dovoljno napora kako bi se ljude odvratilo od pomaganja nasilničkim ekstremističkim skupinama?

Da
Ne
Ne znam