Proces privatizacije na Kosovu pod povećalom

21/03/2012

Kosovo ozbiljno analizira proces privatizacije u svjetlu učestalih pritužbi.

Muhamet Brajshori za Southeast European Times iz Prištine -- 21/03/12

photo

Feronikel je privatiziran prije pet godina i još uvijek posluje, ali u ozračju zabrinosti za sigurnost radnika. [Reuters]

Barem na papiru, izgleda kao odlična ideja. Vlada prodaje poduzeća, rješava se opterećenja njihovog upravljanja, a novac od prodaje pomaže punjenju državnog proračuna.

Ali na Kosovu, kritičari kažu da je pravni proces koji se odnosi na privatizaciju složen i politički naelektriziran, što ima dugoročan utjecaj na gospodarstvo. Kažu da neki vlasnici i zaposlenici mogu iskoristiti određene rupe u zakonu dok drugi ne dobivaju gotovo ništa. A postoji i etnička komponenta, s obzirom da pojedinici iz različitih zajednica mogu reći da diskriminacija -- bilo sada ili ranije -- utječe na mogućnost da izvuku korist iz privatizacije.

Esat Berisha je jedan takav primjer. "Moj je otac radio u tvrtki Hidroteknika, [kao i ja] do prosinca 1990. godine, ali onda sam izgubio posao zato što su nas srpske vlasti otpustile. Nadao sam se da ću nakon rata dobiti natrag svoj posao, ali to se nije dogodilo."

Nakon što je Hidroteknika privatizirana 2006. godine, "nisam dobio nikakvu naknadu, a najgore je to što tvrtka više ne postoji, s obzirom da je novi vlasnik promijenio njezinu namjenu", rekao je Berisha za SETimes. U nekim slučajevima, tvrtke su kupovane više zbog zemljišta nego zbog želje da se nastavi s radom.

On nije usamljen: diskriminatorni zakon koji je nametnuo Miloševićev režim primorao je tisuće Kosovara da napuste svoje poslove.

Osim toga, mnoge tvrtke koje su privatizirane promijenile su lokaciju poslovanja, i vrlo često se zaposleni, kao što je Berisha, brišu s isplatnih lista, što dovodi do čestih prosvjeda ispred Agencije za privatizaciju.

Dardan Sejdiu, ekonomski stručnjak iz pokreta Vetvendosje, glasni je kritičar toga. "Desetljeće kasnije, vidimo da je gospodarstvo užasno nestrukturirano. Većina proizvodnih tvrtki više ne postoji ili se koriste za skladištenje robe; učinkovitost kao koncept, čini se, bile su samo riječi, a nezaposlenost se produbljuje. Na koncu je i broj stranih ulagača bio samo simboličan, kao i iznos koji su uložili", rekao je Sejdiu za SETimes.

Više od 600 milijuna eura prebačenih u banke u inozemstvu, a koje kosovska vlada ne koristi, donijela je privatizacija javnih i državnih tvrtki posljednjih godina. Sejdiu kaže da je to premalo, te da su neke zemlje u regiji prodavale samo jednu ili nekoliko tvrtki po toj cijeni.

Seb Bytyci, izvršni ravnatelj Instituta za balkansku politiku, slaže se s time. "Glavni nedostatci su prodaja po niskim cijenama, s obzirom da se vrijednost [tvrtki] smanjivala zbog lošeg upravljanja, nefunkcioniranja tvrtki i optužbi za korupciju", rekao je za SETimes. Tu su i troškovi izgubljenih mogućnosti: "U nekim slučajevima, privatizacija je mogla donijeti bolje usluge i učinkovitost."

Slični članci

Loading

Sejdiu kaže kako je, iz ove perspektive, proces "bio prenagljen … bez plana za gospodarski razvoj", te da je privatizacija dovela do velikih problema za radnike.

Ukazuje na tvrtke u istočnoj regiji Ana Morava, gdje je ranije bilo "gotovo 17.000 radnika u poduzećima koja su sada privatizirana. Danas ta poduzeća zapošljavaju [manje od] 1.700 njih -- niti 10 posto radne snage nije zadržano", tvrdi Sejdiu.

Bytyci kaže kako bi jači sindikati doveli do boljih ishoda. "Ovdje je glavni problem nepostojanje pravih sindikata. Radnici nisu mogli ispregovarati sporazum koji omogućava lakšu tranziciju. Toliko je radnika otpušteno. Kada su u pitanju oni koji i dalje rade, [ne postoji] jamstvo za sigurnost na radu. Ferronikeli je flagrantan slučaj u kojemu nedostatak političke volje da se riješi pitanje sigurnosti na radu ugrožava živote radnika", rekao je za SETimes.

Posljednjih mjeseci ozlijeđeno je više radnika tvrtke Feronikel u središnjem Kosovu, što je primoralo predsjednika parlamenta Jakupa Krasniqija da pozove na stvaranje boljih i sigurnijih uvjeta rada. Feronikel je privatiziran 2007. godine.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam