Povećava se broj ozljeda na radu u regiji

20/03/2012

Broj ozljeda na radu u porastu je u mnogim zemljama jugoistočne Europe, unatoč zakonima koji bi ih trebali spriječiti.

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 20/03/12

photo

Većina ozljeda na radu događa se na gradilištima. [Reuters]

Trojica radnika teško su ozlijeđeni prošlog mjeseca dok su popravljali dizalo u Psihijatrijskoj klinici u Skoplju. Očevid nakon nesreće pokazao je da tvrtka koja zapošljava te radnike nije poduzela nužne mjere za njihovu zaštitu.

Prema najnovijim podacima Udruge za zaštitu na radu, tijekom 2010. godine u Makedoniji su poginula 44 radnika, a 85 ih je ozlijeđeno.

Brojke koje je objavilo makedonsko Ministarstvo rada i socijalne politike nešto su niže, ali također potvrđuju da su u mnogim slučajevima vlasti utvrdile da poduzeća ne poštuju zakone o sigurnosti na radu.

Prije pet godina, parlament je usvojio zakon o sigurnosti na radu, u skladu s europskim standardima -- ali u mnogim poduzećima zaposleni nastavljaju raditi ispod obvezatnih sigurnosnih kriterija koje propisuje zakon.

Nesreće su najčešće u sektorima građevinarstva, rudarstva i proizvodnje tekstila.

Sindikat građevinskih radnika već neko vrijeme apelira na vladu. Nije dovoljno imati europske zakone o sigurnosti na radu u Makedoniji, kažu, već ih poduzeća moraju i provoditi.

U zemlji postoji gotovo 4.000 građevinskih poduzeća, a mnoga -- posebice ona manja -- ne posluju u skladu s propisima, izjavio je za SETimes predsjednik Sindikata građevinskih radnika Pavel Trendafilov.

"Poslodavac bi trebao brinuti o zaštiti radnika -- ne samo zato što se boji inspekcija i kazni. Ako je radnik dobro zaštićen, imat ćemo višestruke koristi. Prvo, on je zdrav i sposoban za rad. Drugo, to je korisno za poduzeće s obzirom da radnik može raditi i ispunjavati svoje zadaće. Treće, to je korisno i za državu, zato što ozljede na radu uzrokuju gubitke u državnom proračunu", rekao je Trendafilov.

Poslodavci se također slažu da je važno provesti i nadograđivati standarde zaštite na radu. Međutim, provedba tih standarda, koji su viši nego u nekim europskim zemljama, prevelik je trošak za mnoga makedonska poduzeća, izjavio je za SETimes predsjednik Udruge poslodavaca Dimitar Stojanovski.

"Troškovi procjene rizika isti su za sve, bez obzira o kojoj se industriji radi. Mjere za zaštitu na radu su iste za sva radna mjesta, bez obzira na specifične rizike na nekima od njih. S jedne strane, moramo imati detaljne mjere čak i tamo gdje ne postoji realna potreba za time. S druge strane, imamo primjere gdje su propusti dozvoljeni čak i na najosjetljivijim mjestima", rekao je Stojanovski.

Zaštita na radu trebala bi se usredotočiti na najopasnija zanimanja koja nose stvarnu potencijalnu opasnost, rekao je.

Trendafilov se ne slaže da mjere mogu biti preskupe za poslodavce. "Je li bilo što vrijednije od ljudskog života? Ako su standardi preskupi za nekoga, možda bi trebao razmisliti treba li uopće ulaziti u taj posao."

Međutim, rizik nije ograničen samo na Makedoniju.

Građevinarstvo je najopasnije zanimanje i u Srbiji. Svake godine oko 40 osoba izgubi život, a još 25.000 njih bude ozlijeđeno na gradilištima. Jedan od razloga za to leži u lošoj obučenosti radnika.

"Na gotovo svakom gradilištu imamo ljude koji su izgubili svoje prethodne poslove i koji ne znaju čak ni hodati po skelama", izjavio je za SETimes Zvezdan Marčeta, građevinski radnik iz Zemuna.

"Radnici nisu obučeni za sigurnost na radnom mjestu i nemaju potrebnu opremu", izjavio je za SETimes predsjednik Neovisnog sindikata građevinara Srbije Duško Vuković.

Srpska Uprava za zdravlje i zaštitu na radu usvojila je prošle godine posebnu uredbu o sigurnosti na gradilištima, uvodeći zahtjev za ulagače da imenuju koordinatora za sigurnost na radu na tim lokacijama. Kazna za nepridržavanje strogih pravila iznosi između 8.000 i 10.000 eura.

Zbog neiskustva radnici mlađi od 25 godina nalaze se u najrizičnijoj skupini kada su u pitanju ozljede na radu u Bosni i Hercegovini. Radnici stariji od 55 godina najmanje su ugroženi.

Liječnici obično samo vode evidenciju ozljeda, umjesto da ih sprečavaju.

Slični članci

Loading

"Nemoguće je ostvariti potpunu sigurnost na radu. Iznimno je važno spriječiti svaku ozljedu, ali se tome jednostavno ne poklanja dovoljno pozornosti", rekla je za SETimes dr. Jasenka Kurtović iz Zdravstvenog centra u Tuzli.

Bugarska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja bilježi silazni trend broja ozljeda na radu. U Bugarskoj je 2011. godine zabilježeno ukupno 2.752 ozljede na radu, u odnosu na 3.025 godinu dana ranije, navodi Nacionalni institut za socijalno osiguranje u Sofiji. Broj smrtonosnih ozljeda na radu također je pao -- sa 94 slučaja 2010. godine, na 86 prošle godine.

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu upozorava da 35 posto radnika u europskim zemljama smatra da posao koji obavljaju negativno utječe na njihovo zdravlje. Osim toga, nove tehnologije, biološke opasnosti i rad na složenim strojevima povećavaju opasnost na radnom mjestu i zahtijevaju još više standarde zaštite na radu.

Dopisnice SETimesa Biljana Pekušić iz Beograda, Bedrana Kaletović iz Sarajeva i Svetla Dimitrova iz Sofije pridonijele su ovom članku.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam