Nesporazumi ugrožavaju sporazum o predstavljanju Kosova

16/03/2012

Priština i Beograd različito tumače sporazum o predstavljanju Kosova.

Muhamet Brajshori i Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 16/03/12

photo

U sporazumu postignutom u Bruxellesu kaže se da je Kosovo* jedini naziv koji će se koristiti unutar okvira regionalne suradnje. [Laura Hasani/SETimes]

Različita tumačenja sporazuma o predstavljanju Kosova u regiji potaknula su kosovsko izaslanstvo da napusti Regionalnu konferenciju o suradnji civilnog društva na zapadnom Balkanu i Turskoj, koja je u četvrtak (15. ožujka) održana u Beogradu.

Isti spor naveo je izaslanstvo Beograda da napusti sastanak Regionalnog vijeća za suradnju u Sarajevu ranije ovog tjedna.

U pitanju je pločica s imenom zemlje -- Kosovo je bilo napisano kao "Kosovo*" na beogradskoj konferenciji, uz napomenu: "Ova oznaka ne prejudicira stajališta o statusu i u skladu je sa UNSC 1244 i mišljenjem MSP-a o proglašenju neovisnosti Kosova."

Priština tvrdi da napomena o Kosovu treba biti spomenuta samo u sporazumima i službenim dokumentima, a da bi na pločici jednostavno trebalo stajati naziv "Kosova". To dodatno komplicira ovo pitanje, s obzirom da prištinska verzija sporazuma navodi ime države na albanskom jeziku, što je nešto s čime se Beograd ne slaže.

U sporazumu postignutom u Bruxellesu prošlog mjeseca kaže se da je "Kosovo*" naziv koji će biti korišten u okviru regionalne suradnje.

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je da su u tijeku razgovori o rješavanju tog problema.

"Sporazum se mora poštovati. Očekujem da će vlada brzo odlučiti kako će srpski predstavnici postupati na regionalnim skupovima", rekao je Stefanović beogradskim medijima.

Dužnosnici srpskog Ministarstva vanjskih poslova kažu da je izaslanstvo napustilo sastanak u Sarajevu postupajući u skladu s vladinim uputama za slučajeve kada kosovsko izaslanstvo nije predstavljeno kako je dogovoreno.

Međutim, Priština je rekla da je Srbija prekršila članke 2 i 4 sporazuma, u skladu sa svojom ulogom posrednika i jamca sporazuma o poduzimanju svih potrebnih koraka kako bi se osigurala provedba sporazuma u praksi.

Alber Gashi, stručnjak za EU na Institutu europske i turske politike, izjavio je za SETimes da to nije samo tehnički problem.

"Glavni problem jest da nije točno određeno kako pločice s imenom trebaju biti napisane, a sporazum je vrlo nejasan u tom smislu, pa time otvara put različitim tumačenjima", rekao je Gashi za SETimes.

EU bi trebala imati aktivniju ulogu u provedbi sporazuma, rekao je.

"Ne postoje jasni mehanizmi kako će EU osigurati provedbu. Trenutačno oni [dužnosnici EU] ostavljaju to dobroj volji obiju strana", rekao je Gashi.

Kreshnik Miftari iz Centra za strateške studije izjavio je za SETimes da nedavni problemi sa srpskim izborima izazivaju oštrija stajališta Prištine i Beograda.

"Kosovo i Srbija sada su u najtežem sukobu od prošlog ljeta i obje strane žele zauzeti oštrija stajališta kako bi primijenile svoje formulacije na zbivanja", rekao je Miftari.

Navodi kako su ta neslaganja oko detalja sporazuma pogreška EU.

Slični članci

Loading

"Dok neki možda krive Beograd ili Prištinu, jedina strana koju treba kriviti je EU, koja nije razmotrila ovo pitanje. Sada kada su dvije strane u sukobu oko izbora, ovo neslaganje samo pojačava retoriku", rekao je Miftari.

Potpredsjednik kosovske vlade i ministar pravosuđa Hajredin Kuci izjavio je za KTV da bi EU trebala poduzeti mjere za osiguravanje provedbe.

Ostavio je otvorenu mogućnost da Kosovo napusti razgovore ako Srbija i dalje ne bude ispunjavala svoje obveze, a EU bude šutjela i ne bude vršila pritisak.

"Mi ćemo poduzeti korake. Ako nastave takvu politiku, to će se odraziti na [naše] odnose sa Srbijom", rekao je Kuci.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Države iz regije poduzimaju mjere protiv džihadistaDržave iz regije poduzimaju mjere protiv džihadista

Stručnjaci kažu da su vladine mjere usmjerene protiv pridruživanja lokalnog stanovništva ISIL-u ključne za regionalnu borbu protiv terorizma.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske države surađuju u borbi protiv ilegalnih aktivnosti, kao što je računalni kriminal. Biste li željeli da se takva suradnja intenzivira?

Da
Ne
Ne znam