Projekt Vijeća Europe usmjeren na uklanjanje stigme sa zlostavljane djece

15/03/2012

Premda Vijeće Europe tvrdi da se 20 posto djece u Europi suočava sa seksualnim zlostavljanjem, Crna Gora i dalje ima patrijarhalno stajalište prema tom problemu.

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Podgorice -- 15/03/12

photo

Crna Gora svakako nije imuna na ovaj problem, kaže zamjenica ministra za ljudska prava i manjine Blanka Radošević Marović. [Reuters]

U pokušaju da pomogne suzbijanju zlostavljanja djece u Crnoj Gori, premijer Igor Lukšić imenovao je ranije ovog mjeseca tim koji će sudjelovati u kampanji Vijeća Europe (VE) "1 u 5".

Cilj projekta je obuhvatiti svih 47 zemalja članica Vijeća Europe -- što uključuje sve zemlje jugoistočne Europe -- a trajat će do konca 2014. godine.

Stručnjaci kažu da seksualno zlostavljanje djece postoji u Crnoj Gori, a vlasti obećavaju da će se suočiti s tim pitanjem.

Zamjenica ministra za ljudska prava i manjine Blanka Radošević Marović izjavila je da će državni tim detaljno istražiti taj problem.

"Moramo istražiti [kako bismo odredili] područja na kojima je seksualno nasilje nad djecom prisutnije. U Europi je svako peto dijete bilo izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja. Crna Gora sigurno nije imuna na taj problem", rekla je Radošević Marović za SETimes.

Podaci Vijeća Europe ukazuju na dramatične razmjere seksualnog nasilja nad djecom. Prema tim podacima, 20 posto djece u Europi izloženo je nekom obliku seksualnog nasilja. U 70 do 85 posto slučajeva onaj tko zlostavlja je osoba koju dijete poznaje i vjeruje joj.

Hrvatsko Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, i srpski Incest-trauma centar iz Beograda također surađuju s kampanjom.

Učiteljica Irena Jerina kaže za SETimes da je Crna Gora, kao i cjelokupni Balkan, i dalje patrijarhalno društvo u kojem samo spominjanje tog problema donosi sramotu.

"Mi smo vrlo patrijarhalno društvo i mislim da je taj problem vrlo prisutan u Crnoj Gori. Međutim, djeca jednostavno ne [govore o tome] jer je [u našem društvu] to obilježeno kao sramota", kaže Jerina.

Međutim, trenutačno ne postoje podaci o rasprostranjenosti zlostavljanja.

Ljiljana Raičević, ravnateljica Sigurne ženske kuće -- najvećeg utočišta za žene u Crnoj Gori – izjavila je da je njezina institucija vidjela više takvih slučajeva.

Slični članci

Loading

"U Crnoj Gori nitko ne vodi evidenciju o broju seksualno zlostavljane djece. Prema mojim spoznajama, prošle godine zabilježena su četiri takva slučaja u kojima su počinitelji i zlostavljana djeca bili vrlo bliski. Na kraju je sve [ostalo] u obitelji", izjavila je Raičević za SETimes.

"Dvojicu dječaka u jednom gradu [na sjeveru]... seksualno su zlostavljali susjedi, koji su ih namamljivali u kuću sitnim poklonima i novcem. Kada je otac slučaj prijavio policiji, [proširile] su se ružne priče pa su djeca trpjela uvrede od svojih kolega u školi. Na koncu su se morali preseliti. Institucije uopće nisu reagirale", istaknula je Raičević.

Dajana Švaljek, 34, majka dvoje djece koja živi u primorskom gradu Baru, kaže da ne zna je li bilo tko u njezinoj blizini imao takav problem, ali je sada, kada je informiranija o tome, postala opreznija.

"Na ulicama ima različitih ljudi -- neprestano moramo paziti na svoju djecu. Kada bi se mojem djetetu dogodilo nešto tako strašno, ne bih razmišljala niti trenutka, nego bih odmah prijavila počinitelje policiji", rekla je Švaljek za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam