Predsjednička pomilovanja u središtu pozornosti u Bugarskoj

15/03/2012

Veliki broj podnositelja zahtjeva dobio je pomilovanje u Bugarskoj samo nekoliko tjedana uoči predsjedničkih izbora.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 15/03/12

photo

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev dao je potpredsjednici Margariti Popovoj ovlasti da daje pomilovanja nakon što su njih dvoje preuzeli funkcije 22. siječnja. [Reuters]

Bugarska potpredsjednica Margarita Popova obećala je početkom ožujka da će pomilovati osuđene kriminalce tek nakon podrobnog preispitivanja svakog slučaja, obećavajući i da će osigurati da sve takve odluke budu provedene uz punu transparentnost.

To je obećala u svjetlu kontroverze koju je izazvala prethodna administracija, koja je pomilovala ukupno 533 osuđena kriminalca tijekom deset godina provedenih na vlasti, okončanih u siječnju 2012. godine.

Ustav daje predsjedniku izvršne ovlasti da daje pomilovanja, ali mu omogućava da tu i još neke ovlasti prenese na potpredsjednika.

U skladu s tom odredbom, predsjednik Rosen Plevneliev povjerio je Popovoj ovlasti da oslobađa ljude iz zatvora nakon što su preuzeli funkcije 22. siječnja. Njegov prethodnik, Georgi Parvanov, učinio je isto 2002. godine, kada je povjerio tu dužnost svojem potpredsjedniku Angelu Marinu.

Osnovano je parlamentarno povjerenstvo koje treba utvrditi legitimnost ukaza o pomilovanju koje je izdao Marin tijekom svojeg drugog mandata.

"Pomilovanje je čin plemenitosti i širokogrudnosti u ime šefa države, pri čemu je ravnoteža između čovječnosti i pravde vrlo osjetljiva", izjavila je Popova medijima.

Popova, bivša ministrica pravosuđa, također je rekla novinarima da je petočlano tijelo već proučilo oko 80 od 380 zahtjeva za pomilovanje koji su podneseni toj instituciji posljednjih mjeseci. Svi proučeni zahtjevi su odbijeni, rekla je potpredsjednica.

Pomilovanje osuđenika od strane predsjednika nije izazivalo veću pozornost medija do prošlog kolovoza, kada je sofijski dnevnik Sega izvijestio da je Marin pomilovao ukupno 431 kriminalca od 2002. godine.

Gotovo polovica njih osuđena je za teška kaznena djela, kao što su ubojstva i silovanja, izvijestio je taj dnevnik, na temelju informacija koje je dao odjel Ministarstva pravosuđa za izvršenje kazni. Dužnosnici su odbili otkriti imena pomilovanih osoba, navodeći kao razlog zakon o zaštiti osobnih podataka.

Broj pomilovanja iznesen je u javnost devet tjedana uoči izbora 23. listopada, na kojima je izabran Parvanovljev nasljednik.

Afera je ponovno izbila ranije ove godine, kada je postalo jasno da bivši predsjednik, na početku drugog mandata u siječnju 2006. godine, nije donio novi ukaz kojim bi se neke od njegovih ovlasti prenijele na njegova zamjenika.

Prošlog mjeseca je osnovano 13-člano privremeno parlamentarno istražno povjerenstvo koje će utvrditi legitimnost Marinovih odluka o pomilovanju i odobrenih zahtjeva za dodjeljivanje bugarskog državljanstva tijekom tog razdoblja.

U obraćanju na tiskovnoj konferenciji 23. veljače, bivši potpredsjednik rekao je da je pomilovao ukupno 533 kriminalca i odbacio zahtjeve 7.900 osuđenika u prethodnih deset godina, do siječnja 2012. Među onima koje je oslobodio kazne nalaze se 233 osobe koje su proglašene krivima za ubojstvo i 74 koje su bile u zatvoru zbog umiješanosti u kaznena djela vezana za drogu, rekao je Marin.

Nedavno je postalo jasno da je pomilovao 49 kriminalaca, ignorirajući činjenicu da je njihove zahtjeve odbacio odbor za pomilovanja, te da je 77 od ukupno 533 oslobođeno odmah nakon Marinova ukaza. Međutim, 13 njih počinilo je nova teška kaznena djela te je ubrzo poslano natrag u zatvor, rekao je početkom ožujka privremenom parlamentarnom povjerenstvu Mitko Dimitrov, šef odjela Ministarstva pravosuđa za izvršenje kazni.

"Ne mogu komentirati je li broj pomilovanih kriminalaca velik ili mali, jer nema osnove za usporedbu", izjavio je za SETimes Borislav Tsekov, šef sofijske savjetodavne skupine Institut moderne politike. "Važnije pitanje odnosi se na kriterije na kojima su bile temeljene te odluke, u svjetlu sumnji da nisu svi (osuđenici) pomilovani na temelju nekih socijalnih ili zdravstvenih razloga."

Slični članci

Loading

"Svi se sjećamo slučaja Tsvetelina Kuncheva", dodao je, misleći na čelnika stranke Euroroma i bivšeg zastupnika, za kojeg se jedino javno zna da ga je Marin pomilovao.

To je očigledno bila politički motivirana odluka, kaže Tsekov, iznoseći rasprostranjeno mišljenje u Bugarskoj oko oslobađanja tog romskog čelnika iz zatvora 2005. godine, uoči predsjedničkih izbora iduće godine. Netransparentnost koja okružuje predsjednička pomilovanja samo izaziva sumnje, istaknuo je.

Kunchev i njegova stranka otvoreno su poduprli Parvanova u njegovim naporima da osvoji drugi mandat 2006. godine.

"Nečuveno je i sramotno kako su lako kriminalci dobivali pomilovanje", izjavila je za SETimes Lilly Stoilova, 67-godišnja umirovljenica iz Sofije, koja je opljačkana dok se vozila prepunim tramvajem prošlog mjeseca. "Zašto ih oslobađaju? Da bi mogli počiniti nova kaznena djela?"

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam