Dekriminalizacija klevete jača slobodu medija

14/03/2012

Makedonija radi na promjenama zakona o kleveti i razmatra iskustva svojih susjeda u potrazi za smjernicama.

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 14/03/12

photo

Sloboda medija i sloboda govora u Makedoniji dobivaju novi poticaj. [Reuters]

Makedonska vlada i Udruga novinara Makedonije (ZNM) suglasili su se da kleveta i slične uvrede neće biti kaznena djela, već prekršaji.

Iako su pregovori o detaljima u tijeku, sve strane koje sudjeluju u njima hvale te napore, ocjenjujući ih kao doprinos razvoju slobode medija i slobode govora.

"Dijalog se provodi u konstruktivnom ozračju, odvija se u pravom smjeru, ali su i dalje potrebni razgovori kako bi se formaliziralo rješenje", izjavila je za SETimes Gordana Jankulovska, članica koordinacijskog tijela vlade koje pregovara sa ZNM-om.

Predsjednik ZNM-a Naser Selmani izjavio je kako će uskoro biti određen raspon kazni, ali je istaknuo kako je važno da kleveta više nije dio kaznenog zakona.

"Zauzeli smo opće stajalište da kazna treba biti ograničena, ali pitanje je dogovora koji će biti njezin opseg. Ovim rješenjem nitko ne gubi, a to će znatno unaprijediti slobodu medija u Makedoniji", rekao je Selmani.

Potpredsjednica vlade za integraciju u EU Teuta Arifi kaže da je dijalog usmjeren na unaprjeđivanje slobode govora.

"Proces je započeo u rujnu i donosi rezultate. Dopunjava se i u skladu je s okvirom i uvjetima EU", rekla je Arifi.

Dekriminalizaciju klevete i sličnih uvreda trebali bi pratiti veći profesionalizam i veći osjećaj novinarske odgovornosti, kaže premijer Nikola Gruevski.

"Mnogi novinari imaju taj osjećaj odgovornosti i profesionalizma, ali je očigledno da je bilo slabosti u tom području u prošlosti", rekao je Gruevski.

Neki novinari kažu da je taj vladin korak dobar, ali da ne mijenja bitno stvari, jer ionako nitko ne ide u zatvor zbog klevete.

"U budućnosti će kazne biti manje, što će pružiti mogućnost onima s dovoljno novca da svjesno klevetaju i plate za to", kaže urednik Kanala 5 TV Goran Momiroski u izjavi za SETimes.

Kleveta treba biti uvrštena u građanski zakon koji se bavi prekršajima, a ne kaznenim prijavama, izjavio je za SETimes Vančo Šehtanski, predsjednik stranke TMRO.

"Ovo novo rješenje mora sadržavati odredbe o zakonskom roku u kojem slučaj treba biti izuzet iz kaznenog zakona, jer neki koji su registrirani tri ili četiri godine prelaze u parnice i trajat će još neko vrijeme. Troškovi će onda biti još veći od kazne za kazneno djelo", rekao je Šehtanski.

Stručnjaci kažu da se javljaju problemi kada se odrede velike novčane kazne, jer se ne provode standardi EU. Suci trebaju primjenjivati, osim makedonskog zakona, i Europsku konvenciju o ljudskim pravima, ali da bi to činili potrebno im je odgovarajuće usavršavanje.

"Kleveta će biti dekriminalizirana i obrađivana kroz Zakon o građanskom postupku, ali će se novinari suočavati s visokim novčanim kaznama. To je problem s kojim se suočavaju srpski novinari. Oni su napravili ono što mi sada radimo u Makedoniji", izjavila je za SETimes Slađana Dimiskova, novinarka dnevnika Nova Makedonija.

Slično tome, novinari u Bosni i Hercegovini kažu da je dekriminalizacija klevete prije jednog desetljeća -- dva entiteta tada su usvojila gotovo istovjetne zakone o kleveti -- iznevjerila njihove nade da će biti manje tužbi za klevetu.

Rekli su kako je ta promjena ojačala slobodu medija i slobodu izražavanja, iako političari nastavljaju tužiti novinare kroz pravosudni sustav u kojemu imaju ogroman utjecaj.

"Novinari ne vjeruju pravosuđu oko donošenja pravednih presuda u situaciji u kojoj političar tuži novinara za klevetu. Presude se donose ovisno o tome tko utječe na sudove, a na njih se očigledno vrši utjecaj", izjavio je za SETimes novinar TV BiH Vladimir Šušak.

Šušak objašnjava da se presudom zahtijeva plaćanje novčane naknade zbog navodnih duševnih boli i narušavanja ugleda, što može ozbiljno ugroziti ekonomski i društveni položaj novinara.

Slični članci

Loading

Europska komisija nedavno je poduprla mjere srpske vlade da izbriše klevetu i uvrede iz svojeg kaznenog zakona.

"Nakon usvajanja i amandmana na kazneni zakon, Srbija je postala jedna od modernih zemalja u kojima klevete i uvrede ne postoje kao kaznena djela", izjavio je državni tajnik srpskog Ministarstva pravosuđa Slobodan Homen.

Momirovski je objasnio da dekriminalizacija klevete ima kumulativan učinak na slobodu medija, ali odluke u Makedoniji neće izravno utjecati na medijsku situaciju u regiji.

"Položaj novinara u odnosu na vlast vrlo je sličan u cijeloj regiji. Ako EU izvrši pritisak da se ispune određeni uvjeti, to će se dogoditi", rekao je Momirovski.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam