BiH obilježava neovisnost, ali je ne proslavljaju svi

03/03/2012

Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine nije proslavljen u cijeloj zemlji.

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva – 03/03/12

photo

Stanovnici u središtu Tuzle uživaju u slobodnom danu u četvrtak (1. ožujka), službenom Danu neovisnosti FBiH. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Unatoč tome što je Federacija Bosne i Hercegovne (FBiH) službeno proslavljala Dan neovisnosti u četvrtak (1. ožujka), Republika Srpska (RS) taj dan smatra običnim danom, kao i Hrvati u FBiH.

"U BiH, svi imaju pravo proslavljati što hoće, zato što smo takva zemlja", izjavio je čelnik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Ćović.

Na referendumu održanom 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, građani BiH glasovali su za odvajanje od tadašnje jugoslavenske federacije i u korist suverene i neovisne države. Šestog travnja 1992. godine, Europska zajednica priznala je neovisnost BiH.

Čović je pojasnio da su se na taj državni praznik, zakonski definiran kao neradni dan, neki u FBiH odlučili raditi, pokazujući što taj praznik njima znači.

Predsjednik RS Milorad Dodik u cijelosti je podupro Čovićevo negiranje Dana neovisnosti BiH.

"Ovo je praznik bošnjačkog naroda i mi to ne osporavamo, ali to nije praznik koji se proslavlja u RS", rekao je.

photo

Političari odaju počast osobama koje su poginule u sukobu u BiH devedesetih godina, nakon proglašenja neovisnosti 1992. godine. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Članovi tročlanog predsjedništva BiH održali su svečanu sjednicu posvećenu tom danu. Sjednici je nazočilo više od 200 dužnosnika međunarodne zajednice i predstavnika BiH. Srpski član predsjedništva Nebojša Radmanović nije sudjelovao.

"BiH je neovisna država, bez obzira proslavlja li netko ovaj praznik ili ne", rekao je predsjedavajući predsjedništva Željko Komšić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da bi se zbog rezultata referenduma 1992. godine, koji je financirala Europska zajednica, taj dan trebao poštovati.

Slični članci

Loading

"Otvorilo se novo poglavlje u politici, optimizam se vraća, nada. Mnogi projekti se vraćaju, i građani surađuju bolje nego prije 20 godina", rekao je Inzko.

Međutim, građani BiH kažu da još uvijek žive u zemlji koja je opterećena prošloću i gospodarskom krizom. Oni se nadaju boljim danima.

"Svake godine se nadam da moja Bosna i Hercegovina proslavlja svoj rođendan u boljem društvenom okruženju", izjavila je za SETimes stanovnica Sarajeva Merima Hadžić.

"S referendumom, pokazali samo interes da živimo u zemlji koja ima 1000-godišnju tradiciju, i to je razlog zašto je ovaj praznik moj praznik" izjavio je za SETimes Miralem Abazović iz Bihaća.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Focus on Ukraine

Reportaža

Balkan poduzima mjere opreza protiv širenja eboleBalkan poduzima mjere opreza protiv širenja ebole

Stručnjaci upozoravaju da ebola predstavlja veliku prijetnju za regiju te bi je teroristi mogli upotrijebiti kao oružje.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) želi izmijeniti Kuran kako bi ga prilagodila svojim ekstremističkim pogledima na islam. Smatrate li da će muslimani svijeta odbaciti taj pokušaj?

Da
Ne
Ne znam