BiH obilježava neovisnost, ali je ne proslavljaju svi

03/03/2012

Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine nije proslavljen u cijeloj zemlji.

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva – 03/03/12

photo

Stanovnici u središtu Tuzle uživaju u slobodnom danu u četvrtak (1. ožujka), službenom Danu neovisnosti FBiH. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Unatoč tome što je Federacija Bosne i Hercegovne (FBiH) službeno proslavljala Dan neovisnosti u četvrtak (1. ožujka), Republika Srpska (RS) taj dan smatra običnim danom, kao i Hrvati u FBiH.

"U BiH, svi imaju pravo proslavljati što hoće, zato što smo takva zemlja", izjavio je čelnik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Ćović.

Na referendumu održanom 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, građani BiH glasovali su za odvajanje od tadašnje jugoslavenske federacije i u korist suverene i neovisne države. Šestog travnja 1992. godine, Europska zajednica priznala je neovisnost BiH.

Čović je pojasnio da su se na taj državni praznik, zakonski definiran kao neradni dan, neki u FBiH odlučili raditi, pokazujući što taj praznik njima znači.

Predsjednik RS Milorad Dodik u cijelosti je podupro Čovićevo negiranje Dana neovisnosti BiH.

"Ovo je praznik bošnjačkog naroda i mi to ne osporavamo, ali to nije praznik koji se proslavlja u RS", rekao je.

photo

Političari odaju počast osobama koje su poginule u sukobu u BiH devedesetih godina, nakon proglašenja neovisnosti 1992. godine. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Članovi tročlanog predsjedništva BiH održali su svečanu sjednicu posvećenu tom danu. Sjednici je nazočilo više od 200 dužnosnika međunarodne zajednice i predstavnika BiH. Srpski član predsjedništva Nebojša Radmanović nije sudjelovao.

"BiH je neovisna država, bez obzira proslavlja li netko ovaj praznik ili ne", rekao je predsjedavajući predsjedništva Željko Komšić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da bi se zbog rezultata referenduma 1992. godine, koji je financirala Europska zajednica, taj dan trebao poštovati.

Slični članci

Loading

"Otvorilo se novo poglavlje u politici, optimizam se vraća, nada. Mnogi projekti se vraćaju, i građani surađuju bolje nego prije 20 godina", rekao je Inzko.

Međutim, građani BiH kažu da još uvijek žive u zemlji koja je opterećena prošloću i gospodarskom krizom. Oni se nadaju boljim danima.

"Svake godine se nadam da moja Bosna i Hercegovina proslavlja svoj rođendan u boljem društvenom okruženju", izjavila je za SETimes stanovnica Sarajeva Merima Hadžić.

"S referendumom, pokazali samo interes da živimo u zemlji koja ima 1000-godišnju tradiciju, i to je razlog zašto je ovaj praznik moj praznik" izjavio je za SETimes Miralem Abazović iz Bihaća.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam