Vetevendosje: dva puta oporbe na Kosovu

21/02/2012

Vetevendosje predstavlja snažnu oporbu u parlamentu, ali je utjecajan i u širenju svojih stajališta na ulici.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 21/02/12

photo

Prosvjednici iz kosovske oporbene stranke Vetevendosje sukobili su se s policijskim snagama tijekom prosvjeda na graničnom prijelazu Merdare između Kosova i Srbije 14. siječnja. [Laura Hasani/SETimes]

Kosovski oporbeni pokret Vetevendosje, na čijem je čelu Albin Kurti, povećava svoj utjecaj kroz strategiju koja ima dva dijela, pregovaranje u parlamentu i predvođenje uličnih prosvjeda protiv politike vlade premijera Hashima Thacija.

"Trebamo biti aktivni ne samo unutar sustava, već i u javnoj sferi, u društvu, gdje god su ljudi", rekao je Kurti za SETimes.

Međutim, prosvjedi imaju potencijal da se pretvore u nasilje, kao što je to bilo na prosvjedima 14. siječnja na dva granična prijelaza sa Srbijom, u Merdar/Merdarima i Dheu i Bardhe/Beloj Zemlji.

Najmanje 32 policajca ozlijeđena su, dok je 146 članova pokreta uhićeno. Određen broj prosvjednika također je ozlijeđen -- 15 iz Vetevendosja.

Vetevendosje, što na albanskom znači samoopredjeljenje, ustvrdio je da je prosvjedovao na graničnim prijelazima zato što, kako kažu, vlada nije provela odluku parlamenta o nametanju punog političkog, gospodarskog i trgovinskog reciprociteta sa Srbijom.

Kurti za nasilje okrivljava policiju.

"Ne bih rekao da je to bio sukob s policijom, već prije da je to bila brutalna nasilna intervencija policije, a potom ste možda imali slučajeva da je nekoliko prosvjednika bacilo kamenje u smjeru policije, ali tek nakon što je policija bacila suzavac i angažirala svoje posebne postrojbe protiv prosvjednika kako bi ih rastjerala. Mi nikad nismo ozlijedili nikoga u našim prosvjedima, možda smo oštetili imovinu režima, ali uvijek se držimo nenasilja", kaže Kurti.

Ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi zapovijedio je policijskom inspektoratu da izvrši procjenu intervencije i uporabe sile nakon izgreda.

photo

Albin Kurti čelnik je kosovskog oporbenog pokreta Vetevendosje. [Vetevendosje]

Šef istraga Policijskog inspektorata Kosova Jetullah Aliu izjavio je za SETimes da još uvijek rade na izvješću. "Još uvijek nemamo preliminarne rezultate; bavimo se tim pitanjem", rekao je.

Ramadan Ilazi, politički analitičar i bivši izvršni direktor pokreta Progovori, kosovske nevladine udruge, rekao je da popularnost Vetevendosja raste, kao i nepovjerenje javnosti u državne institucije.

Međutim, "značajniji utjecaj te stranke bio je, i nastavlja biti, ograničen u procesu izgradnje države Kosovo zato što Vetevendosje nema vanjski legitimitet", rekao je Ilazi za SETimes.

"Utjecaj Vetevendosja će se povećavati sve dok državne institucije ne ostvare napredak u poboljšanju vladavine prava, i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. I sve dok građani vide kako politička elita zlorabi vlast radi osobne koristi", rekao je Ilazi za SETimes.

Kurti je rekao da je Vetevendosje politički pokret, a ne politička stranka.

Slični članci

Loading

"Definirani smo na temelju naših programa, i postoji puno razlika [između nas i oporbenih stranaka]", rekao je Kurti. Ne isključuje suradnju s oporbenim strankama, iako se mnoge od njih ne slažu s njegovom politikom "ulične oporbe".

"Mi surađujemo u parlamentu, na određenom broju konkretnih stvari, i to ćemo nastaviti raditi, ali imamo različite političke programe", rekao je.

Kosovski analitičar i sveučilišni profesor Belul Beqaj, kaže kako će značaj i utjecaj Vetevendosja ovisiti o dvama čimbenicima.

"Prvo, ovisi koliko dugo će sadašnja vlast nastaviti s politikom manipulacija i nepronalaženjem odgovora na potrebe i interese običnih građana. Drugo, to će ovisiti i o tome hoće li vodstvo Vetevendosja spoznati da ne može biti [predvodnik] nacionalnih interesa i da ne može kršiti pravila slobodnog tržišta", rekao je Beqaj za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Focus on Ukraine

Reportaža

EU od Balkana zahtijeva borbu protiv korupcije u sektoru energetikeEU od Balkana zahtijeva borbu protiv korupcije u sektoru energetike

Novo izvješće preporučuje reformu pravosudnog sustava u cilju suzbijanja korupcije u poslovima na polju energetike.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Srbija je smijenila pet od sedam policijskih načelnika jer je vlada objavila kako nije zadovoljna naporima za iskorjenjivanje korupcije. Koliko je vaša država u ovom trenutku uspješna u borbi protiv korupcije?

Vrlo uspješna
Djelomično uspješna
Prosječna
Djelomično neuspješna
Vrlo neuspješna