Vetevendosje: dva puta oporbe na Kosovu

21/02/2012

Vetevendosje predstavlja snažnu oporbu u parlamentu, ali je utjecajan i u širenju svojih stajališta na ulici.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 21/02/12

photo

Prosvjednici iz kosovske oporbene stranke Vetevendosje sukobili su se s policijskim snagama tijekom prosvjeda na graničnom prijelazu Merdare između Kosova i Srbije 14. siječnja. [Laura Hasani/SETimes]

Kosovski oporbeni pokret Vetevendosje, na čijem je čelu Albin Kurti, povećava svoj utjecaj kroz strategiju koja ima dva dijela, pregovaranje u parlamentu i predvođenje uličnih prosvjeda protiv politike vlade premijera Hashima Thacija.

"Trebamo biti aktivni ne samo unutar sustava, već i u javnoj sferi, u društvu, gdje god su ljudi", rekao je Kurti za SETimes.

Međutim, prosvjedi imaju potencijal da se pretvore u nasilje, kao što je to bilo na prosvjedima 14. siječnja na dva granična prijelaza sa Srbijom, u Merdar/Merdarima i Dheu i Bardhe/Beloj Zemlji.

Najmanje 32 policajca ozlijeđena su, dok je 146 članova pokreta uhićeno. Određen broj prosvjednika također je ozlijeđen -- 15 iz Vetevendosja.

Vetevendosje, što na albanskom znači samoopredjeljenje, ustvrdio je da je prosvjedovao na graničnim prijelazima zato što, kako kažu, vlada nije provela odluku parlamenta o nametanju punog političkog, gospodarskog i trgovinskog reciprociteta sa Srbijom.

Kurti za nasilje okrivljava policiju.

"Ne bih rekao da je to bio sukob s policijom, već prije da je to bila brutalna nasilna intervencija policije, a potom ste možda imali slučajeva da je nekoliko prosvjednika bacilo kamenje u smjeru policije, ali tek nakon što je policija bacila suzavac i angažirala svoje posebne postrojbe protiv prosvjednika kako bi ih rastjerala. Mi nikad nismo ozlijedili nikoga u našim prosvjedima, možda smo oštetili imovinu režima, ali uvijek se držimo nenasilja", kaže Kurti.

Ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi zapovijedio je policijskom inspektoratu da izvrši procjenu intervencije i uporabe sile nakon izgreda.

photo

Albin Kurti čelnik je kosovskog oporbenog pokreta Vetevendosje. [Vetevendosje]

Šef istraga Policijskog inspektorata Kosova Jetullah Aliu izjavio je za SETimes da još uvijek rade na izvješću. "Još uvijek nemamo preliminarne rezultate; bavimo se tim pitanjem", rekao je.

Ramadan Ilazi, politički analitičar i bivši izvršni direktor pokreta Progovori, kosovske nevladine udruge, rekao je da popularnost Vetevendosja raste, kao i nepovjerenje javnosti u državne institucije.

Međutim, "značajniji utjecaj te stranke bio je, i nastavlja biti, ograničen u procesu izgradnje države Kosovo zato što Vetevendosje nema vanjski legitimitet", rekao je Ilazi za SETimes.

"Utjecaj Vetevendosja će se povećavati sve dok državne institucije ne ostvare napredak u poboljšanju vladavine prava, i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. I sve dok građani vide kako politička elita zlorabi vlast radi osobne koristi", rekao je Ilazi za SETimes.

Kurti je rekao da je Vetevendosje politički pokret, a ne politička stranka.

Slični članci

Loading

"Definirani smo na temelju naših programa, i postoji puno razlika [između nas i oporbenih stranaka]", rekao je Kurti. Ne isključuje suradnju s oporbenim strankama, iako se mnoge od njih ne slažu s njegovom politikom "ulične oporbe".

"Mi surađujemo u parlamentu, na određenom broju konkretnih stvari, i to ćemo nastaviti raditi, ali imamo različite političke programe", rekao je.

Kosovski analitičar i sveučilišni profesor Belul Beqaj, kaže kako će značaj i utjecaj Vetevendosja ovisiti o dvama čimbenicima.

"Prvo, ovisi koliko dugo će sadašnja vlast nastaviti s politikom manipulacija i nepronalaženjem odgovora na potrebe i interese običnih građana. Drugo, to će ovisiti i o tome hoće li vodstvo Vetevendosja spoznati da ne može biti [predvodnik] nacionalnih interesa i da ne može kršiti pravila slobodnog tržišta", rekao je Beqaj za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Države iz regije poduzimaju mjere protiv džihadistaDržave iz regije poduzimaju mjere protiv džihadista

Stručnjaci kažu da su vladine mjere usmjerene protiv pridruživanja lokalnog stanovništva ISIL-u ključne za regionalnu borbu protiv terorizma.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske države surađuju u borbi protiv ilegalnih aktivnosti, kao što je računalni kriminal. Biste li željeli da se takva suradnja intenzivira?

Da
Ne
Ne znam