Kosovo proširuje borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije

16/02/2012

Kosovo je u srijedu nastavilo svoj okršaj s korupcijom uspostavom Vijeća za borbu protiv organiziranog kriminala.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 16/02/12

photo

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga (u sredini) otvorila je rad Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije u srijedu (15. veljače) u Prištini. [Laura Hasani/SETimes]

U pokušaju da nastavi borbu protiv korupcije, u srijedu (15. veljače) uspostavljeno je kosovsko Vijeće za borbu protiv organiziranog kriminala, na čijem je čelu predsjednica Atifete Jahjaga. Vijeće ima za cilj okupiti sve zainteresirane strane, institucije, neovisne agencije i predstavnike civilnog društva kako bi koordinirali aktivnosti u borbi protiv korupcije, pridonijeli strategiji borbe protiv korupcije i provedbi zakona protiv korupcije.

"Predsjednica je u jedinstvenom položaju voditi vijeće zbog svoje pomirljive i nestranačke uloge, poduprte njezinim ustavnim ovlastima da jamči ustavno djelovanje kosovskih institucija", izjavila je za SETimes Arjana Qosaj-Mustafa, pravna savjetnica predsjednice.

Jahjaga je istaknula kako vijeće nije izvršno tijelo, ali koordinira i predlaže izmjene zakona i drugih pravnih akata. "Dakle, organiziramo se i radimo bolje od onih koji [prakticiraju] korupciju", rekla je.

"Vijeće namjerava [potaknuti] redovite međuinstitucionalne informacije, harmonizaciju i koordinaciju periodičnih izvješća kroz koje se mjere naši rezultati u borbi protiv korupcije", izjavila je Jahjaga.

Qosaj-Mustafa je rekla da će vijeće predlagati izmjene u zakonima vezanim za korupciju, i iznositi svoje mišljenje o provedbi zakona, zakonodavnom dnevnom redu i strateškom planiranju aktivnosti vezanih za borbu protiv korupcije.

Kosovski analitičar Ramadan Ilazi kaže kako je uspostava vijeća važno postignuće.

"Iako Kosovo ima solidan zakonodavni okvir protiv korupcije i sve institucije potrebne za borbu protiv korupcije, koordinacija i komunikacija između njih je ograničena. To je bila jedna od ozbiljnih zapreka u borbi protiv korupcije", rekao je Ilazi za SETimes.

Ilazi je dodao kako je od ključnog značaja da se vijeće redovito sastaje kako bi razmjenjivalo informacije i razgovaralo o izazovima i poteškoćama s kojima se suočavaju u međusobnom kontaktu.

Međutim, ukazuje da predsjednica ne može proširiti mandat vijeća više od uloge posrednika.

"Iako je uspostava vijeća za olakšavanje borbe protiv korupcije važna, stvarni izazov … ostaje manjak političke volje da se doista očiste od korupcije javne institucije i procesi donošenja odluka", kaže Ilazi.

Kosovski premijer Hashim Thaci pozdravio je uspostavu vijeća, poručivši svojoj vladi: "Potpunom inkluzivnošću uspjet ćemo u borbi za vladavinu zakona."

Kosovo se uspostavom vijeća pridružuje nekim drugim zemljama u regiji.

Rumunjska je ustrojila Tužiteljstvo za borbu protiv korupcije 2002. godine. Ono odgovara ministru pravosuđa.

Srbija je uspostavila Vijeće za borbu protiv korupcije 2001. godine, a njegova glavna zadaća jest pružati stručnu pomoć vladi u borbi protiv korupcije. Srbija također ima i Povjerenstvo za borbu protiv korupcije, koje čine premijer, ministri i šefovi drugih važnih tijela, a odgovorno je za sveukupno koordiniranje borbe protiv korupcije.

Makedonija je uspostavila Državno povjerenstvo za borbu protiv korupcije 2002. godine. Povjerenstvo nema istražne ovlasti i može samo proslijeđivati prikupljene informacije nadležnim vlastima i davati preporuke.

U Albaniji je vlada odlučila 2005. godine uspostaviti protukorupcijsku Radnu skupinu, na čelu s premijerom.

Livia Saplacan, glasnogovornica rumunjskog Odjela za borbu protiv korupcije (DNA), izjavila je za SETimes kako je DNA naišao na više zapreka u proteklih deset godina.

Slični članci

Loading

“Napadi na korupciju na visokoj razini uključuju rizike koji se moraju preuzeti od samog početka. Oni protiv kojih se vodi istraga za korupciju osjećaju se ugroženo i zato neće izbjegavati korištenje svojeg političkog, ekonomskog i medijskog utjecaja kako bi uzvratili. Odjel je optuživan da radi po političkom naputku, da tužitelji ne postupaju ispravno, da uništavaju karijere, da rade predstavu za medije -- te su optužbe neutemeljene."

Saplacan dodaje kako manjak izvršnih ovlasti nekada predstavlja poteškoće.

"Obveza tužitelja da traže od parlamenta zeleno svjetlo za istrage vezane za ministre ili bivše ministre zakočila je neke od tih istraga. To su tzv. 'predmeti velikih riba', u kojima su suđenja trajala godinama, što ostavlja dojam da optuženici uživaju nekažnjivost.”

*SETimes correspondent Paul Ciocoiu from Bucharest contributed to this report.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam