Kosovo ulaže napore da dobije bezvizni režim

21/01/2012

Sada kada je dijalog u tijeku, Kosovo se suočava s reformama i izazovima.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 21/01/12

photo

"Hoće li i koliko brzo građani imati povlasticu bezviznih putovanja ovisit će u cijelosti od daljnjih napora Kosova na provedbi reformi...", rekla je europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström. [Laura Hasani/SETimes]

Nakon pokretanja dijaloga sa EU o liberalizaciji viznog režima ovog tjedna, Kosovo se sada suočava s teškom zadaćom ispunjenja potrebnih kriterija kako bi bezvizni proces postao stvarnost.

Iako je vlada optimistična glede tog izazova, neki analitičari su suzdržani.

"Mislim da će najveći izazovi za nas u ovom procesu biti sprječavanje ilegalne migracije i zahtjeva za azil. Nekoliko zemalja u regiji koje imaju liberaliziran vizni režim u opasnosti su [izgubiti ga], zbog porasta broja osoba iz tih zemalja koje traže azil", izjavila je kosovska ministrica europskih integracija Vlora Citaku za SETimes.

Unija je ukinula vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru u prosincu 2009. godine, a za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju 2010. godine.

Osim tih pitanja, zemlja mora "provoditi značajne reforme na ključnim područjima, kao što su sigurnost putnih isprava; nadzor granica, migracija i azila; pitanja javnog reda i sigurnosti -- prije svega borba protiv organiziranog kriminala i korupcije; i pitanja temeljnih prava vezanih za slobodu kretanja", izjavila je u četvrtak europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström, otvarajući razgovore.

Međutim, kaže Citaku, vlada dvije godine radi na pripremama za dijalog.

Kosovo je započelo rješavati pitanje matičnih knjiga, izdavati biometrijske putovnice, odobrilo je strategiju reintegracije nakon repatrijacije građana, te odobrilo nacionalnu strategiju za borbu protiv ilegalne migracije i akcijski plan o provedbi integriranog nadzora granice.

"Spremni smo glede mnogih kriterija koje su zemlje u regiji ispunile tek u poodmakloj fazi procesa", izjavila je Citaku za SETimes.

Ali, neki kažu kako reforme sežu dalje od liberalizacije viznog režima.

"Kosovo bi trebalo rješavati izazove u sektoru nadzora granice, međudržavnog organiziranog kriminala, repatrijacije i dosezanja tehničkih i tehnoloških standarda u upravnom sustavu. Međutim, također treba poboljšati politički imidž i poboljšati gospodarsko stanje u zemlji", kaže za SETimes Agron Bajrami, kosovski kolumnist te glavni i odgovorni urednik dnevnika Koha Ditore.

"To su vjerojatno najveći izazovi, jer su to stvarni i duboki problemi koji nisu rješavani -- oni su i mrlja koja blati ime Kosova u gotovo svakom dijelu svijeta. [Suočavanje s tim pitanjima] nadilazi vremenske okvire i političke okvire libralizacije viznog režima.".

Fatmir Curri, koordinator Programa europske integracije Kosovske zaklade za civilno društvo Kosovar, izjavio je kako je taj proces vezan za vremenski okvir i ispunjavanje kriterija navedenih u smjernicama.

"Očekuje se da će Europska komisija dovršiti smjernice ovog proljeća", rekao je Curri za SETimes.

Dok je premijer Hashim Thaci izrazio optimizam i spremnost svoje vlade za ispunjavanje kriterija u rekordnom roku, mnogi građani Kosova ravnodušni su prema razgovorima.

Slični članci

Loading

Ardita Berisha, 28-godišnja trgovkinja iz Fushe Kosova/Kosova Polja, kaže da nije ushićena zbog tog procesa.

"Mi smo jedini izostavljeni iz procesa u razdoblju kada su ukidane vize cijeloj regiji. Mislim da je to bilo vrlo nepravedno od strane EU", rekla je Berisha za SETimes.

"Proces će se nastaviti dvije do tri godine, što znači da će građani Kosova i dalje jedini u Europi davati puno novca u inozemnim veleposlanstvima, ispunjavati puno obrazaca i gubiti vrijeme u redovima za vize koje možda čak neće niti dobiti."

Prištinski taksist Sabit Musliu izjavio je za SETimes da je, kada nema novca za trošenje, proces "beskoristan". "Čak i da sad imam besplatne vize, ne bi mi bile potrebne, jer nemam novca otići u Njemačku ili Švicarsku. A da imam novca, ne bih imao razloga ići tamo."

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam