Kosovski dužnosnici: Tadić više nije dobrodošao

09/01/2012

Božićni posjet srpskog predsjednika Borisa Tadića Kosovu izazvao je ogorčenje nakon što je dao političke izjave.

Muhamet Brajshori za Southeast European Times iz Prištine -- 09/01/12

photo

Srpski predsjednik Boris Tadić (u sredini) sastao se s vladikom Srpske pravoslavne crkve Teodosijem (desno) tijekom posjeta samostanu Visoki Dečani u subotu (7. siječnja). [Laura Hasani/SETimes]

Potpredsjednik kosovske vlade Hajredin Kuci izjavio je u nedjelju (8. siječnja) televizijskoj postaji Klan Kosova kako srpski predsjednik Boris Tadić ubuduće više neće biti dobrodošao u njegovu zemlju nakon što je dao političke izjave tijekom nečega što je trebao biti božićni posjet samostanu Visoki Dečani preko vikenda.

Tadić je doputovao na Kosovo u petak kako bi nazočio pravoslavnom božićnom obredu u samostanu Visoki Dečani i samostanu u Peći.

Vlada je odobrila njegov posjet nakon zahtjeva koji je došao preko ureda EU u Beogradu i Prištini.

"Ova važna proslava za pravoslavne vjernike nosi poruku njegovanja najboljih vrijednosti povjerenja, poštovanja, sklada i mira u našem slobodnom, demokratskom i multietničkom društvu", rekao je kosovski premijer Hashim Thaci povodom posjeta.

Na pitanje novinara ispred samostana hoće li Srbija priznati Kosovo, Tadić je odgovorio "nikada". U intervjuu za TV Most, rekao je kako neće ukinuti srpske institucije s Kosova -- što je jedan od glavnih zahtjeva njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Nećemo prihvatiti da ukinemo naše institucije. To je nemoguće. Ako to prihvatimo, to bi raselilo Srbe s Kosova. To znači da Srbi ne bi imali škole, zdravstvene i socijalne usluge te druge društvene servise", rekao je.

Stotine ljudi organiziralo je prosvjede i bacalo kamenje na kolonu vozila srpskog predsjednika.

Gradonačelnik Mitrovice Krstimir Pantić izrazio je zabrinutost povodom izgreda.

"Sve što se događalo tijekom Tadićeva posjeta pokazuje što Albanci stvarno misle o Srbima i koliko je loše sigurnosno stanje. Sada smo vidjeli kako bi naš život na neovisnom Kosovu izgledao i kako bi se Albanci ponašali", rekao je Pantić za SETimes.

KFOR i policija EULEX-a bili su odgovorni za predsjednikovu sigurnost tijekom posjeta, dok se Kosovska policija bavila prosvjednicima u područjima kroz koja je Tadić prošao.

Posjetu se također suprotstavio pokret Vetvendosje, čiji su brojni članovi sudjelovali u prosvjedima i bili uhićeni.

"Srbija je štetna za državu Kosovo. Njezine ilegalne struktrure uključene su u kriminalne aktivnosti protiv države Kosovo i Albanaca. Njezina vanjska politika u cijelosti je usmjerena protiv neovisnosti Kosova u svim međunarodnim institucijama. Kao netko tko je na čelu takve politike, Boris Tadić … neprihvatljiv je građanima Kosova", izjavio je za SETimes Visar Ymeri, šef zastupničkog kluba Vetvedosje.

Edita Tahiri, koja predvodi kosovsko izaslanstvo u razgovorima Prištine i Beograda, izjavila je za SETimes kako je zahtjev Tadića i srpske vlade bio da se dozvoli vjerski posjet.

"Mi smo ga službeno ocijenili kao vjerski posjet, i ako se bude držao tog plana, posjet će ostati ne-politički. [Vjerski] posjeti su normalni, ali ako ponovi svoj istup … dajući političke i destabilizirajuće izjave, tada je sigurno da to neće biti ocijenjeno kao pozitivno", rekla je Tahiri za SETimes.

Politički anallitičar Fatlum Sadiku se slaže.

"Tadić je prekršio dogovor da će njegov posjet biti vjerski, a ne politički. Dajući izjave da neće ukinuti srpske institucije i da nikada neće priznati Kosovo, dao je političke izjave."

Međutim, srpski analitičar Vladimir Goati smatra da je reakcija kosovske vlade bila jednostrana, te da neće poboljšati odnose i sigurnost na Kosovu.

Slični članci

Loading

"Vlasti na Kosovu trebale bi pokazati više snošljivosti", rekao je Goati za SETimes. Istovremeno, vjeruje da je sada jasno da Srbija praktički nema suverenitet i moć donošenja odluka na Kosovu.

Glasnogovornik oporbene Demokratske stranke Srbije Petar Petković izjavio je kako je Tadićev posjet najnoviji u nizu poteza koje Beograd predstavlja javnosti.

"Ovaj božićni posjet samo je jedna od brojnih obmana s ciljem da se građanima pokaže da vlasti navodno brane Kosovo i suverenitet na tom teritoriju", rekao je Petković za SETimes.

Ovom tekstu pridonijela je dopisnica SETimesa iz Beograda Bojana Milovanović.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na Balkanu

Stručnjaci kažu kako suradnja u regiji između nevladinih organizacija i policije može pomoći u suzbijanju tog rastućeg problema.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Smatrate li da se poduzima dovoljno napora kako bi se ljude odvratilo od pomaganja nasilničkim ekstremističkim skupinama?

Da
Ne
Ne znam