Ogorčenost na ruske mirovne snage povodom smrti mladića

04/01/2012

Nezadovoljstvo bukti u odcijepljenoj regiji Pridnjestrovlje nakon izgreda na mostu na rijeci Dnjestar.

Alina Radu za Southeast European Times iz Kišinjeva -- 04/01/12

photo

Prosvjednici okupljeni ispred ruskog veleposlanstva u Moldaviji. [Alina Radu/SETimes]

Stotine ljudi okupilo se u utorak u (3. siječnja) u Pridnjestrovlju prosvjedujući zbog ubojstva moldavskog mladića u nedjelju. Na 18-godišnjeg mladića, podrijetlom iz sela Parata, pucali su ruski mirovnjaci, a nekoliko sati kasnije preminuo je u bolnici u Kišinjevu.

Prosvjednici su potpisali pismo upućeno vladi Moldavije, OESS-u i međunarodnoj zajednici, tražeći trenutačno povlačenje sa svih 15 kontrolnih punktova na području rijeke Dnjestar. U međuvremenu, izgred je oživio desetljećima dugu raspravu o sigurnosti Moldavije.

Žrtva ubojstva, Vadim Pisari, prelazio je most automobilom kada su mu vojnici signalizirali da se zaustavi. Nije poslušao upozorenje. Uslijedili su pucnji, a mladić je preminuo nekoliko sati kasnije.

"Nije dužnost vojnih snaga zaustavljati civile. One se trebaju baviti vojnim vozilima ili onima koji prenose oružje i slične materijale", izjavio je Ion Manole, šef nevladine udruge Promo-Lex, koja promiče primjenu međunarodno priznatih standarda u Moldaviji i u regiji Pridnjestrovlja.

"Mladić nije imao ništa opasno kod sebe, niti u vozilu, samo se vraćao kući", rekao je za SETimes.

Ova nevladina udruga zatražila je od moldavskih vlasti da uzmu u obzir ljudska prava više tisuća osoba koje žive u područjima gdje se nalaze kontrolni punktovi.

"Ovi nije prvi put da su mirovne snage počinile takve zločine", rekao je Manole. Pozivali smo da se obrati pozornost na mnoge slučajeve maltretiranja. Bilo bi bolje ukloniti te vojne snage zbog ljudskih prava."

Nakon rusko-moldavskog rata 1992. godine, potpisan je sporazum o zadržavanju mješovite misije mirovnih snaga u moldavskoj regiji Pridnjestrovlje. Mirovna misija raspoređena je na 15 punktova na mostovima na rijeci Dnjestar, koja odvaja tu regiju od ostatka Moldavije.

Danas, Pridnjestrovlje ostaje separatistička enklava koju ne priznaje niti jedna zemlja na svijetu.

Iako mirovne punktove drže vojnici iz Moldavije, Rusije i Pridnjestrovlja, na čelu tih snaga nalaze se ruski vojnici.

Dan nakon pogibije mladića, održani su prosvjedi ispred ruskog veleposlanstva u Moldaviji, kao i na mostu gdje je mladić ubijen.

"Imali smo hitnu sjednicu lokalnog vijeća na koju smo pozvali predstavnike vlade", izjavio je za SETimes načelnik Parata Iurie Soltan. "Zatražili smo da uklone … mirovnu misiju u blizini našeg sela, jer to nije mirovna misija već prije agresija prema našim građanima."

Međutim, Aurel Fondos, šef moldavske mirovne misije, kaže kako su takvi zahtjevi nerealni.

"Pravila su postavljena 1992. godine, i mi ih nismo u mogućnosti sada mijenjati", rekao je za SETimes.

Slični članci

Loading

Moldavske vlasti zatražile su od ruskog veleposlanika u Kišinjevu da istraži zločin, s obzirom da je vojnik koji je pucao na mladog Moldavca pod ruskim vojnim zapovjedništvom.

"Ništa ne opravdava smrt neke osobe. Poduzet ćemo sve korake kako bismo istražili slučaj", izjavio je u utorak moldavski premijer Vlad Filat.

U međuvremenu, vladini dužnosnici zaduženi za pomoć u unaprjeđenju kvalitete života građana koji žive u tom području kažu kako se suočavaju s velikim zaprekama.

"O svakom koraku s naše strane mora se razgovarati i dogovoriti s Rusima i Pridnjestrovljanima. A to je vrlo često nemoguće", izjavio je Gheorghe Balan, čija agencija ima vodeću ulogu po pitanju Pridnjestrovlja.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam