Manjine tvrde kako Albanija diskriminira pravo na narodnost

30/12/2011

Manjine u Albaniji planiraju se žaliti na odluku Ustavnog suda da kategoriju "narodnost" proglasi neustavnom u matičnim knjigama, kao i u obrascima za popis stanovništva.

Klaudija Lutovska za Southeast European Times iz Prespe -- 30/12/11

photo

Edmond Temelko, čelnik makedonske manjine u Albaniji. [Klaudija Lutovska/SETimes]

Etničke manjine u Albaniji - Makedonci, Grci, Srbi, Crnogorci, Vlasi, Romi i Egipćani -- priopćile su kako će podnijeti tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu nakon prošlotjedne odluke Ustavnog suda Albanije da izbriše kategoriju "narodnost" iz matičnih knjiga.

Sud je donio odluku da "narodnost" nije potrebno uključiti u obrasce za popis stanovništva u Albaniji.

Posebice je sporno brisanje "narodnosti" iz matičnih knjiga rođenih, posebice za već službeno priznate manjine poput Grka na jugu Albanije i Makedonaca u području Mala Prespa.

Albanski sud odlučivao je po prijedlogu za ocjenu ustavnosti koji je podnijelo nekoliko lokalnih sudaca, kao i tzv. Crveno-crni savez, jedna od udruga koja se protivila evidentiranju nacionalnog i vjerskog identiteta na popisu stanovništa održanom u listopadu.

"Nekakva umjetna grčka manjina tražit će poseban status, možda i postotak mjesta u parlamentu ili vladi", izjavio je zamjenik predsjednika Visokog pravosudnog vijeća Albanije Kreshnik Spahiu. Na čelu Vijeća je predsjednik Bamir Topi, a uloga mu je da nadzire pravosuđe.

Manjine tvrde kako vlada provodi otvorenu diskriminaciju time što je proglasila protuustavnim da se građani izjašnjavaju kao pripadnici bilo koje druge narodnosti osim albanske. Neki su već uputili prosvjedna pisma prije nego što su odlučili podnijeti tužbu zbog ove odluke Sudu u Strasbourgu.

"Već priznata makedonska manjina, koja živi na području Male Prespe, više se ne može tako izjašnjavati. Zahtijevamo da albanske vlasti omoguće slobodno izražavanje nacionalne pripadnosti svim Makedoncima diljem Albanije, a ne samo u Maloj Prespi", izjavio je za SETimes Edmond Temelko, predsjednik Makedonskog saveza za europske integracije.

"Niti Grci, koji su priznati kao manjina na jugu zemlje, više se ne mogu izjašnjavati kao Grci. To vrijedi i za Srbe i Crnogorce, da ne govorimo o ostalima koji uopće nisu ni priznati kao manjine", dodao je Temelko.

"Situacija je vrlo zabrinjavajuća za nas. Naši političari svih orijentacija, manjinski mediji, intelektualci i zemlja u cjelini ne smiju dozvoliti ostvarivanje tog podmuklog plana Tirane protiv nas", izjavio je Grk Dimitris Doutsis listu Vouliarati.

Odluka Ustavnog suda donesena je samo nekoliko tjedana nakon što su manjine prosvjedovale zbog neispunjenih obećanja albanskih političara da će na popisu biti evidentirana nacionalna pripadnost građana.

Vangel Dule, predstavnik stranke grčke manjine, Stranke za ljudska prava, također je osudio predstavnike međunarodne zajednice u Tirani zbog ignoriranja manjinskih poziva na dijalog i suradnju.

"Pravna borba glede narodnosti nastavit će se u Strasbourgu, zato što je odluka Ustavnog suda suprotna članku 20. Ustava Republike Albanije", rekao je Dule na nedavnom sastanku predstavnika svih manjina u Korci.

Na sastanku su predstavnici manjina potpisali zajedničku deklaraciju u kojoj su istaknuli kako ne priznaju rezultate listopadskog popisa stanovništva. Rekli su da je popis bio obilježen manipulacijama, zloporabama, te da nije bio dovoljno transparentan.

"Najveći postotak pripadnika manjina pozitivno je odgovorio na naš poziv na bojkot i oni nisu pobrojani. Zakon o popisu ne služi tome da se utvrdi stvarni broj manjina, već za statističke manipulacije, što predstavlja nastavak diskriminirajuće politike totalitarnog režima", stoji u deklaraciji.

"Članak 20. zakona o popisu predviđa da će svi oni koji se izjasne kao ne-Albanci morati platiti naknadu od 1.000 američkih dolara ako nisu zavedeni kao takvi u matičnim knjigama. Takvim potezima albanska država nastavlja politiku naslijeđenu od prošlog, totalitarnog sustava, kako bi umjetno pokazala da je etnički homogena, a ne višenacionalna zemlja", rekao je Temelko.

Slični članci

Loading

Manjine su pozvale vladu na istinski dijalog o izmjeni postojećih zakona i poštivanju njihovih prava u skladu s međunarodnim standardima.

Početkom listopada, šef albanske diplomacije Edmond Hayhinsato sastao se sa svojim makedonskim kolegom Nikolom Popovskim i rekao mu kako će rezultati popisa odražavati stvarnost, te da će Makedoncima i svim manjinama biti dozvoljeno da se izjasne tko su.

"Dobra provedba popisa važna je da bi se taj proces uskladio s međunarodnim i europskim pravnim okvirom vezanim za ljudska prava", izjavio je za SETimes glasnogovornik makedonskog Ministarstva vanjskih poslova Borče Stamov.

Za ispunjavanje međunarodnih standarda, rekao je, potrebno je "puno i dosljedno poštivanje načela samo-identifikacije i onemogućavanje zloporabe odredaba domaćeg zakonodavstva".

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam