Turska ratificirala sporazum o integraciji željeznica s balkanskim državama

08/11/2011

Cilj željezničkog sporazuma jest znatno smanjenje vremena putovanja, unaprjeđenje putničkog i teretnog prometa te povećanje konkurentnosti.

Tzvetina Borisova za Southeast European Times -- 08/11/11

photo

Regionalna željeznica obuhvatit će cjelokupnu jugoistočnu Europu. [Reuters]

U cilju da stvori željezničku mrežu visokog učinka koja će povezivati zemlje u jugoistočnoj Europi, Turska je koncem listopada ratificirala sporazum u sklopu Procesa suradnje jugoistočne Europe.

Sporazumom, potpisanim u svibnju 2006. godine u Solunu, obećava se znatno smanjenje vremena putovanja između zemalja u regiji, unaprjeđenje kvalitete putničkog i teretnog prometa te povećanje kompetitivnosti željezničkog prometa na Balkanu.

Također se obećava skraćivanje skupih čekanja na granicima, ukidanje obveze da vlakovi staju zbog carinske i kontrole putovnica. Umjesto toga, odgovarajuća kontrola bit će obavljena tijekom putovanja.

Planirana mreža pokrivat će regiju sa 16 prometnih osovina, a prevozit će se komercijalna roba brzinom od 130 km/h. Planirano je da se, tamo gdje je to moguće, brzina poveća na 160 km/h i 220 km/h do 2020. godine.

Planiranom mrežom obuhvaćene su Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Grčka, Rumunjska, Srbija, Turska, Crna Gora i Moldavija.

Dužnosnici u Ankari, koja je ratificirala sporazum 28. listopada, kažu kako projekt brze željezničke mreže "zvuči korisnije sada nego prije nekoliko godina".

"Svi u regiji -- od istoka do zapada, od Azije do Europe -- mogu imati koristi od toga", izjavio je predsjedavajući Odbora za promet u turskom parlamentu Idris Gulluce. "Učinkovit transportni sustav ključan je za gospodarski i društveni napredak i Turske i zemalja jugoistočne Europe."

"[Jugoistočna Europa] sada se suočava s realnostima globalne gospodarske krize, dok se u azijskom dijelu svijeta ljudi bore protiv nedaća zbog ograničenja sloboda. Turska, koja se nalazi između, pokušava ih povezati i pomoći im", dodao je.

Bivši turski ministar prometa Oktay Vural, s druge strane, tvrdi kako vlade moraju biti organiziranije i biti sigurne u financijsku opravdanost projekta.

"Prije više godina imali smo puno nacrta željezničkih [projekata] s ciljem povezivanja Europe i Azije, ali godine prolaze i oni postaju skuplji", pojasnio je, dodajući kako zemlje sudionice moraju uspostaviti konzorcij.

Slični članci

Loading

Kada je u pitanju Turska, "vlada treba biti transparentna tijekom cijelog procesa: koje su procedure; tko pobjeđuje na natječajima, koje su cijene? Ono što sada vidimo jest da zemlje sudionice daju izjave koje su više na političkoj, nego na gospodarskoj [osnovi]."

Šveđanin Bertil Hylen, koji je savjetovao EU oko razvoja Turskih državnih željeznica, kaže kako će, s obzirom na velike daljine i relativno mali broj stanovnika u regiji, brze željeznice imati poteškoća biti konkurentne zračnom prometu.

"Brojne zapadnoeuropske željeznice s brzim linijama i dalje imaju previše zaposlenika, nisu ekonomične i potrebne su im ogromne javne subvencije za ne baš atraktivne usluge. Stanje u istočnoj Europi [i Turskoj] još je lošije", pojasnio je.

"Istočna Europa trebala bi ozbiljno razmotriti kakva joj je vrsta željeznice potrebna u budućnosti i kako doći do toga. Naglasak bi trebao biti na željezničkom teretnom prometu", istaknuo je taj stručnjak.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Stručnjaci i građani kažu kako Srbi na Krimu šalju 'pogrešnu poruku'Stručnjaci i građani kažu kako Srbi na Krimu šalju 'pogrešnu poruku'

Skupina ekstremista koja se priključila ruskim paravojnim snagama na Krimu ne predstavlja državu, izjavljuju stručnjaci za SETimes.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Koliko ste zabrinuti u vezi s ruskom intervencijom u Ukrajini i njezinim utjecajem na jugoistočnu Europu i Tursku?

Vrlo zabrinut
Djelomično zabrinut
Nimalo zabrinut
Ne znam