Turska ratificirala sporazum o integraciji željeznica s balkanskim državama

08/11/2011

Cilj željezničkog sporazuma jest znatno smanjenje vremena putovanja, unaprjeđenje putničkog i teretnog prometa te povećanje konkurentnosti.

Tzvetina Borisova za Southeast European Times -- 08/11/11

photo

Regionalna željeznica obuhvatit će cjelokupnu jugoistočnu Europu. [Reuters]

U cilju da stvori željezničku mrežu visokog učinka koja će povezivati zemlje u jugoistočnoj Europi, Turska je koncem listopada ratificirala sporazum u sklopu Procesa suradnje jugoistočne Europe.

Sporazumom, potpisanim u svibnju 2006. godine u Solunu, obećava se znatno smanjenje vremena putovanja između zemalja u regiji, unaprjeđenje kvalitete putničkog i teretnog prometa te povećanje kompetitivnosti željezničkog prometa na Balkanu.

Također se obećava skraćivanje skupih čekanja na granicima, ukidanje obveze da vlakovi staju zbog carinske i kontrole putovnica. Umjesto toga, odgovarajuća kontrola bit će obavljena tijekom putovanja.

Planirana mreža pokrivat će regiju sa 16 prometnih osovina, a prevozit će se komercijalna roba brzinom od 130 km/h. Planirano je da se, tamo gdje je to moguće, brzina poveća na 160 km/h i 220 km/h do 2020. godine.

Planiranom mrežom obuhvaćene su Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Grčka, Rumunjska, Srbija, Turska, Crna Gora i Moldavija.

Dužnosnici u Ankari, koja je ratificirala sporazum 28. listopada, kažu kako projekt brze željezničke mreže "zvuči korisnije sada nego prije nekoliko godina".

"Svi u regiji -- od istoka do zapada, od Azije do Europe -- mogu imati koristi od toga", izjavio je predsjedavajući Odbora za promet u turskom parlamentu Idris Gulluce. "Učinkovit transportni sustav ključan je za gospodarski i društveni napredak i Turske i zemalja jugoistočne Europe."

"[Jugoistočna Europa] sada se suočava s realnostima globalne gospodarske krize, dok se u azijskom dijelu svijeta ljudi bore protiv nedaća zbog ograničenja sloboda. Turska, koja se nalazi između, pokušava ih povezati i pomoći im", dodao je.

Bivši turski ministar prometa Oktay Vural, s druge strane, tvrdi kako vlade moraju biti organiziranije i biti sigurne u financijsku opravdanost projekta.

"Prije više godina imali smo puno nacrta željezničkih [projekata] s ciljem povezivanja Europe i Azije, ali godine prolaze i oni postaju skuplji", pojasnio je, dodajući kako zemlje sudionice moraju uspostaviti konzorcij.

Slični članci

Loading

Kada je u pitanju Turska, "vlada treba biti transparentna tijekom cijelog procesa: koje su procedure; tko pobjeđuje na natječajima, koje su cijene? Ono što sada vidimo jest da zemlje sudionice daju izjave koje su više na političkoj, nego na gospodarskoj [osnovi]."

Šveđanin Bertil Hylen, koji je savjetovao EU oko razvoja Turskih državnih željeznica, kaže kako će, s obzirom na velike daljine i relativno mali broj stanovnika u regiji, brze željeznice imati poteškoća biti konkurentne zračnom prometu.

"Brojne zapadnoeuropske željeznice s brzim linijama i dalje imaju previše zaposlenika, nisu ekonomične i potrebne su im ogromne javne subvencije za ne baš atraktivne usluge. Stanje u istočnoj Europi [i Turskoj] još je lošije", pojasnio je.

"Istočna Europa trebala bi ozbiljno razmotriti kakva joj je vrsta željeznice potrebna u budućnosti i kako doći do toga. Naglasak bi trebao biti na željezničkom teretnom prometu", istaknuo je taj stručnjak.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam