Bruxelles preplavljen pismima u kojima se brani identitet Makedonije

03/11/2011

Spontani prosvjed protiv navodnog negiranja makedonskog etničkog i nacionalnog identiteta u korist Grčke dobiva na zamahu.

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 03/11/11

photo

Prosvjedi trebaju biti održani ispred sjedišta izaslanstva EU u Skoplju 8. studenoga. [Miško Taleski/SETimes]

Izostavljanje pridjeva "makedonski" u izvješću EK o napretku zemlje, objavljenom u listopadu, a potom i nazivanje makedonskog izaslanstva u EK "Skopljancima" koji govore "većinski jezik", izazvalo je bijes u Makedoniji.

Ogorčena javnost upućuje stotine pisama povjereniku EU za proširenje Stefanu Fuleu prosvjedujući zbog, kako kažu, sustavnog političkog negiranja makedonskog naroda pod maskom europskih integracija.

"Ovo je spontani revolt u kojem se oglašavaju ozbiljne institucije, kao i obrazovane, popularne osobe, sportaši, i poznati inozemni stručnjaci. Oni govore istinu koju nitko više ne može ignorirati. Očito je da ova kampanja dovodi dužnosnike EU [koji se bave pridruživanjem] u nezavidan položaj", izjavio je za SETimes politički analitičar Dimitar Mirčev.

U pismima se navodi kako EU krši temeljno pravo zemlje na izražavanje vlastitog identiteta, za koje se i sama zalaže kao za nešto nepovredivo.

"Duboko smo uvrijeđeni najnovijim koracima EK kojima se poriče naš makedonski identitet. To je sramotno poniženje", navodi se u pismu koje je košarkaška reprezentacija uputila Fuleu.

Makedonska akademija znanosti i umjetnosti (MANU) navela je u svojem pismu kako očekuje da EU na svim razinama poštuje, a ne da politizira znanstvene činjenice.

"Makedonski jezik je zajednički čimbenik kulturnog, etničkog i nacionalnog identiteta. Njime se određuju makedonski konstitutivni i državni identitet, uključujući identificiranje države u međunarodnoj komunikaciji", navodi MANU.

Ministar vanjskih poslova Nikola Popovski inicirao je sastanak s Fuleom prošlog tjedna u Strasbourgu i rekao mu tom prigodom kako je ovaj propust EK u suprotnosti s europskim vrijednostima.

"Postojanje makedonskog identiteta i jezika ne može se ignorirati i ta europska realnost ne može se promijeniti brisanjem pridjeva u izvješću o napretku", rekao je Popovski.

Nakon dva tjedna koliko već traje kampanja upućivanja pisama, Fuleov ured priopćio je kako će odgovoriti na pisma na primjeren način.

Ured je odbacio sve optužbe da koristi drugačiju metodologiju oko korištenja naziva Makedonije ili pridjeva nakon preporuke iz izvješća 2009. godine.

"EK potpuno poštuje rezoluciju UN-a o rješavanju pitanja prava na ime i zato ćemo nastaviti koristiti privremeni naziv 'FYROM' ili 'Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija' dok se ne pronađe obostrano prihvatljivo rješenje", izjavio je glasnogovornik EK Peter Stano.

Darko Kostadinovski, vanjskopolitički savjetnik predsjednika Gjorga Ivanova, izjavio je za SETimes kako je od ključna značaja da Makedonija i EK imaju prijateljske odnose temeljene na otvorenoj i iskrenoj razmjeni mišljenja.

Slični članci

Loading

"EK mora shvatiti kako odustajanje od prakse korištenja pridjeva 'makedonski' utječe na pregovarački proces u New Yorku na način koji ne pridonosi uspješnom ishodu, jer se odnosi na pitanja identiteta Makedonaca koja ne mogu biti dio bilo kakvih razgovora", rekao je Kostadinovski.

Ilija Andonov, sin prvog makedonskog predsjednika Metodija Andonova-Čente, izjavio je kako se njegov otac zalagao da Makedonija bude ravnopravan partner u Jugoslaviji, a ne podređena.

"I mi bismo se danas trebali boriti za to da budemo ravnopravni partneri u EU, a ne podređeni", rekao je Andonov za SETimes.

Miroljubiv prosvjed zakazan je za 8. studenoga ispred sjedišta izaslanstva EU u Skoplju.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam