Bugarska i Rusija odgodile projekt Belene do proljeća

04/10/2011

Konačna odluka o izgradnji druge nuklearne elektrane u Bugarskoj neće biti donesena prije kraja ožujka, u skladu s novim sporazumom koji je potpisan s Rusijom.

(Tiskovna agencija FOCUS, Kommersant, Sofijska tiskovna agencija - 03/10/11; The Sofia Echo, Dnevnik.bg - 02/10/11; Mediapool, Standart, Vsekiden.com - 01/10/11; Reuters - 30/09/11; Sofijska tiskovna agencija - 03/09/11)

photo

Bugarska i Rusija složile su se odgoditi donošenje odluke o projektu izgradnje nuklearne elektrane u Belenama. [Reuters]

Bugarska i Rusija složile su se u petak (30. rujna) odgoditi na šest mjeseci konačnu odluku o izgradnji planirane nuklearne elektrane snage 2.000 MW u gradu Belene, na rijeci Dunav.

Objavljujući dogovor, bugarska državna Nacionalna elektroprivreda (NEK) izjavila je kako je potpisala novi aneks s ruskom tvrtkom Atomstroyexport, kojim se produžuje važenje ugovora kojeg su zaključili prije pet godina do 31. ožujka 2012. godine.

Do tada će, kako se očekuje, ruske i bugarske radne skupine završiti studiju ekonomske izvedivosti za elektranu, navodi se u priopćenju tvrtke od petka. U međuvremenu, oni će također pokušati pojasniti financijske aspekte projekta i razmotrit će prijedlog financijske konstrukcije koji je podnijela britanska konzultantska tvrtka HSBC, pojasnio je NEK.

Dodatni razlog za traženje šestomjesečnog produljenja bio je da se Bugarskoj omogući vrijeme da analizira rezultate stres testova na europskim nuklearnim elektranama koje bi EU trebala objaviti u prosincu.

Bugarska je angažirala u studenom 2006. godine Atomstroyexport, podružnicu ruske energetske korporacije Rosatom, da projektira i izgradi njezinu drugu nuklearnu elektranu, 100 kilometara istočno od postojeće u Kozloduyu. Službeni početak rada na provedbi projekta Belene bio je odobren u rujnu 2008. godine, osam mjeseci nakon što je bivša bugarska koalicijska vlada, koju su vodili socijalisti, zaključila sporazum o tome tijekom službenog posjeta tadašnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina Sofiji.

Rad na planiranom objektu praktično je zamrznut koncem 2009. godine, nakon povlačenja glavnog investicijskog partnera u projektu, njemačkog RWE. Do povlačenja te tvrtke sa sjedištem u Essenu, koja je trebala osigurati 2 milijarde eura u zamjenu za 49 posto udjela u Belenama, došlo je u kontekstu signala iz Sofije vezanih za budućnost elektrane, koja će dodatno povećati energetsku ovisnost o Rusiji.

Nova vlada bugarske stranke desnog centra GERB, koja je došla na vlast nakon parlamentarnih izbora u srpnju 2009. godine, također je ustrajavala da cijena izgradnje projekta, koju je Rusija odredila na 6,3 milijardi eura, ne smije premašiti 5 milijardi eura.

U odsutstvu sporazuma o tom ključnom pitanju, Atomstroyexport je podnio tužbu protiv NEK-a na Međunarodnom arbitražnom sudu u Parizu u srpnju, tvrdeći kako joj bugarska tvrtka duguje 58 milijuna eura u zakašnjelim uplatama.

Reagirajući na to, NEK je odmah zaprijetio podnošenjem protutužbe za 61 milijun eura zakašnjelih uplata za kupovinu opreme.

Istog mjeseca, dvije tvrtke potpisale su 13. aneks na svoj ugovor iz 2006. godine, produljivši njegovo važenje do 30. rujna.

Slični članci

Loading

Uoči potpisivanja Dopune 14 u petak, bugarski ministar energetike Traicho Traikov izjavio je kako su prvotni zaključci koje je donio HSBC pokazivali da postoje načini da se projekt učini profitabilnim, ali da su potrebni dodatni detaljni pregovori.

Najnoviji aneks potpisan je uoči izbora 23. listopada na kojima će se birati nasljednik sadašnjeg predsjednika Bugarske Georgija Parvanova, bivšeg čelnika Bugarske socijalističke stranke (BSP) i jednog od najvećih pristaša izgradnje nuklearne elektrane Belene u zemlji.

Predsjednički kandidat GERB-a Rosen Plevneliev, za kojeg se očekuje da će pobijediti u drugom krugu izbora, izjavio je nedavno kako trenutačno ne može niti poduprijeti niti odbaciti projekt.

Istaknuo je da neće donijeti odluku prije no što "sve činjenice, brojke, plusevi i minusi, kratkoročni i dugoročni učinci budu izneseni na stol".

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Države iz regije poduzimaju mjere protiv džihadistaDržave iz regije poduzimaju mjere protiv džihadista

Stručnjaci kažu da su vladine mjere usmjerene protiv pridruživanja lokalnog stanovništva ISIL-u ključne za regionalnu borbu protiv terorizma.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske države surađuju u borbi protiv ilegalnih aktivnosti, kao što je računalni kriminal. Biste li željeli da se takva suradnja intenzivira?

Da
Ne
Ne znam