U okruženju nasilja, EULEX pokušava učvrstiti vladavinu zakona

30/09/2011

Misija EU sada je pod pritiskom svih strana.

Muhamet Brajshori za Southeast European Times iz Prištine -- 30/09/11

photo

EULEX i kosovska policija zajedno su proveli istragu ubojstva kosovskog policajca. [Reuters]

S obzirom da EULEX obećava istragu prošlotjednog nasilja na sjevernom Kosovu, taj izgred pruža još jedan test sposobnosti misije da pomogne u jačanju vladavine zakona.

"Tužitelji EULEX-a istraživat će okolnosti događaja u Jarinju, što će ovisiti o opsegu istrage i tko će biti ispitan", rekao je novinarima glasnogovornik Nicholas Hawton.

Analitičari kažu kako je od vitalne važnosti za misiju EU pokazati da može obnašati svoj mandat suočena s takvim izazovima.

"Nedavne akcije trebale bi biti dio trajnih napora na uspostavi vladavine zakona", izjavio je izvršni ravnatelj Instituta za balkansku politiku (IPOL) Seb Bytici, ukazujući na ulogu EULEX-a u uhićenju šest osumnjičenih osoba traženih u svezi sa srpanjskim ubojstvom kosovskog policajca.

Uhićenja su provedena uz potporu KFOR-a tijekom operacije koncem kolovoza.

Takvi izgredi, kaže Bytici, pokazuju da "paralelne strukture i organizirani kriminal na sjeveru nisu bez izravnih žrtava".

"[EULEX] bi trebao biti u stanju učinkovito se boriti protiv organiziranog kriminala koji je povezan s paralelnim strukturama na sjeveru, a posebice kada potpora Beograda tim strukturama više nije održiva. Sada je trenutak da EULEX dokaže da je u stanju ostvarivati svoj mandat, te da nije već postao nefleksibilna organizacija koja služi samoj sebi", dodao je.

Fatlum Sadiku, politički komentator, slaže se kako je u pitanju kredibilitet misije EULEX.

"Sve oči uprte su u EULEX", rekao je. "Treba odmah ostvariti napredak."

Iako bi vlada u Prištini željela da misija EU poduzme oštre korake prema paralelnim strukturama koje vode Srbi, srpski komentatori, međutim, upozoravaju na opasnost od otuđivanja lokalnih stanovnika u većinom Srbima naseljenim dijelovima sjevera.

Slični članci

Loading

"EULEX mora zadobiti povjerenje kosovskih Srba, kao i Albanaca", upozorava novinar Dragan Krstić. Da bi to učinio, rekao je, mora raditi zajedno sa srpskom vladom.

"Ljudi ovise o Beogradu. Primaju plaće i ostale povlastice od Srbije. Ako Beograd pristane na bilo kakvu operaciju na sjeveru koju bi proveo EULEX, oni [stanovnici sjevera] pozitivno će reagirati. Ali ako ne učini to, može se očekivati eskalacija", rekao je Krstić.

Istraživač Mergim Peci izjavio je za SETimes kako će nedavni uhidbeni nalozi i buduća optužnica stvoriti probleme između Beograda i EULEX-a.

"Osobe protiv kojih su izdane tjeralice pobjeći će u Srbiju ili će ih zaštititi srpski MUP koji djeluje na sjeveru. To će stvoriti problem beogradskom vodstvu, što neće olakšati njihovu predaju EULEX-u kada Srbija uđe u izborno razdoblje iduće godine. EULEX će ustrajavati na [izručenju], jer bi, ako doživi neuspjeh u ovom slučaju, to naštetilo njegovu imidžu i sposobnostima", rekao je Peci.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam