U okruženju nasilja, EULEX pokušava učvrstiti vladavinu zakona

30/09/2011

Misija EU sada je pod pritiskom svih strana.

Muhamet Brajshori za Southeast European Times iz Prištine -- 30/09/11

photo

EULEX i kosovska policija zajedno su proveli istragu ubojstva kosovskog policajca. [Reuters]

S obzirom da EULEX obećava istragu prošlotjednog nasilja na sjevernom Kosovu, taj izgred pruža još jedan test sposobnosti misije da pomogne u jačanju vladavine zakona.

"Tužitelji EULEX-a istraživat će okolnosti događaja u Jarinju, što će ovisiti o opsegu istrage i tko će biti ispitan", rekao je novinarima glasnogovornik Nicholas Hawton.

Analitičari kažu kako je od vitalne važnosti za misiju EU pokazati da može obnašati svoj mandat suočena s takvim izazovima.

"Nedavne akcije trebale bi biti dio trajnih napora na uspostavi vladavine zakona", izjavio je izvršni ravnatelj Instituta za balkansku politiku (IPOL) Seb Bytici, ukazujući na ulogu EULEX-a u uhićenju šest osumnjičenih osoba traženih u svezi sa srpanjskim ubojstvom kosovskog policajca.

Uhićenja su provedena uz potporu KFOR-a tijekom operacije koncem kolovoza.

Takvi izgredi, kaže Bytici, pokazuju da "paralelne strukture i organizirani kriminal na sjeveru nisu bez izravnih žrtava".

"[EULEX] bi trebao biti u stanju učinkovito se boriti protiv organiziranog kriminala koji je povezan s paralelnim strukturama na sjeveru, a posebice kada potpora Beograda tim strukturama više nije održiva. Sada je trenutak da EULEX dokaže da je u stanju ostvarivati svoj mandat, te da nije već postao nefleksibilna organizacija koja služi samoj sebi", dodao je.

Fatlum Sadiku, politički komentator, slaže se kako je u pitanju kredibilitet misije EULEX.

"Sve oči uprte su u EULEX", rekao je. "Treba odmah ostvariti napredak."

Iako bi vlada u Prištini željela da misija EU poduzme oštre korake prema paralelnim strukturama koje vode Srbi, srpski komentatori, međutim, upozoravaju na opasnost od otuđivanja lokalnih stanovnika u većinom Srbima naseljenim dijelovima sjevera.

Slični članci

Loading

"EULEX mora zadobiti povjerenje kosovskih Srba, kao i Albanaca", upozorava novinar Dragan Krstić. Da bi to učinio, rekao je, mora raditi zajedno sa srpskom vladom.

"Ljudi ovise o Beogradu. Primaju plaće i ostale povlastice od Srbije. Ako Beograd pristane na bilo kakvu operaciju na sjeveru koju bi proveo EULEX, oni [stanovnici sjevera] pozitivno će reagirati. Ali ako ne učini to, može se očekivati eskalacija", rekao je Krstić.

Istraživač Mergim Peci izjavio je za SETimes kako će nedavni uhidbeni nalozi i buduća optužnica stvoriti probleme između Beograda i EULEX-a.

"Osobe protiv kojih su izdane tjeralice pobjeći će u Srbiju ili će ih zaštititi srpski MUP koji djeluje na sjeveru. To će stvoriti problem beogradskom vodstvu, što neće olakšati njihovu predaju EULEX-u kada Srbija uđe u izborno razdoblje iduće godine. EULEX će ustrajavati na [izručenju], jer bi, ako doživi neuspjeh u ovom slučaju, to naštetilo njegovu imidžu i sposobnostima", rekao je Peci.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Regija zauzima stav protiv korupcije u nogometuRegija zauzima stav protiv korupcije u nogometu

Nakon niza godina raznih skandala, dužnosnici poduzimaju korake za iskorjenjivanje korupcije i kriminala u nogometu.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod s posadom obavlja konačne pripreme za neutralizaciju najopasnijeg dijela sirijskog arsenala kemijskog oružja. Što mislite, koliko je ta operacija bitna za zaštitu civilnog stanovništva od kemijskog oružja?

Vrlo bitna
Nije pretjerano bitna
Uopće nije bitna
Ne znam