Srbi i vojnici KFOR-a ozlijeđeni u sukobima na graničnom prijelazu

27/09/2011

KFOR i srpski prosvjednici sukobili su se na jednoj od barikada u blizini graničnog prijelaza Jarinje, koji Srbi blokiraju prosvjedujući zbog raspoređivanja kosovskih carinika.

Linda Karadaku i Igor Jovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 27/09/11

photo

Njemački pripadnici KFOR-a dolaze s aparatima za gašenje vatre na zatvoreni granični prijelaz Jarinje između Srbije i Kosova u utorak (27. rujna). [Reuters]

Najmanje deset osoba ozlijeđeno je u utorak (27. rujna) u sukobima između lokalnih Srba i pripadnika KFOR-a na prijelazu Jarinje na sjevernom Kosovu.

Dok su vojnici pokušavali ukloniti barikade koje su Srbi postavili u srpnju u blizini graničnih prijelaza, okupljeni su bacali Molotovljeve koktele i kamenje. KFOR je odgovorio gumenim mecima i suzavcem.

Glasnogovornik mirovnih snaga NATO-a Kai Gudenoge rekao je da su četiri vojnika ranjena nakon što je na njih bačena bomba ručne izrade. Prema njegovim riječima, jedan je teško ranjen i evakuiran je helikopterom.

Srpski predstavnici i KFOR iznijeli su različite verzije o tome kako je sukob započeo. Srbi tvrde da je njihov prosvjed bio miran, a KFOR kaže da je na vojnike bacano kamenje i da su bili prisiljeni reagirati.

"Reagirali smo u samoobrani, ako oni pucaju, mi uzvraćamo. Reagirat ćemo u samoobrani ovisno o postupanju okupljenih. Reagiramo ovisno o situaciji", rekao je Gudenoge za SETimes.

U međuvremenu, ravnatelj bolnice u Kosovskoj MItrovici Milan Jakovljević izjavio je SETimesu da je šest ranjenih Srba primljeno u bolnicu s "ranama nanesenim borbenim streljivom".

Napetosti na prijelazu Jarinje razbuktale su se od ponedjeljka poslijepodne, kada je KFOR uklonio jednu od barikada koje su držali Srbi. Prosvjednici su reagirali postavljanjem novih blokada, a svojim su tijelima onemogućili pristup KFOR-u.

Iako je noć protekla mirno, u utorak ujutro KFOR je bacio suzavac na okupljene Srbe i priveo nekoliko njih, nakon čega je strojevima uklonio neke barikade. Međutim, Srbi su se vratili na prijelaz, postavili nove blokade i u vrijeme izgreda na barikadama je bilo oko 1.000 Srba.

Slični članci

Loading

U Bruxellesu se u utorak treba održati novi krug razgovora između Beograda i Prištine. Na pitanje SETimesa hoće li razgovori biti otkazani zbog događaja u Jarinju, šef srpske pregovaračke ekipe Borislav Stefanović odgovorio je da situacija na terenu "otežava dijalog".

"Neki pokušavaju učiniti sve da prisile Beograd da se povuče iz dijaloga, nakon čega bi bio optužen kako ne želi miroljubivo rješenje kosovske krize."

EULEX je izjavio da barikade treba ukloniti i da je akcija izvedena u utorak bila zajednička akcija KFOR-a i EULEX-a. Glasnogovornica EULEX-a Irina Gudelević rekla je da barikade treba ukloniti jer su one zapreka slobodnom kretanju ljudi i robe.

EULEX je bio prisutan na prijelazu zajedno s kosovskom policijom i carinicima.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam