Nova uhićenja Crvenih beretki u Srbiji

26/09/2011

Istraga djelovanja postrojbe za posebne operacije mogla bi baciti novo svjetlo na atentat na Đinđića.

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 26/09/11

photo

Bivši zapovjednik Crvenih beretki Milorad "Legija" Ulemek proglašen je krivim 2007. godine zbog svoje uloge u atentatu na premijera Zorana Đinđića. [Reuters]

Srpska policija uhitila je 20. rujna četvoricu bivših pripadnika postrojbe za posebne operacije koja je organizirala pobunu protiv vlade u studenom 2001. godine. Peti optuženik, iz postrojbe poznate pod nazivom Crvene beretke, izbjegao je uhićenje jer se nalazi izvan zemlje.

Potpredsjednik vlade Božidar Đelić izjavio je nakon uhićenja kako je od "državnog značaja" da se otkrije moguća politička pozadina njihove pobune. "Očekujem da će istraga dati odgovore, kao što [očekuju] i obitelj Zorana Đinđića i svi građani Srbije", rekao je Đelić.

Crvene beretke bile su posebna postrojba srpske tajne policije, ustrojena tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Bivši zapovjednik postrojbe Milorad "Legija" Ulemek osuđen je na 40 godina zatvora zbog atentata na premijera Zorana Đinđića 2003. godine u Beogradu.

Za neke beogradske političare i analitičare najnovija uhićenja pokazuju kako se konačno rasvjetljavaju političke veze koje stoje iza Đinđićeva ubojstva. Drugi, međutim, to smatraju dijelom predizborne kampanje u Srbiji, i sumnjaju da će donijeti rezultate.

Svi se slažu da je potrebno pronaći one koji su zapovijedili ubojstvo. Srpska javnost sumnja u to da su ga organizirali samo Ulemek i njegov "Zemunski klan".

Odvjetnik Božo Prelević, koji je bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova u Đinđićevoj vladi, kaže kako je dobro što se vodi takva istraga. Međutim, rekao je, takvu istragu trebalo je pokrenuti znatno ranije.

Desetljeće nakon pobune 2001. godine, dodao je, postoji velika vjerojatnost da će nakon toliko vremena biti teško pronaći dokaze.

Član zemunske kriminalne skupine Miloš Simović, koji je uhićen u Hrvatskoj nakon višegodišnjeg skrivanja, izjavio je na suđenju da zna tko je naložio ubojstvo Đinđića i tko je među političarima znao da će on biti ubijen.

Slični članci

Loading

"Simovićeva izjava nije revolucionarna, jer su i drugi članovi skupine ranije rekli isto to, pa opet tužiteljstvo do sada nije učinilo ništa. S ovom izjavom optuženik pokušava postići nagodbu s tužiteljstvom koja bi mogla ublažiti njegovu kaznu", izjavio je Prelević za SETimes.

"Mislim da je cilj svega ovoga samo skrenuti pozornost javnosti s triju tema -- Kosova, odnosa sa EU i teške gospodarske situacije", dodao je.

Miloš Đorelijevski, novinar koji je izvješćivao sa suđenja optuženima za ubojstvo Đinđića, kaže kako je teško očekivati da Ulemekovi podređeni pruže više informacija o događajima od njega.

"Sadašnji oporbeni političari i njihovi suradnici, koji su navodno znali da će Đinđić biti ubijen, s vremena na vrijeme se spominju u javnosti. Neki od njih bili su privedeni nakon ubojstva premijera, ali su oslobođeni bez podizanja optužnice, a neki čak nikada nisu ni ispitani, što ostavlja dojam da se njihova imena spominju u sklopu predizborne kampanje", izjavio je Đorelijevski za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na Balkanu

Stručnjaci kažu kako suradnja u regiji između nevladinih organizacija i policije može pomoći u suzbijanju tog rastućeg problema.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Smatrate li da se poduzima dovoljno napora kako bi se ljude odvratilo od pomaganja nasilničkim ekstremističkim skupinama?

Da
Ne
Ne znam