Šef NATO-a želi jačanje veza sa Srbijom

31/05/2011

Budućnost Srbije jest "u produktivnoj i uzajamno korisnoj suradnji" sa EU NATO-om, kaže glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen.

(Balkans.com - 31/05/11; Sofijska tiskovna agencija, Tiskovna agencija FOCUS, The Sofia Echo, Mediapool, Dnevnik.bg, NATO - 30/05/11; EurActiv - 10/12/10)

photo

Glavni tajnik NATO-a Rasmussen i bugarski predsjednik Parvanov na tiskovnoj konferenciji u Sofiji u ponedjeljak (30. svibnja). [Reuters]

NATO želi vidjeti sve zemlje zapadnog Balkana potpuno integrirane u euroatlantske strukture, izjavio je glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen u Sofiji u ponedjeljak (30. svibnja).

Prošlotjedno uhićenje bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića "važan je korak" koji otvara vrata za daljnji napredak cijele regije u smjeru postizanja tog cilja, izjavio je šef NATO-a nakon razgovora s bugarskim predsjednikom Georgiem Parvanovim.

"To šalje vrlo jasnu poruku da će ratni zločini na koncu biti kažnjeni", ukazao je Rasmussen. "To je također uklonilo kamen spoticanja na putu Srbije u smjeru EU i također na putu ka NATO-u".

Srbija je jedna od pet zemalja zapadnog Balkana, zajedno s Bosnom i Hercegovinom (BiH), Kosovom, Makedonijom i Crnom Gorom, koje se još nisu pridružile vojnom savezu.

Više od desetljeće nakon intervencije snaga Saveza protiv bosanskih Srba tijekom sukoba 1992-1995 u BiH i njegove zračne kampanje kojom su srbijanske snage istjerane s Kosova 1999. godine, ankete provedene posljednjih godina konstatno su pokazivale kako manje od 30 posto Srba podupire pridruživanje Savezu.

Priznajući da se dio srpskog društva možda još uvijek osjeća skeptično prema NATO-u iz "povijesnih razloga", Rasmussen je ustvrdio kako zahvaljući intervenciji Saveza na Balkanu devedesetih godina ljudi u regiji danas mogu živjeti u miru, sigurnosti i stabilnosti.

"Želio bi odaslati vrlo jasnu poruku srpskom narodu -- vaša budućnost jest u produktivnoj i uzajamno korisnoj suradnji između Srbije s jedne strane i EU i NATO-a s druge strane, koja bi mogla dovesti do punopravnog članstva u objema organizacijama", kazao je Fogh Rasmussen u ponedjeljak, a prenijela sofijska tiskovna agencija FOCUS.

Prema riječima bivšeg danskog premijera, Bugarska bi mogla "igrati konstruktivnu ulogu" u približavanju Srbiji i ostalih balkanskih zemalja članstvu u EU i NATO-u.

Rasmussen je također sudjelovao na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a, koje je u petak započelo u u bugarskom crnomorskom gradu Varni.

Slični članci

Loading

Jedno od pitanja kojih se dotaknuo u govoru pred zastupnicima bila je dvomjesečna operacija Saveza u Libiji.

"Naše operacija u Libiji, Operacija Ujedinjeni zaštitnik, postiže svoje ciljeve" kazao je Rasmussen, ističuči kako je kao rezultat misije, smanjena "mogućnost pukovnika Muammara Gaddafia da ubija vlastiti narod". On je također ukazao kako NATO neće smanjiti svoj pritisak na libijskog vođu dok ne povuče svoje snage i plaćenike, i zaustavi prijetnje i napade na civile.

"Gaddafieva vladavina terora primiče se kraju. On je sve više izoliran, kod kuće i u inozemstvu", kazao je Rasmussen. "Čak i oni najbliži njemu odlaze, dezertiraju ili bježe. Kao što je međunarodna Kontaktna skupina jasno ukazala -- vrijeme je da i Gaddafi također ode".

U Varni, šef NATO-a održao je razgovore s bugarskim premijerom Boykom Borisovim, predsjednicom parlamenta Tsetskom Tsachevom i ministrom vanjskih poslova Nickolayem Mladenovim.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam