Putin u Beogradu razgovarao o energetici i ulaganjima

24/03/2011

Ruski premijer srdačno je dočekan tijekom svojeg posjeta. Ali, jesu li nade vezane za pomoć Moskve prevelike?

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda - 24/03/11

photo

Predsjednik Srbije Boris Tadić (desno) pozdravlja ruskog premijera Vladimira Putina u srijedu (23. ožujka) u Beogradu. [Reuters]

Da srbijanska javnost ima visoka očekivanja od Moskve pokazalo se ovog tjedna raskošnim dočekom koji je priređen ruskom premijeru Vladimir Putinu. Putin je doputovao u Beograd u srijedu (23. ožujka), kako bi se sastao s predsjednikom Borisom Tadićem i ostalim visokim dužnosnicima.

Stotine ljudi okupile su se ispred Palate Srbija, gdje su vođeni razgovori, kako bi pozdravili ruskog čelnika. Kada se Putin pojavio na nogometnoj utakmici između juniora dvaju klubova -- beogradske Crvene zvezde i moskovskog Zenita -- lokalni navijači započeli su pjevati rusku pjesmu "Kalinka" i razvili transparente s porukama dobrodošlice. Utakmica je završena vrlo diplomatskim rezultatom 1:1.

Posljednjih godina utjecaj Rusije održan je velikim ulaganjima, kao što je Gazprom Neftova kupovina većinskog udjela u naftnoj tvrtki NIS, i planovima da plinovod Južni tok prolazi kroz Srbiju. Izgledi za ulaganja i gospodarsku suradnju bili su također visoko na dnevnom redu tijekom Putinova posjeta.

On je potvrdio da će ruske trvrtke pomoći Srbiji u izgradnji pruga. U međuvremenu, srpski građevinski djelatnici sudjelovat će u pripremama za Zimsku olimpijadu u Sočiu 2014, kao i za FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine.

"Voljeli bismo iskoristiti veliko iskustvo naših srpskih partnera u izgradnji turističkih objekata", kazao je Putin.

Tadić je izjavio kako je dobio uvjeravanja da će projekt Južni tok biti proveden idućih godina. Taj plinovod, kazao je, od velika je značaja za cjelokupan europski kontinent.

Također je kazao kako je ulaganje Gazproma u NIS donijelo rezultate jer tvrtka ostvaruje dobit. Obje zemlje zainteresirane su za sudjelovanje NIS-a na regionalnim tržištima, kazao je Tadić, dodajući kako u budućnosti očekuje ulaganja u naftnu rafineriju u Pančevu.

Tadić je Rusiji izrazio zahvalnost Srbije zbog davanja kredita od 200 milijuna dolara za pomoć u sučeljavanju s globalnom gospodarskom krizom te potpore Beogradu oko pitanja Kosova.

Međutim, prema političkom analitičaru Vladimiru Goatiu, javnost ne bi trebala precjenjivati sposobnost Moskve da pomogne srbijanskom gospodarstvu.

Rusija se, kazao je, "nosi s vlastitim poteškoćama; zato ne treba očekivati da -- unatoč svojoj želji -- ulaže u Srbiju više no što je do sada činila", izjavio Goati za SETimes. Rusko vodstvo nekada precjenjuje svoje gospodarske i diplomatske mogućnosti, podgrijavajući tako velika očekivanja, dodao je.

Energija ostaje pokretač u odnosima Beograda i Moskve, bez obzira na sva ostala pitanja koja se stave na stol, kazao je Goati.

"Srbiji je potrebno da plinovod Južni tok prelazi preko njezina teritorija i mišljenja sam da u tome leži značaj Putinova posjeta", dodao je.

Slični članci

Loading

Integracija u EU također je bila ključna tema razgovora tijekom posjeta. Ruski čelnik ustrajavao je kako Moskva nije zabrinuta glede ambicija Srbije da se pridruži Uniji.

"Pozorno ćemo pratiti i zajedno ćemo raditi na tome da se spriječi da europska integracija naruši rusko-srpske odnose", kazao je.

Tadić je odgovorio da, iako je Srbija odlučna steći članstvo, također ima "strateški interes u suradnji s Rusijom".

"Ne vidim način da EU riješi svoja energetska pitanja bez partnerstva s Rusijom", kazao je Tadić. "I Srbija će biti dio tog aranžmana".

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Regija radi na rješavanju krize sa stambenim smještajem za RomeRegija radi na rješavanju krize sa stambenim smještajem za Rome

Države se usredotočuju na pružanje pomoći toj manjinskoj skupini u legalizaciji naselja u kojima žive.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske države surađuju u borbi protiv ilegalnih aktivnosti, kao što je računalni kriminal. Biste li željeli da se takva suradnja intenzivira?

Da
Ne
Ne znam