Politička kriza u Albaniji može nanijeti štetu turizmu i gospodarstvu

01/03/2011

Analitičari kažu kako posjetitelji mogu biti odvraćeni ako dožive zemlju kao nestabilnu.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane – 24/02/11

photo

Nedavni nemiri mogli bi predstavljati gubitak za albanski turizam. [Linda Karadaku/SETimes]

Milijuni turista posjetili su Albaniju prošle godine, privučeni obećanjem o atraktivnom i egzotičnom odredištu. Turizam i turistička privreda najsnažniji je sektor gospodarstva zemlje.

Međutim, hoće li tekuća politička kriza odvratiti potencijalne posjetitelje? Neki analitičari vide rizik.

Prema riječima Artana Hoxhe, predsjednika Poslovnog sveučilišta u Tirani, scene nasilnih prosvjeda učinile su da zemlja izgleda manje stabilna i sigurna.

"Takva percepcija paralizira privatne ulagačke inicijative, bilo albanske ili inozemne", kaže on. "Ona odvraća turiste i čini banke suzdržanima, a to zauzvrat donosi trajan utjecaj na budući gospodarski razvitak".

Artan Gjergji, izvršni ravnatelj Zaklade za gospodarske slobode, izjavio je za SETimes kako politički zastoj ima široke posljedice.

"Kada je imidž zemlje uništen, to neizbježno utječe na gospodarstvo. Paradoksalno je da su za izgradnju imidža potrebne godine rada i angažiranje na državnoj razini, a samo nekoliko sati da se to upropasti", kazao je.

Iako se negativan utjecaj može osjetiti, istaknuo je, on vjerojatno neće biti dugotrajan.

"Nadajmo se da ćemo imati dovoljno vremena da se oporavimo što više možemo od ovog hendikepa kroz jaku marketinšku kampanju, pokazujući pozitivnu stranu turizma u Albaniji", kazao je Gjergji.

Broj posjetitelja postojano je rastao posljednjih godina. S vladinim podatcima koji pokazuju deseterostruko povećanje od 2004. godine, premijer Sali Berisha težio je učiniti taj sektor glavnim prioritetom. Potrošene su milijarde kako bi se uljepšala albanska obala i arheološke lokacije.

Rastući turizam također je pomogao zemlji u prevladavanju globalne gospodarske krize, iako se stručnjaci razlikuju u tome je li značajno povećao prihode.

Slični članci

Loading

Prema Hoxhi, prerano je znati sa sigurnošću koliko će duboko politički zastoj utjecati na rast.

"Realni i izravni učinci vezani su ne samo za ljudsku i materijalnu štetu, već i za energiju utrošenu na besmislice i loše korake, koja je mogla biti iskorištena za bolje kreiranje politike, upravljanje, jačanje poslovnih ideja i socijalnih aktivnosti", kazao je.

Ipak, istaknuo je, albansko gospodarstvo pokazalo se elastičnim, a ključni pokazatelji ostali su stabilni čak i tijekom opće svjetske financijske krize. Iako put može imati zapreka, dodao je, mala je vjerojatnost isklizavanja s kolosijeka.

"Politički, institucionalni i pravni sustav, gospodarstvo i društvo nastavljaju se opirati negativnim učincima ove političke krize i mali su izgledi da dođe do mračnog scenarija", kazao je Hoxa za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam