Srbija vidi pred sobom energetsku revoluciju

22/12/2010

Dužnosnici razmatraju prednosti obnovljive energije, ali stoji li birokracija na putu?

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 22/12/10

photo

Srbija ima velik potencijal za izgradnju elektrana na snagu vjetra. [Reuters]

Potencijal obnovljive energije ostaje u velikoj mjeri neiskorišten, ali dužnosnici kažu kako će se to promijeniti. Govoreći na nedavnoj tiskovnoj konferenciji, državni tajnik Ministarstva energetike Nikola Rajaković obećao je ulaganje između 300 i 500 milijuna eura u iduće dvije godine.

Takav iznos, dodao je, mogla bi se značajno povećati tijekom idućeg desetljeća.

"Potencijal za ulaganje u obnovljive energetske izvore u Srbiji velik je i iznosi najmanje dvije milijarde eura u idućih pet do sedam godina. Tijekom idućih deset godina, razina ulaganja mogla bi dosegnuti između četiri i pet milijardi eura", kazao je Rajković, dodajući kako elektrane na snagu vjetra imaju najveći ulagački potencijal.

Srbijanska tvrtka MK Grupa već je ušla u partnerstvo s talijanskom tvrtkom Fintel Wind za izgradnju prve male elektrane na snagu vjetra kapaciteta 5 MW do listopada 2011. godine.

"Pokretanje ostalih elektrana na snagu vjetra očekuje se koncem 2012. i početkom 2013. godine. MK Fintel Wind trenutačno razvija četiri projekta na tri različite lokacije u Srbiji, a ukupna vrijednost ulaganja procijenjena je na 150 milijuna eura", izjavila je glasnogovornica Maja Banjalić beogradskim medijima.

Međutim, složene administrativne procedure predstavljaju zapreku, kažu predstavnici tvrtke, pozivajući dužnosnike da raščiste birokraciju.

Američka veleposlanica Mary Warlick izjavila je, u međuvremenu, kako su američki ulagači zainteresirani za taj sektor, ali da će daljnji rad na tome zahtijevati amandmane na određene propise -- većinom vezane za kupovinu struje i povezanost s električnom mrežom. "USAID radi s nekoliko ulagača koji mogu zajedno donijeti preko 1,5 milijardi eura ulaganja u energiju na snagu vjetra", potvrdila je Warlick.

Trenutačno, obnovljivi izvori osiguravaju samo djelić energetskih potreba zemlje, iako bi takvi izvori mogli proizvoditi ekvivalent za 4,3 milijuna tona nafte godišnje.

Pronalaženje potrebnog novca ključna je zapreka. Zemlja nema dovoljno velik proračun da bi sama ispunila cilj koji je iznijela vlada -- 20 posto energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, u usporedbi sa sadašnjih 12 posto. To znači da su vanjski izvori financiranja od ključna značaja.

Slični članci

Loading

Vlada je koncem studenog objavila investicijski vodič za obnovljive izvore energije, nadajući se potaknuti zanimanje.

Petnaest postojećih hidroelektrana daje 10.000 GWh ili trećinu ukupne proizvodnje struje. Srbija nije izgradila veliku hidroelektranu od 1988. godine, ali zemlja ima oko 900 lokacija koje bi se mogle koristiti za manje objekte, izjavio je za SETimes predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike.

Najveća hidroelektrana u zemlji, Đerdap 1, izgrađena je na Dunavu, na granici s Rumunjskom. Proizvodi oko 5.500 GWh struje godišnje.

Dužnosnici Ministarstva energetike kažu kako biomasa čini najveći postotak (63 posto) potencijalne obnovljive energije. Hidroenergija i solarna energija su sljedeće (s po 14 posto), a slijede vjetar (5 posto) i geotermalni izvori (4 posto).

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Regija radi na rješavanju krize sa stambenim smještajem za RomeRegija radi na rješavanju krize sa stambenim smještajem za Rome

Države se usredotočuju na pružanje pomoći toj manjinskoj skupini u legalizaciji naselja u kojima žive.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske države surađuju u borbi protiv ilegalnih aktivnosti, kao što je računalni kriminal. Biste li željeli da se takva suradnja intenzivira?

Da
Ne
Ne znam