Turska gradi novi zatvor za članove PKK

10/11/2009

Nakon deset godina provedenih u samici, čelnik terorističke PKK dobiva novo mjesto boravka.

Esra Erduran za Southeast European Times iz Ankare -- 10/11/09

photo

Muškarac drži fotografiju čelnika kurdskih pobunjenika Abdullaha Ocalana koji se nalazi u zatvoru, tijekom prosvjeda prošlog mjeseca. [Getty Images]

Abdullah Ocalan, zloglasni čelnik Kurdistanske radničke stranke (PKK), dobit će, kako se očekuje, društvo prvi puta nakon približno jednog desetljeća. PKK -- koja je odgovorna za preko 35.000 žrtava u sukobima s turskim snagama sigurnosti -- Sjedinjene Američke Države i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Od kada su ga 1999. godine u Keniji uhitile turske elitne snage, Ocalan je jedini zatvorenik u malenom zatvoru na otoku Imrali koji se nalazi u južnom Mramornom moru. Ocalan je čekao pogubljenje zbog izdaje, dok 2002. godine nije ukinuta smrtna kazna u sklopu mjera koje je Turska poduzela zbog harmonizacije svojih zakona sa zakonodavstvom EU.

Izdržavajući doživotnu zatvorsku kaznu Ocalan provodi dane iza rešetaka u zatvoru s maksimalnim mjerama sigurnosti tipa F, na tom otoku, bez mogućnosti pomilovanja.

Međutim, dani izolacije su gotovi. Ocalan će biti prebačen u novi zatvor na otoku, zajedno s nekoliko ostalih kriminalaca.

Prema izvješću turskog informativnog portala soL, među zatvorenicima koji su podnijeli zahtjev za transfer na taj otok su: Sakir Akkurt, Cetin Arkas, Yasar Cinbas, Nihat Ekmez, Lokman Lacin, Mustafa Okcul, Nedim Ozalp, Naif Ozkilic, Huseyin Yildirim i Sait Yildirim -- svi osumnjičeni članovi PKK koji su osuđeni na doživotne zatvorske kazne ili strog zatvor.

Ministarstvo pravosuđa kazalo je kako će popis biti smanjen na osam, u skladu s rezultatima testova koji su dani desetorici zatvorenika.

Prema izvorima, Ocalan će biti sam u svojem odjeljku, ali će mu biti dozvoljeno da se u slobodno vrijeme druži sa zatvorenicima koji se nalaze u njegovoj zoni. Prema nekim izvješćima, Ocalan će imati televizor.

Slični članci

Loading

Ministarstvo pravosuđa započelo je građevinske radove na novom zatvoru nakon procjene Odbora Vijeća Evrope za sprječavanje zlostavljanja i nehumanog ili degradirajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

Izaslanstvo CPT je posjetilo Ocalana i intervjuiralo ga o njegovim uvjetima života. Izaslanstvo se također sastalo s Ocalanovim odvjetnicima koji su se žalili kako im je teško posjećivati svojeg klijenta u sadašnjim uvjetima.

Ovi novi događaji odigrali su se u trenutku kada turska vlada poduzima demokratsku inicijativu -- u pokušaju iskazivanja dobre volje prema Kurdima.

Prema CNN Turk, novi objekt stoji oko 3,3 milijuna eura.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na Balkanu

Stručnjaci kažu kako suradnja u regiji između nevladinih organizacija i policije može pomoći u suzbijanju tog rastućeg problema.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Smatrate li da se poduzima dovoljno napora kako bi se ljude odvratilo od pomaganja nasilničkim ekstremističkim skupinama?

Da
Ne
Ne znam