Turska gradi novi zatvor za članove PKK

10/11/2009

Nakon deset godina provedenih u samici, čelnik terorističke PKK dobiva novo mjesto boravka.

Esra Erduran za Southeast European Times iz Ankare -- 10/11/09

photo

Muškarac drži fotografiju čelnika kurdskih pobunjenika Abdullaha Ocalana koji se nalazi u zatvoru, tijekom prosvjeda prošlog mjeseca. [Getty Images]

Abdullah Ocalan, zloglasni čelnik Kurdistanske radničke stranke (PKK), dobit će, kako se očekuje, društvo prvi puta nakon približno jednog desetljeća. PKK -- koja je odgovorna za preko 35.000 žrtava u sukobima s turskim snagama sigurnosti -- Sjedinjene Američke Države i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Od kada su ga 1999. godine u Keniji uhitile turske elitne snage, Ocalan je jedini zatvorenik u malenom zatvoru na otoku Imrali koji se nalazi u južnom Mramornom moru. Ocalan je čekao pogubljenje zbog izdaje, dok 2002. godine nije ukinuta smrtna kazna u sklopu mjera koje je Turska poduzela zbog harmonizacije svojih zakona sa zakonodavstvom EU.

Izdržavajući doživotnu zatvorsku kaznu Ocalan provodi dane iza rešetaka u zatvoru s maksimalnim mjerama sigurnosti tipa F, na tom otoku, bez mogućnosti pomilovanja.

Međutim, dani izolacije su gotovi. Ocalan će biti prebačen u novi zatvor na otoku, zajedno s nekoliko ostalih kriminalaca.

Prema izvješću turskog informativnog portala soL, među zatvorenicima koji su podnijeli zahtjev za transfer na taj otok su: Sakir Akkurt, Cetin Arkas, Yasar Cinbas, Nihat Ekmez, Lokman Lacin, Mustafa Okcul, Nedim Ozalp, Naif Ozkilic, Huseyin Yildirim i Sait Yildirim -- svi osumnjičeni članovi PKK koji su osuđeni na doživotne zatvorske kazne ili strog zatvor.

Ministarstvo pravosuđa kazalo je kako će popis biti smanjen na osam, u skladu s rezultatima testova koji su dani desetorici zatvorenika.

Prema izvorima, Ocalan će biti sam u svojem odjeljku, ali će mu biti dozvoljeno da se u slobodno vrijeme druži sa zatvorenicima koji se nalaze u njegovoj zoni. Prema nekim izvješćima, Ocalan će imati televizor.

Slični članci

Loading

Ministarstvo pravosuđa započelo je građevinske radove na novom zatvoru nakon procjene Odbora Vijeća Evrope za sprječavanje zlostavljanja i nehumanog ili degradirajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

Izaslanstvo CPT je posjetilo Ocalana i intervjuiralo ga o njegovim uvjetima života. Izaslanstvo se također sastalo s Ocalanovim odvjetnicima koji su se žalili kako im je teško posjećivati svojeg klijenta u sadašnjim uvjetima.

Ovi novi događaji odigrali su se u trenutku kada turska vlada poduzima demokratsku inicijativu -- u pokušaju iskazivanja dobre volje prema Kurdima.

Prema CNN Turk, novi objekt stoji oko 3,3 milijuna eura.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Focus on Ukraine

Reportaža

Balkan poduzima mjere opreza protiv širenja eboleBalkan poduzima mjere opreza protiv širenja ebole

Stručnjaci upozoravaju da ebola predstavlja veliku prijetnju za regiju te bi je teroristi mogli upotrijebiti kao oružje.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Lavdrim Muhaxheri s Kosova šokirao je mnoge kada se priključio Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL), odrubio glavu jednom mladiću i objavio fotografiju o tome na Facebooku. Slažete li se da njegovi postupci nisu u skladu s islamskim vjerovanjima?

Da
Ne
Ne znam