Istraživanje pokazuje kako Hrvati postaju manje opčinjeni EU

11/02/2009

Rezultati istraživanja Balkan Monitora predstavljeni su prošlog tjedna u Zagrebu. Prema toj anketi, kod brojnih Hrvata manji je entuzijazam glede pridruživanja Uniji.

Davor Konjikušić za Southeast European Times iz Zagreba -- 11/02/09

photo

Sudionici okruglog stola razgovarali su o temi "Hrvatska: umorna od reformi vezanih za EU?" na konferenciji održanoj u petak (6. veljače). [Davor Konjikušić]

Iako je većina Hrvata zadovoljna vlastitim životom, 64 posto njih vjeruje kako zemlja ide u pogrešnom smjeru, navodi se u istraživanju Balkan Monitora. Međutim, samo bi ih 7 posto otišlo u inozemstvo u potrazi za boljim financijskim izgledima. Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji održanoj prošlog tjedna u Zagrebu.

Istraživanje Balkan Monitora -- provedeno u rujnu i listopadu 2008. godine -- najveće je istraživanje javnog mnijenja provedeno u regiji. To je zajednički projekt Europskog fonda za Balkan i Agencije Gallup. Studija stalno prati stajališta žitelja Balkana o životnom standardu, EU, mogućnostima zapošljavanja, boravku u inozemstvu i učinku njihovih vlada.

Na konferenciji u petak (6. veljače), Robert Manchin, ravnatelj Gallupa za Europu, predstavio je rezultate istraživanja.

"Europske institucije moraju preuzeti odgovornost... ako žele poduprijeti integraciju balkanskih država u EU. Također je razvidno kako je Hrvatska čelnik u integraciji regije u EU te kako većina Hrvata ne vidi sebe dijelom Balkana", kazao je Manchin.

Samo nešto više od 25 posto anketiranih podupire članstvo u Uniji. Nešto više građana kaže kako je članstvo u EU korisno za njihovu zemlju u odnosu na one koji kažu kako je štetno (29 posto prema 26 posto), ali većina ispitanika (38 posto) nije zauzimala strane glede tog pitanja.

Istraživanje pokazuje kako Hrvati postaju manje uzbuđeni glede EU. Anketari smatraju kako je tekući spor sa Slovenijom oko morske granice jedan od glavnih čimbenika koji ugrožava entuzijazam građana glede Unije.

Slični članci

Loading

Osim predstavljanja rezultata istraživanja, sudionici okruglog stola razgovarali su i o temi "Hrvatska: umorna od reformi vezanih za EU?" Među sudionicima bili su Manchin, član Europskog fonda za Balkan Hedvig Morvai, predsjednica Nacionalnog odbora za pregovore s EU Vesna Pusić, profesor filozofije i član nevladinih udruga Žarko Puhovski, državni tajnik hrvatskog ministarstva vanjskih poslova Davor Božinović i šef Izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.

Prema Božinoviću, stajališta Hrvatske nisu izražena u samo trima poglavljima u pregovorima s EU. "Ta poglavlja odnose se na provedbu zakona, temeljna prava i konkurentnost na tržištu. Mislim kako imamo vremena ostvariti svoje ciljeve u idućem razdoblju", kazao je Božinović.

Komentirajući rezultate istraživanja, Pusić je kazala kako su oni u puno slučajeva odraz emocija. "Jasno je kako u Hrvatskoj moramo imati nultu toleranciju za organizirani kriminal. Za nas je najvažnija reforma pravosuđa", tvrdi ona.

Puhovski dvoji kako Brussels iskreno prihvaća Zagreb i kaže da Hrvatska trenutačno više brine o ulasku u EU nego što EU zanima prijam Hrvatske. Samo 46 posto Hrvata osjeća se "dobrodošlo od strane EU", u usporedbi sa 82 posto kosovskih ispitanika.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam