Reakcije na uhićenje Karadžića pokazuju duboke političke podjele u BiH

23/07/2008

Dvojake reakcije u Bosni i Hercegovini (BiH) na uhićenje Radovana Karadžića, glavnog osumnjičenika za ratne zločine, pokazuju nastavak političkih podjela u društvu.

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 23/07/08

photo

Bosanski Muslimani mole se za žrtve pokolja u Srebrenici. Haag smatra kako su Radovan Karadžić i njegov vojni zapovjednik Ratko Mladić, glavni krivci za sukobe u Bosni od 1992. do 1995. godine. [Getty Images]

U ponedjeljak (21. srpnja), 13 godina nakon pokolja u Srebrenici, srbijanska policija uhitila je bivšeg čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića. U Bosni i Hercegovini (BiH) mnogi su slavili; ipak dramatične su razlike između reakcija u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Čelništvo Bošnjaka izrazilo je zadovoljstvo zbog zakasnjela uhićenja. Sadašnji predsjedavajući predsjedništva BiH, Haris Silajdžić iz Stranke za BiH, izjavio je na državnoj TV kako je pravda možda spora ali dostižna; ipak je zamijetio kako je Karadžićev vojni zapovjednik Ratko Mladić još u bijegu. Silajdžić je kazao:” genocidni projekt kojeg su pokrenula ova dvojica ne smije ostati u životu -- misleći na RS, koju je Karadžić predvodio tijekom sukoba u BiH.

Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) bošnjačkih Muslimana izrazio je iste osjećaje. Izrazio je nadu kako će suđenje Karadžiću otkriti nove dokaze i omogućiti preispitivanje opravdanosti postojanja RS-a. Tihić je naglasio kako vlasti RS-a nikada nisu uhitile niti sudile ikome za genocid ili masovna ubojstva u BiH.

S druge strane, Mladen Bosić, predsjednik Karadžićeve Srpske demokratske stranke (SDS) u Banja Luci, opisao je Silajdžićeve izjave i izjave drugih dužnosnika u Sarajevu kao “političke orgije” koje ukazuju na to da će se suđenje Karadžiću pretvoriti u suđenje Republici Srpskoj.

“Uhićenje Karadžića ispunilo je jednu od obveza koje proizlaze iz Daytonskog sporazuma”, izjavio je premijer RS Milorad Dodik. Dodao je kako nema kolektivne krivnje koja bi se mogla primijeniti na srpsku etničku skupinu u BiH ili na cijelu RS. Također je naglasio kako su bile neutemeljene sumnje da se Karadžić skriva u RS.

Željko Komšić, hrvatski član tročlanog predsjedništva BiH, pisao je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću naglasivši kako je uhićenjem Radovana Karadžića “Srbija načinila velik korak u normaliziranju bilateralnih odnosa između dviju zemalja i stabilizaciji cjelokupne situacije u regiji”.

Slični članci

Loading

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Miroslav Lajčak, predviđa kako će uhićenje “pomoći građanima BiH da se okrenu od prošlosti i gledaju u budućnost.

Reakcije javnog mnijenja također su bile različite u dvama entitetima. U Banja Luci, iz koje je nekada Karadžić predvodio RS, postupanje javnosti bilo je suzdržano, a vlasti su uspostavile jake mjere sigurnosti.

U Sarajevu, međutim, koje su Karadžićeve snage Bosanskih Srba držale 44 mjeseca pod opsadom, nekoliko tisuća ljudi izišlo je na ulice kako bi proslavilo uhićenje.

Još jedan dan takvih podijeljenih reakcija mogao bi doći kako kada bude uhićen Mladić.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam