Nezaposlenost mladeži postaje ozbiljna zabrinutost u jugoistočnoj Europi

17/07/2007

Trenutačne stope nezaposlenosti u jugoistočnoj Europi mogle bi postati socijalno pitanje u regiji, u kojoj brojna mladež ne polazi školu i nema posao.

Georgi Mitev-Šantek za Southeast European Times iz Beograda -- 17/07/07

photo

Brojna mladež u regiji ne može pronaći posao. [Laura Hasani]

U gospodarskom ozračju jugoistočne Europe koje se brzo mijenja, brojni diplomirani studenti nezaposleni su. Na konferenciji Svjetske banke "Mladež u istočnoj Europi i središnjoj Aziji: Od politike do akcije", održanoj u svibnju u Rimu, kazano je kako bi trend nezaposlenosti mogao usporiti gospodarski rast i dovesti do većeg siromaštva i kriminala u regiji.

Do 2005. godine sve nove zemlje članice EU oporavile su razinu BDP-a u odnosu na devedesete godine. Međutim, zemlje jugoistočne Europe oporavljale su se sporije. Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (BiH) i Makedonija bile su opterećene unutarnjim potresima od sukoba na Balkanu.

Danas je stopa zaposlenosti u Sloveniji iznad prosjeka EU-15 od 65,2 posto, ali u Makedoniji iznosi samo nešto više od 30 posto. Hrvatska je i dalje 10 posto ispod prosjeka EU-15. Problem nezaposlenosti u regiji smatra se ozbiljnim problemom, budući da je većina nezaposlenih starosne dobi ispod 30 godina.

U brojnim zemljama u regiji postoji razlog za zabrinutost. U Albaniji i Turskoj većina mladeži starosne dobi od 18 do 24 godine nema srednju školu.

Školski sustavi u jugoistočnoj Europi pod pritiskom su, kako na unutarnjem tako i na međunarodnom planu, pružiti stručnost koju traži tržište rada, ali trenutačno nisu u stanju nositi se s potrebama mladeži u regiji.

"Sramotno je to što nam vlada nudi nakon šest godina studija, teškog rada i strpljivosti. Završio sam elektrotehniku s visokim prosjekom i u rekordnom roku i što je danas moja mogućnost u Srbiji", kaže Miloš Pavlović, 24, iz Beograda. "Svi smo se nadali kako će se s vremenom stvari u Srbiji poboljšati, ali očito se ništa ne mijenja".

Više tehničko obrazovanje u regiji također ne uspijeva ostvariti tranziciju škola-posao za mladež. Skoro 90 posto diplomiranih studenata viših škola bilo je nezaposleno u 2003. godini, godinu do pet godina nakon diplome, navode Svjetska banka i UNICEF. U BiH, diplomirani studenti tehničkih škola imali su puno manje izgleda naći posao u usporedbi s onima s općim srednjim obrazovanjem.

Slični članci

Loading

Bez izgleda za posao, mladež je prisiljena tražiti druge načine za ostvarivanje prihoda. Oni se često okreću crnom tržištu ili kriminalnim aktivnostima. U Srbiji su kod mlađih generacija dva puta veći izgledi da će postati umiješani u poslove na crnom tržištu u usporedbi s odraslim osobama.

Velik broj mladeži također napušta svoje zemlje kako bi stekli dobro obrazovanje, pronašli primjereno plaćen posao i započeli karijeru. Ovaj "odljev mozgova" u regiji postaje skoro jednako ozbiljan problem kao sam čimbenik nezaposlenosti. Na Kosovu više od polovice mladeži pokušava emigrirati u zapadnu Europu, Sjedinjene Države ili Kanadu, u nadi da će izgraditi karijeru.

U studijama Svjetske banke zaključuje se kako se problem nezaposlenosti mladeži može riješiti otvaranjem novih radnih mjesta, što zahtijeva bolje ulagačko ozračje. Glavne zapreke ulaganjima i , kao posljedica toga, otvaranju radnih mjesta, prekomjerni su tržišni propisi, administrativne zapreke i visoki porezi, kaže Banka.

Ukoliko se visoke stope nezaposlenosti nastave, utjecat će na socijalnu i gospodarsku dinamiku na iskrivljen način, što bi moglo osujetiti napore regije za ulazak u održivi gospodarski razvitak.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam