Nezaposlenost mladeži postaje ozbiljna zabrinutost u jugoistočnoj Europi

17/07/2007

Trenutačne stope nezaposlenosti u jugoistočnoj Europi mogle bi postati socijalno pitanje u regiji, u kojoj brojna mladež ne polazi školu i nema posao.

Georgi Mitev-Šantek za Southeast European Times iz Beograda -- 17/07/07

photo

Brojna mladež u regiji ne može pronaći posao. [Laura Hasani]

U gospodarskom ozračju jugoistočne Europe koje se brzo mijenja, brojni diplomirani studenti nezaposleni su. Na konferenciji Svjetske banke "Mladež u istočnoj Europi i središnjoj Aziji: Od politike do akcije", održanoj u svibnju u Rimu, kazano je kako bi trend nezaposlenosti mogao usporiti gospodarski rast i dovesti do većeg siromaštva i kriminala u regiji.

Do 2005. godine sve nove zemlje članice EU oporavile su razinu BDP-a u odnosu na devedesete godine. Međutim, zemlje jugoistočne Europe oporavljale su se sporije. Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (BiH) i Makedonija bile su opterećene unutarnjim potresima od sukoba na Balkanu.

Danas je stopa zaposlenosti u Sloveniji iznad prosjeka EU-15 od 65,2 posto, ali u Makedoniji iznosi samo nešto više od 30 posto. Hrvatska je i dalje 10 posto ispod prosjeka EU-15. Problem nezaposlenosti u regiji smatra se ozbiljnim problemom, budući da je većina nezaposlenih starosne dobi ispod 30 godina.

U brojnim zemljama u regiji postoji razlog za zabrinutost. U Albaniji i Turskoj većina mladeži starosne dobi od 18 do 24 godine nema srednju školu.

Školski sustavi u jugoistočnoj Europi pod pritiskom su, kako na unutarnjem tako i na međunarodnom planu, pružiti stručnost koju traži tržište rada, ali trenutačno nisu u stanju nositi se s potrebama mladeži u regiji.

"Sramotno je to što nam vlada nudi nakon šest godina studija, teškog rada i strpljivosti. Završio sam elektrotehniku s visokim prosjekom i u rekordnom roku i što je danas moja mogućnost u Srbiji", kaže Miloš Pavlović, 24, iz Beograda. "Svi smo se nadali kako će se s vremenom stvari u Srbiji poboljšati, ali očito se ništa ne mijenja".

Više tehničko obrazovanje u regiji također ne uspijeva ostvariti tranziciju škola-posao za mladež. Skoro 90 posto diplomiranih studenata viših škola bilo je nezaposleno u 2003. godini, godinu do pet godina nakon diplome, navode Svjetska banka i UNICEF. U BiH, diplomirani studenti tehničkih škola imali su puno manje izgleda naći posao u usporedbi s onima s općim srednjim obrazovanjem.

Slični članci

Loading

Bez izgleda za posao, mladež je prisiljena tražiti druge načine za ostvarivanje prihoda. Oni se često okreću crnom tržištu ili kriminalnim aktivnostima. U Srbiji su kod mlađih generacija dva puta veći izgledi da će postati umiješani u poslove na crnom tržištu u usporedbi s odraslim osobama.

Velik broj mladeži također napušta svoje zemlje kako bi stekli dobro obrazovanje, pronašli primjereno plaćen posao i započeli karijeru. Ovaj "odljev mozgova" u regiji postaje skoro jednako ozbiljan problem kao sam čimbenik nezaposlenosti. Na Kosovu više od polovice mladeži pokušava emigrirati u zapadnu Europu, Sjedinjene Države ili Kanadu, u nadi da će izgraditi karijeru.

U studijama Svjetske banke zaključuje se kako se problem nezaposlenosti mladeži može riješiti otvaranjem novih radnih mjesta, što zahtijeva bolje ulagačko ozračje. Glavne zapreke ulaganjima i , kao posljedica toga, otvaranju radnih mjesta, prekomjerni su tržišni propisi, administrativne zapreke i visoki porezi, kaže Banka.

Ukoliko se visoke stope nezaposlenosti nastave, utjecat će na socijalnu i gospodarsku dinamiku na iskrivljen način, što bi moglo osujetiti napore regije za ulazak u održivi gospodarski razvitak.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

EU mijenja svoj gospodarski pristup u odnosu na BalkanEU mijenja svoj gospodarski pristup u odnosu na Balkan

Unija je utvrdila nove kriterije za zemlje kandidate za članstvo i potencijalne kandidate.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod s posadom obavlja konačne pripreme za neutralizaciju najopasnijeg dijela sirijskog arsenala kemijskog oružja. Što mislite, koliko je ta operacija bitna za zaštitu civilnog stanovništva od kemijskog oružja?

Vrlo bitna
Nije pretjerano bitna
Uopće nije bitna
Ne znam