Razdvajanje Vojske Srbije i Crne Gore: Perspektiva Crne Gore

21/09/2006

Nova i neovisna Crna Gora u procesu je određivanja vrste oružanih snaga koju zemlja sa 620.000 stanovnika može podnijeti.

Antonela Arhin za Southeast European Times – 21/09/06

photo

Skupina mladih maše nacionalnim stjegovima Crne Gore ispred zgrade parlamenta u Podgorici nakon službenog objavljivanja neovisnosti o državnoj zajednici sa Srbijom. [Getty Images]

U roku od nekoliko tjedana od dobivanja neovisnosti, Crna Gora usvojila je Strategiju nacionalne sigurnosti i ustrojila Ministarstvo obrane. Nova i neovisna država ponovila je kako je odlučna postati dijelom regionalnih i globalnih sustava sigurnosti, uz definiranje plana za restrukturiranje svojih obrambenih snaga.

Okosnicu nove Vojske Crne Gore najvjerojatnije će činiti kopnene snage, dok će količina opreme biti značajno smanjena. Crna Gora trenutačno ima oko 50 tenkova T-55 i oko 300 komada artiljerije različitog kalibra.

Radi malog proračuna za vojsku, Crna Gora će najvjerojatnije prodati cjelokupne zrakoplovne snage te će možda zatražiti zaštitu zračnog prostora od susjednih zemalja.

Nekadašnja savezna mornarica brojila je preko 1.000 profesionalnih vojnika. S oko 620.000 građana, Crna Gora neće moći sama plaćati trošak tih snaga. Međutim, mišljenja se razilaze oko smanjenja mornarice.

Prema jednom scenariju, Crna Gora mogla bi prodati svoje ratne brodove i mornaricu smanjiti na opseg obalne straže. Prema umirovljenom generalu Blagoju Grahovcu, savjetniku za sigurnost predsjednika crnogorskog parlamenta, to bi bilo dovoljno.

Slični članci

Loading

Što se tiče kopnenih snaga, Srbiji treba vojska od 8.500-10.000 profesionalnih vojnika, dok bi ih Crna Gora mogla imati od 650 do 1.100, kaže Grahovac.

Suprotno tome, savjetnik za sigurnost pri Vladi Radosav Martinović vjeruje kako Crna Gora treba imati cjelovitu mornaricu te kako je samo obalna straža nedovoljna.

Prema Martinoviću, Vojska Crne Gore trebala bi u budućnosti biti mala po veličini, profesionalna, integrirana u zajednički sigurnosni sustav regije i ekonomski održiva. Trebala bi imati oko 3.000 vojnika, a 2007. taj bi se broj smanjio na 2.400. Potrebe takve vojske bile bi zadovoljene s 2% izdvajanja od BNP-a zemlje. To znači 10.000 eura u godišnjim primanjima po vojniku, obuci i znanstvenom i tehničkom razvoju.

Napetost u regiji napokon je prestala te nema straha da bi se vojska mogla koristiti u negativnom kontekstu, rekao je Martinović.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam