"Kapetan Dragan" uhićen u Australiji

25/01/2006

Četiri mjeseca nakon što su jedne australske novine objavile kako živi u Perthu, bivši zapovjednik srpskih paravojnih snaga Dragan Vasiljković nalazi se iza rešetaka i sučeljava sa zahtjevom za izručenje kojeg će podnijeti Hrvatska.

Kristina Ćuk za Southeast European Times iz Zagreba -- 25/01/05

photo

Vasiljković je priznao svoje djelovanje tijekom razdoblja rata, ali je negirao kako je počinio zločine. [AFP]

Bivši zapovjednik srpskih paravojnih formacija u Hrvatskoj Dragan Vasiljković nalazi se u zatvoru nakon što je u petak (20. siječanj) uhićen u Sydneyu u Australiji. Do uhićenja je došlo na temelju uhidbenog naloga Interpola koji je podignut protiv ovog 51-godišnjaka koji ima dvojno australsko-srbijansko državljanstvo, i koji živi u Perthu gdje radi kao učitelj golfa.

Vasiljković poznat pod nadimkom "Kapetan Dragan", navodno je predvodio postrojbu koja je počinila ratne zločine početkom devedesetih godina, kada je Jugoslavija Slobodana Miloševića pokušavala zaustaviti težnje Hrvatske za neovisnošću. Hrvatski tužitelji optužili su Vasiljkovića da je osobno nadzirao planove za napad na policijsku postaju u Glini i zauzimanje sela Gornji i Donji Viduševac. Napadi su doveli do uništavanja kuća, progonstva lokalnog stanovništva i smrti civila, uključujući stranog novinara.

Osim toga, Vasiljković je optužen za zlostavljanje i pokolj zatočenih hrvatskih vojnika i policajaca u ljeto 1991. godine, kao i za ratne zločine počinjene u selu Bruška u blizni Bekovca u veljači 1993. godine.

Slični članci

Loading

Hrvatska Radio Televizija objavila je video snimku koja ukazuje na umiješanost Vasiljkovića u paljenja, pljačku i ubojstva. Prema riječima Ivice Pandže Orkana, umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske, vojnici Kapetana Dragana "počinili su najgore ratne zločine koji su rezultirali smrću 2.100 osoba".

Prema pisanju lista The Australian, koji je u svojem izvješću u listopadu 2005. godine otkrio kako se osumnjičenik nalazi u Perthu, Vasiljković je priznao obučavanje srpskih novaka, ispitivanje hrvatskih vojnika, ubojstva u borbenim akcijama i vođenje napada na zapovjedna središta. Međutim negirao je kako je počinio bilo kakve ratne zločine.

U izvješću UN-a iz 1994 godine Vasiljković je naveden kao drugi po značaju iza ozloglašenog srbijanskog ratnog vođe, pokojnog Željka "Arkana" Ražnatovića.

Hrvatska se sada priprema službeno zatražiti njegovo izručenje. Prema hrvatskom ministarstvu pravosuđa, taj proces neće biti jednostavan, jer je važno ispuniti sve uvjete. Osim toga, analitičari ističu kako će Zagreb biti pod pritiskom da pokaže kako provesti nepristran proces protiv Vasiljkovića, tretirajući ga isto kao što bi tretirali Hrvata optuženog za slične zločine.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam