Kritičari i pristaše još uvijek raspravljaju o Nikolićevoj pobjedi

02/06/2012

Više od tjedan dana nakon pobjede, srpski predsjednik Tomislav Nikolić i dalje izaziva suprotstavljena gledišta.

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 02/06/12

photo

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić položio je prisegu u četvrtak (31. svibnja). [Nikola Barbutov/SETimes]

Iako je u četvrtak (31. svibnja) položio prisegu kao predsjednik Srbije, pobjeda Tomislava Nikolića i dalje izaziva burne rasprave u javnosti. Neki kažu da je zbog iznimno loše gospodarske situacije svaka promjena dobrodošla, dok neki -- podsjećajući na Nikolićevu prošlost i njegov ekstremni nacionalizam -- izražavaju sumnju oko toga hoće li nastaviti europski put i regionalnu suradnju Srbije.

"Srbija se pretvorila u iznimno nestabilnu zemlju, pa je nekako logično da je nestabilna osoba izabrana za njezina predsjednika", napisao je književnik Svetislav Basara u svojoj kolumni u dnevniku Danas.

Analitičari misle da je ishod izbora određen slabim odazivom.

Svetlana Logar iz agencije za istraživanje javnog mišljenja Ipsos Strategic Marketing, izjavila je da su slabim odazivom i ubacivanjem nevažećih listića, birači izrazili svoje mišljenje o kandidatima.

"Neki će reći da su građani bili lijeni i nisu izašli na izbore. Pitanje je, međutim, zašto su bili lijeni? Rekla bih da im se jednostavno nije svidio [izbor]", rekla je Logar za SETimes.

Rasim Ljajić, čelnik Socijaldemokratske partije Srbije i koalicijski partner Borisa Tadića, izjavio je da je bivši predsjednik "žrtvovan" i da je platio cijenu za svo nezadovoljstvo građana gospodarskom situacijom.

"Onaj koji je najmanje kriv, koji je najnapornije radio i obavljao svoj posao najbolje što je mogao u danim okolnostima i u teškoj krizi, ostao je na cjedilu", rekao je Ljajić za SETimes.

Ljajić i dalje smatra da je Nikolićeva pobjeda iznenađenje, s obzirom da je Tadić imao barem minimalnu prednost u prvom krugu, dok je u drugom krugu imao potporu većine stranaka.

"Potpora stranaka očito je bila samo verbalna i nije se materijalizirala", rekao je Ljajić.

Rasprava se zahuktava i u blogosferi.

Slični članci

Loading

Vladimir nije zadovoljan slikom koju je Srbija poslala u svijet izborom Nikolića. "Sada smo pokazali svima u regiji da smo doista ono što nismo vjerovali -- primitivci."

Blogerica anonimus nije zadovoljna Nikolićevom europskom orijentacijom. "Srbiji je potreban predsjednik koji postupa u ime Srbije, za srpski narod na Kosovu i Metohiji. A ne ovako, [da nam EU] zapovijeda. Trebamo imati dobre odnose sa EU, s Rusijom i svim ostalim zemljama", napisala je.

Međutim, neki misle da bi Nikolić mogao voditi Srbiju, baš kao što je vodio svoju stranku. "Za samo tri i pol godine Nikolić je napravio čudo: snažnu, jaku i prosperitetnu stranku", napisao je progressive.

Međutim, neki jednostavno ne žele prihvatiti novog čelnika. "Vi niste moj predsjednik, niti ćete ikad biti", rekao je Vladica.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam