Bravo Srbija!

03/03/2012

Srbija je u četvrtak konačno dobila status kandidata za članstvo u EU.

Bojana Milovanović i Paul Ciocoiu za Southeast European Times iz Beograda i Bukurešta -- 03/03/12

photo

Zastava EU podignuta je ispred zgrade Skupštine Srbije nakon što je zemlja dobila zeleno svjetlo za kandidaturu za članstvo u Uniji. [Nikola Barbutov/SETimes]

Nakon četiri godine čekanja, kandidatura za članstvo Srbije u EU odobrena je ovog tjedna.

Državni dužnosnici, na čelu s predsjednikom Borisom Tadićem, jednoglasno su ocijenili da je status kandidata prigoda za bolji život građana Srbije, veća ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i bolji životni standard.

Međutim, ekonomski analitičar Miroslav Zdravković smatra da su takva očekivanja nerealna, budući da se cijela Europa bori s gospodarskim poteškoćama.

"Zemlje EU suočavaju se s padom industrijske proizvodnje -- situacija se ponovno približava onim katastrofalnim pokazateljima s konca 2008. godine i početka 2009. godine. Zato je nerealno očekivati ulaganja i nova radna mjesta u Srbiji", rekao je Zdravković, jedan od analitičara internetskog portala Makroekonomija, u izjavi za SETimes. "Nisam primijetio da građani vide neku posebnu korist, nisam primijetio ikakvu radost ili vesela lica nakon što je Srbija postala kandidat."

Mnogi blogeri vjeruju da je kandidatura pozitivna stvar.

"S ovakvim uspjehom, ne strahujem za budućnost moje Srbije", napisao je posjetitelj spagettini na internetskoj stranici B92.

Vrki smatra da je Srbija konačno dobila nešto što je zaslužila još odavno.

"Bravo. Sada, Srbijo, budi pametna i gledaj u budućnost. Sljedeći korak je datum za početak pregovora, a do tada i za to još mnogo pitanja mora biti riješeno. Pravosuđe, korupcija, nezaposlenost … Idemo početi od izbora, da vidimo tko i kako, i potom krenuti dalje."

Denis, međutim, ukazuje koliko je dug proces od statusa kandidata do punopravnog članstva, i kaže da su ostale zemlje u regiji otišle dalje u europskim integracijama od Srbije.

"Da, idemo slaviti kandidaturu kao veliki uspjeh, s obzirom da je Hrvatska postala članica prije nego što smo mi uopće dobili status kandidata, da Crna Gora ima datum za početak pregovora, da ne spominjem Rumunjsku, Bugarsku."

Unatoč pozitivnom ishodu, proces odobrenja nije išao glatko.

U prosincu 2011. godine, Njemačka je blokirala kandidaturu Srbije zbog primjedbi koje je imala glede njezinih odnosa s Kosovom. I početkom tjedna, sve je gotovo propalo zbog žalbi Rumunjske na tretman skupine etničkih Rumunja.

Taj potez došao je kao šok. Rumunjska nije postavljala pitanje Vlaha u ranijim raspravama o kandidaturi za članstvo u EU.

Nakon brzih pregovora, dužnosnici Srbije i Rumunjske postigli su sporazum koji se odnosi na tu manjinu, što je bilo dovoljno da Bukurešt povuče svoje uvjete za Beograd.

Rumunjski blogeri razmatraju cijeli spor i pokušavaju dati neke odgovore.

"Je li pravo manjina unutarnji problem Rumunjske ili je to europski problem?" pita Laura Cernahoschi.

Slični članci

Loading

"Do sada, a posebice do ulaska u EU, nama je govoreno da je to europski problem i da je Rumunjska otišla dalje od bilo koje zemlje u regiji glede poštivanja manjinskih prava", dodala je.

"Siguran sam da je početno odbijanje Rumunjske strogo vezano za Schengen, a ovaj je problem bio samo izgovor, iako Srbi nisu baš ludi za poštivanjem prava manjina", rekao je Lazy.

Momo se ne slaže s tim iznenađujućim potezom.

"Iz kuta zapadnjaka, rumunjska diplomacija ismijala je njihove iznimne korake da stabiliziraju regiju koja se suočava s opasnošću od pravog građanskog rata zbog besmislica kao što su pisanje latinicom ili ćirilicom manjine koja nije oduševljena da je nazivaju rumunjskom, već vlaškom. Rumunjska je mogla naći vremena za manjinu Rumunja/Vlaha nakon što Srbija uđe u EU", piše.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Regija radi na rješavanju krize sa stambenim smještajem za RomeRegija radi na rješavanju krize sa stambenim smještajem za Rome

Države se usredotočuju na pružanje pomoći toj manjinskoj skupini u legalizaciji naselja u kojima žive.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske države surađuju u borbi protiv ilegalnih aktivnosti, kao što je računalni kriminal. Biste li željeli da se takva suradnja intenzivira?

Da
Ne
Ne znam