Blogeri raspravljaju o opasnosti novih sukoba na Kosovu

01/10/2011

Mnogi teže miroljubivom pristupu u postupanju Srbije prema Kosovu.

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 01/10/11

photo

Kosovski Srbi na barikadi na prijelazu Jarinje. [Reuters]

Kosovo je ponovno u središtu javne rasprave nakon najnovijeg sukoba na barikadi na prijelazu Jarinje ovog tjedna -- u kojem je ranjeno sedam Srba i četiri vojnika KFOR-a.

Napetosti su izazvale brojne reakcije i komentare dok blogeri vode raspravu kako bi Srbija mogla zaštititi svoje interese na Kosovu istovremeno izbjegavajući sukob.

Mnogi kažu kako su protiv nasilja, ali neki dodaju da se napetosti sada povećavaju jer KFOR proširuje svoje "sigurnosne zone" i provjeru osobnih iskaznica u vlakovima na liniji Kraljevo-Zvečani.

Oporbena Demokratska stranka Srbije (DSS) bivšeg premijera Vojislava Koštunice nametnula se u odnosu na vladu -- ili je bar mislila da to čini -- objavivši priopćenje u cilju iznošenja nezadovoljstva naroda, i zalažući se za raskid sa dosadašnjom politikom.

"Zapadne sile prvo su bombardirale Srbiju, a potom su ilegalno proglasile neovisnost Kosova. Sada NATO puca i koristi brutalnu silu protiv srpskog naroda. Nije točno da su NATO i EULEX statusno neutralni, jer koriste sva sredstva i golu silu kako bi uspostavili neovisnu državu Kosovo", navodi se u priopćenju DSS-a.

"Srpski narod na Kosovu brani svoju slobodu i svoje pravo da pripada državi Srbiji, a to pravo NATO i EULEX ne mogu oduzeti silom. Neprijateljstvo koje NATO i EULEX pokazuju zahtijevaju najodlučnije korake Srbije u smjeru traženja od EULEX da odmah napusti Kosovo i da se ponovno uspostavi misija UN-a, koja jedina ima takav mandat prema Rezoluciji 1244 UN-a," navodi se u priopćenju.

Analitičar za sigurnost Aleksandar Radić izjavio je, međutim, za SETimes kako srpska vlada više nema prostora i da je sve što može učiniti boriti se za neko povoljno rješenje političkim i diplomatskim sredstvima.

"Neke radikalne frakcije možda se nadaju [nečem drugom], ali nakon svega što se dogodilo u prošlosti ne možemo čak ni prijetiti, a kamoli koristiti silu", izjavio je Radić. "Eskalacija pitanja Kosova posljedica je zanemarivanja, i nitko se nije ozbiljno bavio tim problemom, svi su ga koristili u svoje političke ciljeve."

Radić je ukazao na činjenicu da Srbi i Albanci moraju živjeti zajedno u ovoj regiji, zbog čega se mora pronaći trajno i održivo rješenje problema Kosova.

AleksandarII komentira kako priopćenje DSS-a pokazuje "nevjerojatnu dvoličnost u situaciji u kojoj je srpski narod na Kosovu ostavljen na milost [vladi] uz prešutno odobravanje srpskih političara, uključujući tu i oporbu".

"Stvarno ne znam što je rješenje za ovu situaciju, ali znam da busanje u prsa dok je srpski narod u domovini uspavan nije", napisao je.

Analitičar Drago Kovačevć tvrdi kako će obični kosovski Srbi platiti najvišu cijenu zato što su zauzeli stajalište, dok će političari koji imaju obvezu zaštititi interese Srba na Kosovu izaći iz svega nedirnuti.

"Kladim se da nitko od čelnika i lokalnih tajkuna koji su planirali sve ovo nije ranjen, niti je udisao suzavac i bio protresen šok bombama. Barikade su izgleda domoljubna obveza samo za običan narod. Ni riječ se ne može čuti od bilo kojeg srpskog dužnosnika, osim od [pregovarača] Borka Stefanovića i ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića, koji sada pozivaju na mir i suzdržanost", rekao je Kovačević.

Slični članci

Loading

Pita što je potrebno da se okonča agonija, osim razuma? "Voditi rat protiv KFOR-a, najblaže je rečeno, suludo."

Međutim, Anonymous se slaže da Srbi trebaju proučiti povijest i izvući pouke iz nje.

"Ne gajim iluzije da je Kosovo Srbija. Našim pogreškama i lošom politikom velika većina ljudi na Kosovu danas su Albanci, koji ne žele biti dio Srbije. Ali, također, sjever Kosova naseljen je Srbima koji žele živjeti u Srbiji. Trebamo učiti iz svojih pogrešaka, sačuvati što možemo i jednom zauvijek definirati granice Srbije", kaže.

Ipak, neki, poput Milana, uočavaju ravnotežu snaga na terenu, ali nisu za izbjegavanje sukoba. "Ja bih išao u rat i pustio da se dogodi što god se dogodi. Ovo nije prvi puta i točno je da su jači, ali postoji nešto što Srbi vrednuju [toliko da] da bi trebali ginuti za to".

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam