Književnik Kadare prelazi granice

30/10/2009

Poznati književnik Ismail Kadare donio je Albancima ponos, ali neki postavljaju pitanje treba li književnost gledati kroz povećalo domoljublja.

Manjola Hala za Southeast European Times iz Tirane -- 30/10/09

photo

Ismail Kadare (lijevo) prima uglednu nagradu Princa od Asturije za 2009. godinu. [Getty Images]

Značajna španjolska zaklada dodijelila je Nagradu Princa od Asturije za pisanu riječ, koja je ravna Nobelovoj nagradi za književnost u toj zemlji, albanskoj književnoj ikoni Ismailu Kadareu.

Objavljujući ovogodišnjeg pobjednika, zaklada je nazvala Kadarea "vrhuncem albanske književnosti koji ne zaboravljajući svoje korijene prelazi granice i izdiže se kao univerzalni glas protiv totalitarizma".

Kadare, 73, koji se smatra vodećim esejistom i pjesnikom, prošao je kroz komunističko razdoblje u Albaniji boreći se protiv totalitarizma svojim pisanjem. Ubrzo nakon pada režima Envera Hoxhe 1990. godine, Kadare je zatražio politički azil u Francuskoj.

Iako je njegova uloga u albanskoj kulturi neosporna i mnogi su Albanci ponosni na Kadareove književne uspjehe, neki blogeri danas izražavaju šire filozofsko neslaganje glede značenja ove posljednje nagrade. Razilaze se oko toga je li to priznanje albanskoj kulturi, promiče li se njome zemlja ili jednostavno ističe Kadareov književni talent.

Alidea prenosi opće stajalište opisujući Kadarea kao "pisca koji je učinio da albanski jezik bude ponosan". La_rosee se slaže i daje svoj glas kolektivnoj nadi kako će Kadare uskoro također osvojiti Nobelovu nagradu.

Lulian Kodra iznenađen je što je Kadare prihvatio nagradu, budući da Španjolska još uvijek nije priznala Kosovo i ostaje nepokolebljivi protivnik njegove neovisnosti. S druge strane, Monda ne vidi razlog da Kadare odbije nagradu.

Slični članci

Loading

Prema rruga02, Kadare zaslužuje nagradu jer je puno pridonio promicanju albanske kulture. Takvo viđenje književnosti, međutim, osporava Arbri09. Za tog blogera pisanje je umjetnost, a ne oblik odnosa s javnošću. Bit pisanja nije unaprjeđenje političke pozicije ili pomoć u promidžbi zemlje.

Kadare je jedinstven, piše Onufri. "Niti jedan drugi albanski pisac nije niti blizu njegovu geniju… unatoč onima koji misle da jesu", piše on, dodajući da je osobno upoznao tog književnika.

Dobitnik nagrade Princa od Asturie jest, kaže Onufri, "zastrašujuće vješt mislilac i [istodobno] vrlo suzdržana osoba".

Alproud rezimira rašireno mišljenje. Kadare, piše on, najpoznatiji je albanski pisac na svijetu i kao takav je dragocjen resurs.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na Balkanu

Stručnjaci kažu kako suradnja u regiji između nevladinih organizacija i policije može pomoći u suzbijanju tog rastućeg problema.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Smatrate li da se poduzima dovoljno napora kako bi se ljude odvratilo od pomaganja nasilničkim ekstremističkim skupinama?

Da
Ne
Ne znam