Čepovi za invalidska kolica

12/07/2012

Projekt prikupljanja tisuća čepova za boce za tvrtku koja se bavi recikliranjem u zamjenu za kolica za hendikepirane u turskom Izmiru ubrzo se proširio i na druge zemlje.

Safet Kabashaj iz Prištine za Southeast European Times - 12/07/12

photo

Student Korab Ahmeti (lijevo) pokrenuo je u Prištini inicijativu "čepovi za kolica". Valon Osmani je dobio kolica. [Safet Kabashaj/SETimes]

Kushtrim Ahmeti s Kosova došao je 2010. godine na ideju prikupljanja plastičnih čepova za boce u zamjenu za kolica vidjevši majku koja je nosila svoje hendikepirano dijete u medicinski centar u turskom Izmiru, gdje se nalazila njegova liječnička ordinacija.

Ahmeti je projekt čepovi-za-kolica predložio tvrtci za recikliranje iz Izmira, Muzaffer Pınarbası Isletmeleri. Tvrtka je nakon početnog oklijevanja pristala, ponudivši jedna kolica za 250 kg materijala za recikliranje – oko 60.000 čepova za boce.

Ahmeti je postavio kutije u hodnike Sveučilišta Ege u Izmiru, uz poruku: "Ovdje ubacite čepove [boca] za kolica." Na njegovo iznenađenje, kutije su se brzo punile.

"Nakon što smo u Izmiru naišli na široku podršku, dobivali smo goleme količine čepova. Tako smo premašili naš cilj od jednih kolica. Ubrzo smo uspjeli dobiti 20 kolica."

Slični članci

Loading

Prikupljanje čepova za boce ubrzo je postalo fenomen koji se proširio izvan granica Turske. Za manje od dvije godine projektu su se priključile 44 zemlje i hendikepiranima je podijeljeno gotovo 1.500 kolica, većinom u Turskoj.

Mustafa Urgen, menadžer tvornice Pınarbası, izjavio je za SETimes kako je ta tvrtka sretna što je u prilici biti partner u ovom projektu te je odlučna u namjeri da ustraje u angažmanu na promicanju recikliranja i pomoći hendikepiranima.

Somalija je bila prva strana zemlja koja je zahvaljujući ovoj inicijativi dobila invalidska kolica. Prikupljanje čepova za boce je sada popularno na Kosovu, a projekt vodi Ahmetijev brat Korab, student na Američkom sveučilištu na Kosovu, gdje je pokrenuo inicijativu.

Jedan od njegovih partnera je veleposlanstvo Turske na Kosovu, koje je preuzelo na sebe transport čepova do Izmira te će ovog ljeta u Prištinu dostaviti prvi kontingent od 50 invalidskih kolica.

This text will be replaced
Transkript | Podcast
Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam