Turske žene nastoje se nositi s društvom u kojem dominiraju muškarci

15/03/2012

Nekoć su živjele u naciji koja im je pružala značajna prava i status, u mjeri većoj no u bilo kojoj muslimanskoj zemlji, no danas se žene u Turskoj suočavaju s nizom problema.

Menekse Tokyay iz Istanbula za Southeast European Times - 15/03/12

photo

Aktivistica pokreta za ženska prava Femen prosvjedovala je protiv nasilja u obitelji 8. ožujka u Istanbulu. [Reuters]

Žene u Turskoj se i dalje nose s problemima koji proizlaze iz tradicionalnih patrijarhalnih vrijednosti i društvenih odnosa kojima u velikom dijelu svakodnevnog života dominiraju muškarci. Ipak, često preispituju spolnu diskriminaciju i nasilje u obitelji te posljedično zahtijevaju unapređivanje postojećih zakona u skladu sa standardima suvremenih zapadnih društava.

U novije se vrijeme vezano uz probleme žena u Turskoj najčešće raspravlja o rastućem trendu nasilja diljem zemlje, u svim oblicima, neovisno o socioekonomskim i obrazovnim razinama.

Kao posljedica pretežno patrijarhalne strukture, gotovo polovica svih žena navodi kako su bile izložene fizičkom ili seksualnom nasilju od strane svojih supružnika ili partnera.

Slični članci

Loading

Ayse Kaya iz jugoistočne Anatolije je 26-godišnjakinja slomljena srca, već više od desetljeća žrtva nasilja u obitelji od strane supruga za kojeg se bila prisiljena udati.

"Svjedočila sam mnogim stvarima i još im svjedočim. Primjerice, kad sam u braku rodila prvo dijete, ono se razboljelo. Zatražila sam od supruga da odvede dijete u bolnicu. Odbio je. A moje je dijete umrlo."

Žene koje nose islamske marame zbog religijskih uvjerenja ili pritiska obitelji također su suočene sa spolnom diskriminacijom - priječi im se pravo na obrazovanje i zapošljavanje. Procjenjuje se kako najmanje 60% žena u Turskoj nose maramu kojom pokrivaju lice.

Sveučilišta diljem Turske su od 2010. godine počela odustajati od službene zabrane za žene koje nose marame na glavi, ali ograničenja u domeni javnih službi prenesena su i u privatni sektor.

This text will be replaced
Transkript | Podcast
Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam