Regija očekuje napredak i izazove u 2013. godini

31/12/2012

Zemlje jugoistočne Europe u predstojećoj godini očekuju burna politička, gospodarska i društvena zbivanja.

Paul Ciocoiu iz Bukurešta za Southeast European Times - 31/12/12

photo

Nekoliko zemalja regije nada se otvaranju pristupnih pregovora s EU u 2013. godini. [AFP]

Geopolitičko okruženje regije promijenit će se u 2013. godini ulaskom Hrvatske u EU, a pregovori s Bruxellesom bit će glavna tema u vanjskoj politici niza vlada.

Gospodarstvo će također biti na vrhu popisu prioriteta u mnogim glavnim gradovima - brojne se vlade suočavaju s deficitom i nastoje povećati rast unatoč produljenoj recesiji. Bilateralna će pitanja u nekim državama presudno utjecati na daljnje diplomatske napore.

Ulazak Hrvatske u EU je za tu zemlju daleko najvažniji politički događaj u 2013. godini. Hrvatska je tijekom 2012. godine okončala pregovore s EU te službeno pristupanje Uniji očekuje 1. srpnja 2013. godine.

Zdravko Petek, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, rekao je da će Hrvatska mogućnošću pristupa sredstvima EU steći velik potencijal, ali je na njezinim vođama da tu prednost iskoriste.

"Korištenje sredstava EU za Hrvatsku će svakako biti jedan od ključnih izazova", rekao je Petek za SETimes.

Hrvatski građani su u 2012. godini referendumom službeno odlučili ući u Uniju, pri čemu je 66,2 posto građana glasovalo za ulazak.

"Glasovao sam za ulazak Hrvatske, ali ne mislim da će se puno toga promijeniti preko noći", izjavio je za SETimes Darko Brdalj (34), voditelj kupaca iz Zagreba.

Kosovo u 2013. godini očekuje niz važnih događaja, počevši od pregovora sa Srbijom.

Očekuje se da će se premijeri Kosova i Srbije Hashim Thaci i Ivica Dačić iznova susresti u siječnju kako bi raspravljali o nizu otvorenih pitanja, uključujući carinu, energetiku, telekomunikacije i stanje na sjeveru Kosova.

Belul Beqaj, profesor na Sveučilištu u Prištini, izjavio je za SETimes kako će pregovori sa Srbijom utjecati na vladajuću koaliciju, koja će se "suočiti s promjenom raspoloženja nakon rješavanja problema na sjeveru".

Za Srbiju će 2013. godine najvažnije pitanje biti početak pregovora s EU. Očekuje se da će pregovori započeti do srpnja, ukoliko budu zadovoljeni svi preduvjeti, ali to će ovisiti o pregovorima između Beograda i Prištine.

"Način na koji Srbija rješava pitanje Kosova odredit će početak pregovora. Nova platforma za Kosovo bit će u središtu zanimanja Srbije, Kosova i međunarodnih čimbenika", izjavio je za SETimes Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Posljedice globalne gospodarske krize osjećaju se i dalje, pa će gospodarstvo u većini zemalja utjecati na planove za 2013. godinu.

Ekonomisti predviđaju da će Bosna i Hercegovina (BiH) u 2013. godini ostvariti najmanji rast među zemljama regije.

photo

Ekonomija će 2013. godine biti ključan čimbenik za mnoge planove u regiji. [AFP]

"Bosna ne može opstati bez oživljavanja gospodarstva, ali nova se radna mjesta otvaraju samo u državnoj upravi. S druge strane, česte političke krize razlog su zbog kojeg mnogi ulagači odustaju od investicija", izjavio je za SETimes ekonomski analitičar Zlatko Hurtić.

BiH u 2013. godini predstoji popis stanovništva, a može očekivati daljnju slabost gospodarstva, slab izvoz roba, manjak stranih ulaganja i, nedvojbeno, velike zajmove međunarodnih financijskih institucija.

U Grčkoj će 2013. godine recesija ući u šestu godinu, dok se koalicijska vlada nastoji održati na okupu, namećući još jedan val mjera štednje u nadi da će međunarodna pomoć odagnati prijetnju bankrota i gospodarskog sloma.

Ministar financija Yiannis Stournaras upozorio je da je mogućnost bankrota još prisutna, ukoliko financijske reforme budu blokirali daljnji prosvjedi, obustave rada i neredi.

"Iduće godine možemo uspjeti budemo li se držali programa dogovorenog s EU i MMF-om", rekao je Stournaras u intervjuu za Financial Times, misleći na Trojku, koja uključuje i Europsku središnju banku, i koja ulaže 52,5 milijardi eura u prvoj seriji zajmova za pomoć, koji tvore dio drugog paketa pomoći od 130 milijardi eura.

Alex Sakellariou, istraživač na Sveučilištu Panteon u Ateni, izjavio je za SETimes kako će 2013. godina "svakako biti od presudnog značaja za Grčku. Nakon tri godine nezapamćene gospodarske krize, postoje naznake da će se stanje stabilizirati do kraja 2013. godine".

Politika će također dominirati naslovnicama u regiji.

Opći i predsjednički izbori na Kosovu uslijedit će nakon unutarstranačkih izbora za vodeća tijela u strankama. "U strankama će se zbivati velike stvari, kao i između stranaka, u gospodarstvu te na društvenom planu", rekao je Beqaj.

"U tom pogledu, najvažnija stvar vezana je uz izborne reforme", rekao je Beqaj, dodavši kako će to pitanje u sprezi s produbljivanjem socijalnih problema utjecati na stabilnost institucija i konsolidaciju moći.

Očekuje se da će u Makedoniji lokalni izbori biti održani u ožujku 2013. godine. Najnovija anketa Republikanskog zavoda IRI pokazuje da vladajuća VMRO-DPMNE ima stabilnu podršku 27 posto birača.

Nikola Gruevski iz vladajuće VMRO-DPMNE i dalje je najpopularniji političar s 20-postotnom potporom, dok vođa glavne oporbene stranke SDSM Branko Crvenkovski uživa podršku oko 5 posto glasača.

Očekuje se nastavak rasta političkih napetosti u Bugarskoj tijekom mjeseci uoči predstojećih parlamentarnih izbora u ljeto 2013. godine, kada će glasači u toj balkanskoj naciji birati nove članove državnog zakonodavnog tijela, koje broji 240 zastupničkih mjesta.

photo

Crna Gora i Makedonija dvije su od zemalja kojima u 2013. predstoje izbori. [AFP]

Nije izgledno da će bilo koja stranka osvojiti većinu koja bi joj omogućila samostalno sastavljanje vlade, pa se očekuje kako će nakon izbora uslijediti višetjedni koalicijski pregovori.

To znači usporavanje procesa reforme, rekao je Yavor Alexiev, ekonomist iz Instituta za tržišna gospodarstva iz Sofije. "Usporavanje reformi obično ima dugoročne [a ne kratkoročne] negativne učinke koji će se osjetiti tijekom [mandata] sljedeće vlade", izjavio je za SETimes.

U Rumunjskoj će svi pratiti odnos predsjednika Traiana Basescua i premijera Victora Ponte, čija je koalicija s lakoćom pobijedila na izborima početkom prosinca. Veliki suparnici morat će surađivati do kraja 2014. godine, kada istječe Basescuov drugi mandat.

Očekuje se da će parlamentarni izbori u Albaniji, predviđeni za 23. lipnja 2013. godine, poboljšati stanje u zemlji nakon nekoliko godina žestokih sukoba između vladajućih demokrata i oporbenih socijalista. Vladajući demokrati započinju osmu godinu na vlasti i nadaju se kako će 2013. godine dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Tijekom 2013. godine moglo bi doći i do krajnjeg zaoštravanja nekoliko problema u pojedinim zemljama.

U Bugarskoj će na vrhu popisa prioriteta za 2013. godinu biti kontroverzni referendum. Prvi nacionalni plebiscit u toj balkanskoj zemlji od 1989. godine potaknut je odlukom Sofije o odustajanju od projekta izgradnje nuklearne centrale u Belenama na rijeci Dunav. Glasovanje će biti održano 27. siječnja.

Bugarski će glasači morati odgovoriti na pitanje: "Bi li u Bugarskoj trebalo nastaviti s razvojem eksploatacije nuklearne energije gradnjom nove nuklearne elektrane?" Više od 62 posto građana podržava gradnju, dok ih je 37 posto protiv, pokazuju rezultati ankete koju je u studenom proveo Nacionalni centar za ispitivanje javnog mišljenja.

Rumunjska u 2013. godinu ulazi nadajući se novom vremenskom okviru ulaska u Schengen, nakon što su politička previranja prošlog ljeta uzrokovala odgodu ulaska te zemlje u područje bez državnih granica.

Novi se vremenski okvir očekuje na proljeće, nakon što u siječnju bude objavljeno novo izvješće Europske komisije o stanju pravosudne reforme, ali EU je upozorila kako bi bilo kakvi daljnji napadi na temeljne demokratske institucije mogli dovesti do novih žestokih reakcija zemalja članica EU.

Slični članci

Loading

Makedonija nove prijedloge za rješavanje spora oko naziva očekuje u siječnju 2013. godine, kada će posrednik UN-a Matthew Nimetz posjetiti Skoplje i Atenu.

"Nadamo se novim inicijativama i novim idejama o kojima moramo razgovarati. Stanje se promijenilo nakon posjeta glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona Makedoniji", izjavio je makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov za SETimes.

U siječnju se očekuje provedba inicijative albanskog predsjednika Berishe o davanju državljanstva i putovnica svim Albancima koji žive u inozemstvu. Ta će inicijativa omogućiti kosovskim Albancima da postanu građani Albanije, a očekuje se da će to izazvati reakcije susjednih zemalja.

Dopisnici SETimesa Dražen Remiković iz Zagreba, Linda Karadaku iz Prištine, Bedrana Kaletović iz Sarajeva, Katica Đurović iz Beograda, Svetla Dimitrova iz Sofije, Klaudija Lutovska iz Skoplja, Erl Murati iz Tirane te Andy Dabilis iz Atene pridonijeli su ovom izvješću.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam