Radikalni islam predstavlja sve veću prijetnju na Balkanu

10/12/2012

Balkanski sigurnosni sektori moraju biti spremniji nositi se s prijetnjom terorizma, navode analitičari.

Miki Trajkovski i Dražen Remiković iz Skoplja i Sarajeva za Southeast European Times - 10/12/12

photo

Shukri Alia je pokušao preuzeti kontrolu nad muslimanskom vjerskom zajednicom u Makedoniji. [AFP]

Dok radikalni islam u regiji postaje sve uočljiviji, stručnjaci za sigurnost navode kako pokreti poput vehabizma predstavljaju sve veću prijetnju sigurnosti na Balkanu.

Radikalni islam se na Balkanu pojavio početkom 1990-ih, kada su počeli bjesnjeti sukobi u bivšoj Jugoslaviji. Mudžahedinski borci i vjerski vođe s Bliskog istoka dolazili su u Bosnu i Hercegovinu (BiH) boriti se na strani muslimana, a mnogi su ostali nakon što su dobili državljanstvo.

"Radikalni islam predstavlja ozbiljnu prijetnju u regiji (…) zapadne Makedonije, Kosova, Albanije, Sandžaka i Bosne. Tih je osoba više nego što je javnost svjesna", izjavio je za SETimes Vladimir Pivovarov, bivši šef Makedonske vojne obavještajno-sigurnosne službe.

Shukri Alia, kojeg smatraju jednim od ideologa radikalnog muslimanskog pokreta u regiji, uhićen je prošlog mjeseca na temelju međunarodnog uhidbenog naloga. Iz Makedonije je u srijedu, 5. prosinca, izručen na Kosovo, gdje će biti optužen za niz kaznenih djela.

Alia je prije nekoliko godina osuđen za napade na imame islamske zajednice u Makedoniji. Njegova je skupina pokušala preuzeti kontrolu nad muslimanskom vjerskom zajednicom u toj zemlji.

Policija istražuje njegovu povezanost s ovogodišnjim masovnim ubojstvom u blizini Skoplja, kada je ubijeno pet ribiča.

"Prema našim operativnim istraživanjima, Alia je jedan od najvećih promicatelja radikalnog islama i ne možemo isključiti mogućnost da je on planirao ta ubojstva", izjavio je za SETimes Ivo Kotevski, zamjenik makedonskog ministra unutarnjih poslova zadužen za odnose s javnošću.

Pivovarov je rekao da je radikalni islam prisutan u zemljama s niskim stupnjem gospodarskog razvoja, što im onemogućava reakciju na prijetnje.

Dodao je da bi sigurnosne službe na Balkanu trebale ozbiljno shvatiti radikalni islam, koji je prvi korak prema terorizmu. "Premda vlade na Balkanu izjavljuju kako su spremne nositi se s takvom pojavom, na terenu vidimo da to nije slučaj."

Frosina Remenski, profesorica sigurnosnih studija na Fakultetu za sigurnost u Skoplju, smatra kako je ključ u preventivnom djelovanju. Međutim, prevencija zahtijeva još bolju suradnju među državama i sigurnosnim službama u regiji.

"Usklađivanje legislative svih zemalja regije i zajedničke preventivne antiterorističke aktivnosti u sprezi s postojećim gospodarskim politikama za suzbijanje krize uvelike će umanjiti mogućnost novačenja pojedinaca u redove radikalnih islamista", izjavila je Remenski za SETimes.

photo

Arhivska fotografija snimljena 28. listopada 2011. godine prikazuje Mevlida Jašarevića (23) kako stoji na raskrižju s AK-47 u ruci, nakon što je pucao na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu. [AFP]

Sarajevo je prije godinu dana bilo zgroženo terorističkim napadom pripadnika vehabističkog pokreta Mevlida Jašarevića iz Srbije na veleposlanstvo SAD-a. Jašarević je 28. listopada 2011. godine iz automatske puške dulje od sat vremena pucao na zgradu, pogodivši je više od 100 puta prije nego što je ranjen hicem iz policijskog snajpera i uhićen.

Teroristi su 2010. godine napali policijsku postaju u Bugojnu, u središnjoj BiH, ubivši jednog policijskog djelatnika i ranivši još petoricu. Oba su suđenja i dalje u tijeku.

Stručnjaci smatraju da radikalni islamisti iz BiH imaju snažne veze sa skupinama u Sandžaku u Srbiji, kao i u Makedoniji, na Kosovu i u Crnoj Gori.

Mediji su krajem 2009. godine objavili povjerljiv interni dokument Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH u kojemu se navodi kako vodeći bošnjački politički i vjerski dužnosnici financiraju terorizam i radikalni islam u zemlji.

Među imenovanima u tom dokumentu bili su bivši vođa Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, vođa socijaldemokrata Zlatko Lagumdžija te vođa Saveza za bolju budućnost i medijski mogul Fahrudin Radončić.

Ti su dužnosnici opovrgli optužbe, a OHR je izjavio kako je riječ o internom dokumentu.

Vođe radikalnih islamista sve su prisutniji u javnosti preko video linkova, izjava za javnost, priopćenja za medije i korištenja javnih foruma.

Nusret Imamović, neslužbeni vođa vehabija u BiH, nedavno je izjavio kako bi BiH trebala primjenjivati šerijatski zakon.

"Islam je neraskidivo povezan s politikom. Za nas je vrhunac islama džihad. Alah voli one koji se bore za njegov put", izjavio je Imamović na forumu "Ekstremizam, terorizam - opseg i razvojni pravci", održanom 23. rujna u Sarajevu.

Slični članci

Loading

Dževad Galijašević, član Stručnog tima za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala u jugoistočnoj Europi, regionalne nevladine organizacije, rekao je da pojave poput Imamovićevog foruma predstavljaju izravan napad na ustav BiH.

"To je prvi put da se takve ideje javno predstavljaju, u srcu Sarajeva.

Nitko od političara nije reagirao nakon Imamovićevog foruma. Najgore je što to nanosi štetu drugim muslimanima", izjavio je Galijašević za SETimes.

Dopisnice SETimesa Biljana Lajmanovska i Ivana Jovanović pridonijele su ovom izvješću iz Skoplja i Beograda.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam