Novi predsjedatelj EU Cipar nalazi se na rubu financijskog sloma

16/07/2012

Turska ignorira Cipar koji, pritisnut problemima, traži pomoć od EU i Rusije.

Andy Dabilis iz Atene za Southeast European Times - 16/07/12

photo

Ciparski predsjednik Demetris Christofias u amfiteatru blizu Limassola prisustvuje svečanosti povodom ciparskog preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja u EU. [Reuters]

Uz banke pod opsadom, odbijanje Turske da ga prizna i s predsjednikom nezadovoljnim što nije uspio ponovno ujediniti otok, šestomjesečni mandat Cipra za kormilom predsjedništva EU mogao bi se pretvoriti u pauziranje turskih nada za ulazak u EU, a otok još više podijeliti.

Dok je Cipar 1. srpnja preuzimao svoje ionako klimavo predsjedanje, predsjednik ciparskih Grka Demetris Christofias, komunist obrazovan u Moskvi, obraćao se Moskvi za rješenje gospodarskih problema: zatražio je zajam od 5 milijardi eura te istovremeno od EU očekuje da podupre banke u zemlji s čak 10 milijardi eura.

Ciparskim je bankama naštetilo posjedovanje grčkih obveznica, a prethodna grčka vlada je privatnim ulagačima nametnula velike gubitke radi otpisa vlastitog golemog duga, pokušavajući provesti oporavak gospodarstva.

Predsjedanje u EU uglavnom je simbolične prirode, a dodatno je izgubilo na težini otkako je 2009. godine uvedena dužnost predsjednika Europskog vijeća - istovremeno je već postojao predsjednik Europske komisije. Christofias bi tijekom ciparskog mandata mogao biti dekoncentriran domaćim problemima, nakon što je uglavnom odustao od potrage za rješenjem problema otoka koji je podijeljen od turske invazije 1974. godine, kada je okupirana trećina teritorija na sjeveru.

Turska također odbija prihvatiti ciparske brodove i zrakoplove u svojim lukama i zračnim lukama, što usporava ostvarenje njezinih nadanja za članstvo u EU.

Sa samo 800.000 stanovnika, Cipar će imati ulogu promicanja političkih odluka u bloku od 27 zemalja s ukupno 500 milijuna stanovnika. U Njemačkoj je poslovna grupacija vezana uz konzervativnu stranku kancelarke Angele Merkel izjavila kako je neprihvatljivo da zemlja koja traži pomoć vodi EU, čime je na Christofiasa izvršen dodatni pritisak. Budući da se ne nazire ni rješenje pitanja ponovnog ujedinjenja, čini se kako Christofias i Cipar nemaju mnogo opcija.

"Predsjedanje (u EU) nijedna strana ne bi trebala koristiti kao priliku", izjavio je za SETimes Ahmet Sozen, ravnatelj Ciparskog centra za politiku i ravnatelj za međunarodne odnose pri Istočnomediteranskom sveučilištu u Famagusti, okupiranoj od Turske 1974. godine.

photo

Ciparski Turci odjeveni u duhove prosvjedovali su 27. lipnja pred zgradom Europskog vijeća u Bruxellesu, ljuti što nisu zastupljeni u ciparskom EU predsjedništvu. [Reuters]

"Vlada ciparskih Grka nema namjeru forsirati bilo kakvo rješenje za Cipar, tako da neće povlačiti nikakve dramatične poteze", rekao je Sozen. "Turska se pobrinula da ne koriste predsjedništvo za posredovanje, ne razgovaraju s njima i ne koriste tih šest mjeseci za rješavanje problema Cipra. Postoji mogućnost da dođe do nazadovanja vezano uz ono što je već postignuto u mirovnim pregovorima oko Cipra."

Postoji i mogućnost da Turskoj neće smetati da bude ostavljena po strani, budući da je zaokupljena zbivanjima u susjednoj Siriji.

"Turska neće učiniti ništa što bi iznenadilo Cipar i uzrokovalo nervozu. Turska ima mnogo većih problema s kojima se mora nositi", izjavio je za SETimes Hugh Pope, istanbulski voditelj projekata za Tursku i Cipar u Međunarodnoj kriznoj skupini.

Rekao je kako ne očekuje da se bilo što dogodi do izbora u veljači 2013. godine, kada će biti izabran Christofiasov nasljednik. "Turska mora imati glavnu ulogu u uvjeravanju ciparskih Grka kako Turska nema loših namjera", rekao je Pope.

Mustafa Kutlay, analitičar za Cipar u Međunarodnoj organizaciji za strateška istraživanja iz Ankare, rekao je kako Turskoj zasad ne smeta biti po strani, budući da je EU opterećena svojom gospodarskom krizom i ne očekuje nikakve promjene sadašnjeg stanja.

"Mogli bismo svjedočiti određenim retoričkim navlačenjima turskih dužnosnika i predstavnika ciparskih Grka, ali ne vjerujem da će doći do ikakvih bitnih promjena", izjavio je za SETimes.

Ipak, Cipar i dalje na mnogo načina ostaje neraskidivo vezan za Grčku. Ciparski problem i dalje je za Grčku "najveći prioritet u vanjskoj politici", rekao je ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopoulos, došavši na dan kada je Cipar preuzeo rotirajuće predsjedanje u EU. Dodao je kako Turska mora prestati sa svojim, kako on kaže, "prijetnjama i agresivnim stavom" prema Cipru, ali takve se izjave čuju već godinama.

Andreas Theophanous, profesor političke ekonomije na Sveučilištu u Nikoziji, podijeljenoj prijestolnici Cipra, izjavio je za SETimes kako je on optimističniji.

photo

Čini se kako je za Tursku hitniji problem mogućnost izbijanja otvorenog građanskog rata u susjednoj Siriji, kaže jedan analitičar. [Reuters]

"Ciparsko predsjedanje će unatoč teškoćama biti uspješno, jer vlada razumije plan", rekao je. "Cipar neće upasti u zamku turskih provokacija."

Slični članci

Loading

Ipak, Ciprani su donekle podijeljeni oko preuzimanja kormila u EU u trenutku kada je njihova zemlja - kao i Grčka - praktički pred bankrotom.

Benedicta Marzinotto, docentica na političkom institutu Bruegel u Bruxellesu, koji je objavio dokument kojim se EU poziva da ostavi po strani ciparski sukob dok je predsjedništvo u rukama ciparskih Grka, izjavila je za SETimes kako je potrebno uspostaviti osjetljivu ravnotežu. Rekla je kako bi se Cipar trebao držati EU pitanja poput rasta i otvaranja radnih mjesta. "Mudro je da mala (ranjiva) zemlja izbjegava stavljati na dnevni red teška politička pitanja - bolje je da se usredotoči na ideje koje već uživaju široku podršku", rekla je.

Stavros Karkaletsis, ciparski analitičar koji vodi atenski Helenski centar za europske i međunarodne analize, rekao je kako Christofias predstavlja zapreku. "Svima govori kako je (gospodarska) kriza na Cipru posljedica grčke krize, ali to nije istina", izjavio je za SETimes. "EU mora biti čvršća prema Turcima - neprihvatljivo je da zemlja kandidat za članstvo u EU odbija priznati šestomjesečno predsjedništvo EU. Ponašanje Ankare nije usmjereno samo protiv Cipra, već i protiv čitave EU."

Ovom je izvješću pridonijela dopisnica Menekse Tokyay iz Istanbula.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam