Otkriveni pravi arheološki "rudnici zlata"

02/07/2012

Niz iznimnih prošlomjesečnih otkrića u Srbiji i Bugarskoj ističe jedinstven arheološki potencijal regije.

Lily Lynch iz Beograda za Southeast European Times - 02/07/12

photo

Bugarski arheolozi otkrili su prije pet godina Tračansku grobnicu, ali nova bi nalazišta mogla biti još značajnija. [Reuters]

Nemanja Mrđić i njegova ekipa arheologa iskapali su rimsko groblje kada su naišli na nešto prilično neočekivano: groblje mamuta s kosturima najmanje pet izumrlih stvorenja, prvo takvo na svijetu.

Rijetko je otkriće u gradu Kostolcu istočno od Beograda privuklo pozornost medija u cijelom svijetu. Pa ipak, iskapanje prvog polja mamutovih kostiju na svijetu samo je jedno u nizu iznimnih arheoloških otkrića do kojih je u lipnju došlo u Srbiji i u regiji.

"Arheologija u Srbiji i općenito na Balkanu trenutno je zlatni rudnik svjetske arheologije", izjavila je za SETimes Miljana Radivojević, istraživačica u Centru za istraživanje arheoloških materijala pri Sveučilišnom koledžu u Londonu.

Taj novootkriveni status otvara nove mogućnosti razvoja turizma i regionalne suradnje.

Sredinom lipnja objavljeno je i otkriće 4.000 godina stare nekropole pokraj Vranja na jugu Srbije. To je jedina sasvim očuvana nekropola iz ranog brončanog doba u regiji. Nekropola je otkrivena na tzv. Koridoru 10, autocesti koja povezuje Grabovnicu pokraj Leskovca na jugu Srbije s Preševom uz granicu s Makedonijom. Koridor sadrži oko 33 registrirana arheološka nalazišta, pri čemu ih je pet tek potrebno istražiti.

Treći veliki arheološki pronalazak u posljednjim tjednima zbio se u susjednoj Bugarskoj, gdje su otkriveni srednjevjekovni "vampirski" kosturi sa željeznim kolcima u prsima. Narodne priče o vampirima u regiji postoje već mnogo stoljeća.

Otkrića su dospjela na naslovnice diljem svijeta, otkrivajući raznolikost doprinosa arheoloških nalazišta u ovoj regiji.

photo

Nakit iz brončanog doba izložen je u listopadu 2008. godine, nakon što je pronađen u iskopinama na jugoistoku Bugarske. Najnovija su iskapanja otkrila tzv. "vampirske kosture". [Reuters]

"Otkriće u potpunosti očuvane nekropole iz ranog brončanog doba još jednom pokazuje bogato arheološko nasljeđe koje Srbija posjeduje na svojem teritoriju. Senzacionalni pronalazak krda mamuta u Kostolcu još je jedan primjer jedinstvenog arheološkog potencijala ove zemlje. Međutim, taj potencijal tek treba dobiti dostatnu podršku države, ne samo za primarna istraživanja poput arheoloških iskapanja, već i za razvoj turističkog potencijala od kojeg bi i država i lokalne zajednice mogle imati koristi", rekla je Radivojević.

I doista, otkriće "vampirskih" kostura u Bugarskoj već je pružilo snažan poticaj turizmu u zemlji. Prema eTN-u, internetskom portalu vijesti koji izvješćuje o globalnom turizmu, putničke agencije javljaju o snažnom porastu zanimanja za tzv. "vampirske odmore" otkako je otkriće prošlog mjeseca dospjelo na međunarodne naslovnice.

To će zanimanje vjerojatno pružiti poticaj bugarskom turizmu, koji je već i sada u uzletu. Prema Eurostatu, u zemlji je prošle godine zabilježen 20% veći broj hotelskih noćenja stranaca, što je najveći porast među zemljama EU. U regiji u kojoj su ostaci nađeni već su izvršena ulaganja, što će pomoći njihovoj tržišnoj prezentaciji kao turističkih atrakcija.

Dok je Bugarska žurno krenula naplatiti svoja arheološka otkrića, Srbiji tek predstoji puno iskorištavanje potencijala vlastitih pronalazaka. Sandra Vlatković, glasnogovornica Nacionalnog turističkog odbora Srbije, izjavila je za SETimes: "Nacionalni turistički odbor promiče sve što nudimo, pa tako i povijest i kulturu Srbije, ali nemamo ponuda koje bi bile strogo usredotočene na arheologiju."

Vlatković uviđa potencijal otkrića poput polja mamuta u Kostolcu i nekropole iz brončanog doba kod Vranja za privlačenje turista u Srbiju. "Mnogo je lijepih i uzbudljivih stvari koje možete vidjeti u našoj zemlji, ali negativne vijesti koje su tako česte u međunarodnom tisku mogu sve pokvariti i učiniti da posjetitelji ne žele doći", rekla je.

Osim što obogaćuju potencijal za razvoj turizma, velika arheološka otkrića otvaraju i prilike za regionalnu suradnju. Dr. Timothy Kaiser, stručnjak za balkansku arheologiju i profesor arheologije na Sveučilištu Lakehead u Kanadi, za SETimes kaže: "Multinacionalni projekti postoje i mogu biti vezani uz pitanja koja nadilaze današnje državne granice, kao što je širenje zemljoradnje u Europi, ili su pak usredotočene na usko područje poput regionalnog istraživanja Mallakastra u središnjoj Albaniji ili iskopina u Pupićini i Monkodoniji u Istri.Takvi projekti okupljaju arheologe iz raznih dijelova Balkana."

Slični članci

Loading
photo

Analitičari kažu kako bi arheologija mogla potaknuti regionalnu suradnju i turizam. [Reuters]

Kaiser i Radivojević navode kako se sve učestalije organiziraju i regionalne konferencije. Radivojević je za SETimes rekla: "Bogato arheološko nasljeđe Balkana proučavaju brojni timovi koji surađuju i redovito razmjenjuju informacije. Moj tim izučava korijene metalurgije u Euroaziji, a dobro surađujemo s kolegama iz Bosne, Bugarske i Rumunjske, no i s brojnim ustanovama diljem Srbije. Postoje i drugi primjeri suradnje s kolegama iz raznih balkanskih zemalja, a rezultiraju bogatim fondom publikacija."

Mrđić navodi kako tim koji istražuje mamute također surađuje s regionalnim partnerima. Za SETimes je izjavio: "Surađujemo s drugim arheolozima vezano uz istraživanje rimskog grada i logora legionara. Moj je ravnatelj u kontaktu i s paleontolozima vezano uz iskapanja kosti mamuta."

Premda suradnja nije uvijek jednostavna na području koje je iskusilo povijesne i teritorijalne sukobe, Kaiser kaže kako se stanje poboljšava. Za SETimes izjavljuje: "Arheologija će, kao i bilo koja disciplina vezana uz povijesna istraživanja, uvijek djelovati na polju podložnom osporavanju. Ipak, moj je dojam da danas ipak postoji više aktivne suradnje balkanskih arheologa no što je to bio slučaj prije 20 godina."

Radivojević, koja na Arheološkom institutu UCL organizira regionalnu radionicu o metalurgiji istočnog Balkana, složila se i ulaganja u arheološka istraživanja okvalificirala iznimno važnima za cijelu regiju. "Vidim korist ne samo u odnosu na gospodarski razvoj lokalnih zajednica, već i podizanje osviještenosti o važnosti arheološke baštine te njezine zaštite i očuvanja za budućnost."

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam